Tipy na večeři nebo oběd na všední dny: 5 snadných receptů od pondělí do pátku

21. srpna 2023 • 00:00

Ty nejlepší věci bývají často ty nejjednodušší. A také rychlé. Stačí dát dohromady pár běžných surovin a do půl hodiny nakrmíte celou rodinu. A navíc si ještě odnesete uznání jako nejlepší kuchař široko daleko.

Pondělí začněte salátem

Salát nemusí být jen nudnou přílohou k hlavnímu chodu nebo „hladovým“ pokrmem věčných dietářů. Pokud zvolíte správné ingredience, dokáže i nasytit. Skvěle tak poslouží jako lehký letní oběd či večeře. Třeba jako salát s quinoou a sýrem halloumi. Je plný bílkovin a letních vitamínů a nezaostává ani v chuti. Co víc si přát? 

Výborný je i grilovaný halloumi jen se zeleninou>>>

Video se připravuje ...

V úterý vsaďte na mleté maso

Do mletého hovězího na kuličky přidejte trochu  strouhaného parmazánu, dodá jim vynikající chuť Do mletého hovězího na kuličky přidejte trochu strouhaného parmazánu, dodá jim vynikající chuť • Autor: F.O.O.D.

Protentokrát ale zapomeňte na tradiční sekanou či karbanátky. Lahodné kuličky z mletého hovězího ochuceného nasládlou červenou cibulí a strouhaným parmazánem, ponořené v omáčce ze šťavnatých rajčat ovoněné česnekem a zelenou petrželkou si oblíbí nejen dospělí, ale i děti. Masové koule zapečené v rajčatech podávejte s čerstvým pečivem, vychutnáte si je ale i s těstovinami nebo bramborami, se kterými je klidně můžete rovnou zapéct.

Ve středu uvařte polévku

Abyste nemuseli polévku zahušťovat moukou, část odeberte, rozmixujte dohladka a přidejte ke zbytku polévky Abyste nemuseli polévku zahušťovat moukou, část odeberte, rozmixujte dohladka a přidejte ke zbytku polévky • Autor: F.O.O.D.

Místo lehkého vývaru tentokrát vsaďte na hustou čočkovou polévku s batáty a klasickými bramborami, doplněnou křupavým kadeřávkem. Ta zasytí i ty největší jedlíky, takže se hodí nejen jako součást obědového menu, ale i jako plnohodnotný samostatný pokrm. Dochucená je česnekem, římským kmínem a sladkou červenou paprikou, které dohromady vytváří specifickou exotickou chuť, kterou si oblíbíte.

Čtvrtek ve znamení plněných žampionů

Věděli jste, že křepelčí vajíčka obsahují mnohem více vitamínů a minerálů než ta slepičí? Věděli jste, že křepelčí vajíčka obsahují mnohem více vitamínů a minerálů než ta slepičí? • Autor: F.O.O.D.

Pokud milujete houby, steakové krémové žampiony nazývané portobello si vás získají. Na rozdíl od běžných bílých žampionů mají plnou houbovou chuť, koupíte je v každém supermarketu a připravit se dají na stovky způsobů. Jedním z těch nejčastějších je naplnění a zapečení v grilu či troubě. Vyzkoušejte třeba portobello se špenátem, naplněné směsí podušeného špenátu, zakysané smetany, parmazánu a česneku, s křepelčím vajíčkem navrch. Nejlépe si je vychutnáte s čerstvým pečivem a jednoduchým salátem z listů baby špenátu a olivového oleje.

Páteční karbanátky z lososa

Na rybí karbanátky nemusíte kupovat drahý steak, pořiďte levné odřezky z ocasní části a břicha lososa Na rybí karbanátky nemusíte kupovat drahý steak, pořiďte levné odřezky z ocasní části a břicha lososa • Autor: rybí karbanátky;salát;

Zapomínat byste ve svém jídelníčku neměli ani na ryby. Nemusí to ale být hned žraločí či tuňákový steak. Lososa zbavte kůže a ve food procesoru rybí maso spolu s vejcem, pokrájenými jarními cibulkami a čerstvou chilli papričkou rozmixujte na hladkou hmotu, ze které navlhčenýma rukama vytvořte placičky a na troše olivového oleje je z obou stran opečte dozlatova, nezabere to déle než minutu. Rybí karbanátky se salátem ze směsi listových salátů a štiplavých ředkviček podávejte s jednoduchým a svěžím jogurtovým dipem.

A jestli jste o víkendu byli na houbách, udělejte z nich omáčku>>>

Video se připravuje ...

Autor: red