metro.cz

Počasí v Praze

2 °C / 15 °C

Pátek 26. dubna 2024. Svátek má Oto

„Manželka si zuby čistí, já si je umývám, ona rozsvěcí, já rozžínám“

  7:17
Nářečí to u nás mají podle jazykovědců nahnuté, ale pořád se naštěstí najde dost lokálpatriotů, kteří bojují za jejich záchranu. Pořídit si lze učebnici hanáčtiny pro nejmenší nebo obrázkové taháky na triko, díky nimž hravě zvládnete konverzaci nad kryglem ostravaru i nad škopkem starobrna.

Další 3 fotografie v galerii
Obrázkový slovník od UAX | foto: Archiv UAX - www.radekleskovjan.com

Když se kamarád z Českých Budějovic před lety hlásil do Prahy na medicínu, vzal to z hlavního nádraží na první lékařskou fakultu pěšky přes Václavák. „Jeden pikador s hořčicí!“ objednal si bezelstně u stánku na náměstí. „Pika-co?“ vytřeštila na něj oči prodavačka. Až doteď se dokázala domluvit s každým turistou, nyní však stál před okýnkem „cizinec“, se kterým si nevěděla rady. Nakonec museli přejít do angličtiny: „Jeden hot dog!“ Nářečí jsou dnes sice na ústupu – a to především v Čechách, kde je válcuje obecná čeština – historka od stánku ale názorně dokládá, že se stále najdou zrádná slovíčka, která přestávají fungovat hned za hranicemi rodného města nebo vesnice.

Pivo

Dnešní svět se zmenšuje, lidé víc cestují, stěhují se do měst, čtou stejné zprávy a koukají se na stejné seriály. A jazyky včetně češtiny se začínají unifikovat. „Na jazyk se lingvisté dívají jako na živý organismus, kterému se nedá poroučet. Stejně jako ze života společnosti mizí některé předměty, profese a činnosti, ztrácejí se i jazykové jevy. Jazyk se prostě vyvíjí se svými nositeli,“ říká Petra Přadková z dialektologického oddělení Ústavu pro jazyk český AV ČR v Brně. Jak rychle se ztrácejí kouzelná regionální specifika, podle ní nejlépe dokumentuje pohled do Českého jazykového atlasu. Šestisvazkové dílo na mapách ukazuje rozšíření vybraných nářečních jevů. Knižně vyšlo poměrně nedávno, mezi lety 1992 až 2011, ale nyní už se prakticky jedná o historickou práci. „Sběr nářečního materiálu pro atlas probíhal ve druhé polovině 20. století, avšak řada zde zachycených jevů dnes už neexistuje,“ upozorňuje Přadková a doporučuje průběžně doplňovaný Slovník nářečí českého jazyka na webu ústavu.

Hanák nejlíp nakoupí u Vietnamce
Vedle profesionálních jazykovědců bojují za záchranu nářečí i amatérští sběratelé a lidoví vypravěči z jednotlivých regionů. Základy hanáčtiny si před výletem do Olomouce můžete nastudovat třeba na stránkách spolku „rodáku a ledi, co mají rádi Hanó“ Hanáci Praha.

Okurka

Na telefonát předsedovi spolku Davidovi Procházkovi si netroufám – že nejsem dobrý hanáčtinář, jsem nedávno zjistil při sjíždění řeky Moravy – a tak raději píšu mail. I když i adresa je celkem těžce čitelná: info(hozilek)hanaci.com. Hozílek? Ano, uzílek, hanácký výraz pro zavináč. Spolek spojuje všechny pražské exulanty z Hané i zájemce o folklor a jazyk střední Moravy. „Hanáčtinu používám jak v běžném životě, tak se snažím i v pracovním. Není to taková ta ryzí ,učebnicová‘ hanáčtina, zkrátka mluvím tak, jak mě naučili moji rodiče a prarodiče. Moje manželka je Češka, takže ze začátku sem tam nerozuměla některým názvům běžných domácích předmětů, jako brotvan nebo legát, ale rychle si zvykla,“ líčí svůj vztah k mateřskému nářečí Procházka. 

Jihočech má problém objednat si v Praze párek v rohlíku, Hanáci to mívají ještě složitější. „Problém bývá s nákupem základních potravin. Takže i třeba štrycla chleba je pro pražské prodavače zcela neznámý pojem, musíte buď vysvětlovat, nebo využít samoobsluhu. Sodovku s příchutí vám také neprodají, nabídnou buď sifon, nebo se snaží vysvětlit, že sodovka příchuť nemá. Žlutó vodu ani nezkoušejte. Když chcete pomerančovou kyselku, tak přestože kyselku v nabídce mají v několika příchutích, dostanete pomerančovou ondrášovku. Doporučuji spíše vietnamskou večerku, tam jsou na jazykovou bariéru zvyklí,“ žertuje Procházka.

Jedete na Moravu? Pořiďte si tahák na triko
Procházka není zdaleka jediným propagátorem hanáčtiny. Doporučuje mi třeba poslech bigbítové kapely Stracené ráj, jejíž basák Marek Ošťádal je jedním z autorů knihy Ôčebnica hanáčťene pro némenši.

