Letem Českem: Muzeum v Kunovicích láká na TU-154 M i mytí letadel

Letecké muzeum v Kunovicích. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum v Kunovicích. Foto: Vlastimil Kučera

Deník Zdopravy.cz přichází na léto s novým seriálem Letem Českem, v kterém vás Vlastimil Kučera zavede na různá letecká muzea

Deník Zdopravy.cz přichází na léto s novým seriálem Letem Českem, v kterém vás Vlastimil Kučera zavede na různá letecká muzea v Česku.

Výška přes 11 metrů, délka téměř 48. Létali s ním Václav Havel, Václav Klaus i vojáci na zahraniční mise. Bývalé armádní letadlo Tu-154 M stojí v muzeu Kunovicích teprve dva roky. Stroj přezdívaný Naganský expres. V roce 1998 přivezl do Česka zlatou výpravu z Olympiády a místní letečtí fandové si ho na oplátku zase přivezli z Prahy-Kbel. Právě tam stál několik let po svém vyřazení z vládní letky. „Nejprve jsme ho museli rozebrat. Dělali jsme na tom dva roky. Každé tři víkendy v měsíci. Čtvrtý patřil rodině,“ usmívá se Martin Hrabec, vedoucí Leteckého muzea v Kunovicích. A pak – po dvou dnech transportu – přistál rozebraný kolos na ploše muzea, kde se musel opět šroubek po šroubku složit.

Takových lahůdek s rozmanitou historií má ale muzeum v Kunovicích mnohem víc. Třeba letoun Zlín Z-37 TM. Tajemné TM v názvu skrývá označení Turbo Military. Vidět klasického práškovacího „Čmeláak“ ve válečných barvách, prostě za to stojí. A navíc, lze si tu koupit i stavebnici plastikového modelu originálního letadla. Časem to totiž bude nedostupná série stavebnice.

A co třeba středoplošník Aero L-29A Delfín Akrobat OK-SZA? Rok narození 1967. „Tento nenápadný stroj s malým delfínem na boku obdivovali v 60. letech i návštěvníci aerosalonu v Paříži. A teď ho lidé obdivují tady. Je totiž jediným vystavovaných letounem svého druhu na světě,“ vysvětluje Hrabec.

Pořád s návštěvou muzea váháte? „Auto myl skoro každý. Ale u nás si můžete umýt letadlo,“ říká Hrabec s úsměvem. „Mytím letadel vlastně začínáme svoji každoroční sezonu – atraktivní je to především pro děti,“ dodává. Stačí jen sledovat vypsané termíny na stránkách.

Těžko říct, který stroj bude srdci nejblíž. O jejich hodnotě ale hodně napovídá fakt, že většina z nich je zapsaných v Centrální evidenci sbírek Ministerstvy kultury České republiky.

Jenže – muzeum v Kunovicích má ještě něco navíc – sousedí s výrobcem malých letadel. A tak se můžete vystavených exponátů nejen dotknout, zaposlouchat se do hlasu řídících i pilotů, ale navíc můžete slyšet i zvuk strojů startujících na ranveji v těsném sousedství muzea. Letadla, jako L-410 Turbolet, nebo Let L-13 Blaník vám tak budou jednou pro vždy zase o něco blíž.

Muzeum letos slaví kulaté výročí, a to 50 let. 75 let zase slaví Slovácký aeroklub Kunovice, pod které toto muzeum patří. V každém případě – je nachystána velká oslava s opravdu bohatým programem – jak na zemi, tak především ve vzduchu, jak pro zapálené fanoušky, tak i pro rodiny s dětmi.

Jak se do muzea dostat?

Kunovice, Letecká 1383
S parkováním problémy nejsou, před vstupem je široká příjezdová cesta. Vstupenky jsou k prodeji jen pár metrů odsud, u pultu z křídla havarovaného větroně. Na prodejní místnost navazuje malá síň slávy, která je věnována letadlu L-200 Morava.

Vlastimil Kučera

Letecké muzeum v Kunovicích. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum v Kunovicích. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum v Kunovicích. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum v Kunovicích. Foto: Vlastimil KučeraLetecké muzeum v Kunovicích. Foto: Vlastimil Kučera

 

Tagy Letecké muzeum Kunovice Letem Českem Top
2 komentáře