Před několika lety zas vydal Libor Smital kurz hanáčtiny ve dvanácti lekcích, který lze najít i na internetu. Mezi aktivní propagátory hanáckého nářečí patří také Miroslav Hrabčík z Nákla, jehož děda byl pravým lidovým vypravěčem. Pokud se chystáte cestovat ještě dál na východ, poznamenejte si webovou adresu valassky.cz. Pepa Folta ze Vsetína vytvořil on-line valašsko-český a česko-valašský slovník na základě knihy místního jazykovědce, spisovatele, historika a fotografa Silvestra Kazmíře. Slovník obsahuje zhruba 30 tisíc hesel. 

Knedlík

Také Folta dnes žije v Praze a má manželku z Čech. „Ona si zuby čistí, já si je umývám, ona rozsvěcí, já rozžínám,“ směje se. I Folta několikrát v Čechách narazil při běžné objednávce. „V Praze jsem přišel do řeznictví a objednal jsem si kuřecí kytku. Paní se na mě dívala, jestli jsem si nespletl obchody,“ vypráví Folta. Nakonec se nedorozumění vysvětlilo – podivný zákazník nechtěl pugét z masa, ale malou kýtu, stehýnko. 

Translejt Limited Edyšn

  • Originální výrobky s nářečím můžete nakoupit na www.uax.cz 
  • Český výrobce oblečení nabízí například bavlněná trička, oblečení na kolo nebo hrníčky. 

Ten, kdo nechce, aby se mu něco podobného stalo v Ostravě, Brně nebo na Hané, může si pořídit tahák přímo na triko. Firma UAX grafika a designéra Radka Leskovjana vyrobila trika s obrázkovým slovníkem nářečí těchto tří regionů v rámci kolekce Translejt Limited Edyšn. Garantem hanáckého trika je zmiňovaný Libor Smital, na hantec zase dohlédl brněnský zpěvák a spisovatel Honza Hlaváček. Hantec sice není klasickým nářečím – jazykovědci mluví o mixu hanáckých nářečí s němčinou brněnských Němců okořeněnou špetkou vídeňského argotu, romštiny, jidiš a italštiny – těžko ho ale v našem výčtu můžeme vynechat. 

Původní hantec z 19. století v současnosti již ve městě nezaslechnete a mění se i ten, jímž mluvila brněnská bohéma šedesátých a sedmdesátých let. „Slova založená na němčině dnes mladým moc neříkají, do hantecu se tlačí angličtina. Mladí si nedají škopek u ponku, ale klidně u tejblu,“ říká Hlaváček. Trvat v tomhle případě na tradicích podle něj nedává smysl, hantec je především životní styl a důležité je, aby se lidé jeho používáním bavili. Jen tak může jazyk přežít. 

Slovníček

Jihočeština
pikador – párek v rohlíku
klubalky – kolíčky na prádlo
faldovky – holínky
lokáč – díra vyježděná v silnici naplněná vodou, velká zřídka vysychající louže
taluta – příkop u silnice
Budějce – České Budějovice

Plzeňština
zdachmanej – unavený
hejprle – borůvky
vysokačky – holínky
vybrabčit – vykrást
čamták – polibek
Depasi? – Kdepak jsi?
nátka – opar
troštovat se – chystat se 

Valaština
ťakotina – žvást
šlajpčuchy – brusle
mluzgnúť – uhodit
čahýňat – jít dlouhým krokem
drchlaňa – neučesaná žena
gemba – ústa
chlachúzňať sa – smát se
čaragaňa – čarodějnice

Hanáčtina
zemsky japka – brambory
legát – židle
baroša – šiška smrku nebo borovice
graca – motyčka
rež – žito
štrycla chleba – šiška chleba
brotvan – pekáč
šorec – sukně

Hantec
duralové pavók – člověk s francouzskými holemi
Učňák Kódla čtvrtýho – Karlova univerzita
štatlový švestky – městská policie
šmetyna, šlapadlo – prostitutka
hůlka na Frajplacu – orloj na náměstí Svobody
Blekfíld – městská část Černá Pole

Autor: Libor Hruška Metro.cz

Hlavní zprávy

Bizár nabírá nové rozměry. Ve vzduchu je touha po pozornosti a dobrovolné ponižování

Strážce streamu
vydáno 26. dubna 2024  14:00

STRÁŽCE STREAMU Streamovací platforma Voyo má ve svém hledáčku několik pořádných bizárů. Naši redaktorku Terezu Šimurdovou v těchto dnech zaujala reality show s názvem...  celý článek

Co jste dělali Prvního máje roku 1986? Z Černobylu k nám doputoval radioaktivní mrak

vydáno 26. dubna 2024  5:16

Přenesme se o 38 let nazpět, na sever sovětské Ukrajiny, do Černobylu. Máme po půlnoci, technici jaderné elektrárny spouští rutinní test nouzového...  celý článek

Generace Z snižuje průměr ve sjednávání životního pojištění. Co k tomu mladé lidi vede?

vydáno 25. dubna 2024  16:07

Mladá generace se mnohým může zdát jako nezodpovědná. Podle nové analýzy se ukazuje, že tomu tak není. Její zástupci totiž snižují průměr ve sjednávání...  celý článek

Dynamo má v Třinci k titulu daleko, diváci na náměstí jsou zklamaní

vydáno 26. dubna 2024  15:12,  aktualizováno  18:55

Pardubické Pernštýnské náměstí dnes mohlo zažít velkou hokejovou noc - oslavu titulu. Ve třetí třetině šestého utkání finále na ledě Třince to ale vypadá,...  celý článek