čtení 7 minut | Blog / Jak na Latte art

Navazujeme na článek o technice latte artu, ve kterém jsme se vás snažili naučit, jak správně vyšlehat mléko a jak na váš první obrázek v kávě. Po tom, co ovládnete parní trysku vašeho kávovaru a zvládnete nakreslit do vaší kávy základní tvar, tedy jablko, můžeme přistoupit ke složitějším obrazcům. Našim dalším krokem ve výuce latte artu je naučit se nakreslit mlékem do kávy srdce a tulipán.

cappuccino s latte art srdcem
Cappuccino se srdíčkem potěší každého milovníka kávy s mlékem. S trochou cviku tento základní tvar latte artu zvládne každý. Zdroj obrázku: Lázeňská káva

CO JE LATTE ART SRDCE

Srdíčka a tulipány jsou jedním z nejčastějších obrázků, které na hladině cappuccina můžete vidět. U baristů jsou tyto tvary oblíbené především pro svou rychlou přípravu. Takové jedno souměrné srdce ve vašem šálku kávy není pro profesionála nic složitého. Právě proto si tento styl zdobení často při přípravě kávy vybírá. Srdce v kávě vždy potěší, je jednoduše krásné. Barista se nebojí, že by se něco nepovedlo, tak jako u složitých tvarů latte artu. Vytvořit srdce, pokud jej máte natrénováno, je superrychlé.

Každý latte art začíná výběrovou praženou kávou, kvalitním kávovarem s parní tryskou na šlehání mléka. A pokračuje skvělým espressem v šálku a správně našlehaným mlékem v konvičce. Máte-li ve vaší konvičce hezky lesklé mléko o správné teplotě i hustotě, můžeme přikročit k nalívání.

Připomeňte si základy práce s mlékem!

Přečtěte si, jak našlehat mléko na latte art a jak jej nalévat do kávy.

JAK UDĚLAT OBRÁZEK NA KÁVĚ

Když chcete nakreslit do své kávy srdce, postupujete velmi podobně jako při kreslení tvaru jablka. Stejně jako u tohoto nejzákladnějšího tvaru latte artu, pracujete s mlékem a konvičkou ve dvou fázích. I při kresbě srdce musíte nejdříve nalévat mléko z výšky. Klasicky nakláníte konvičku cca 5 cm nad hrníčkem.

 

Mléko spadne do kávy v šálku a usadí se pod kávovou cremou. Šálek máte nakloněný tak, aby v místě dopadu mléka do kávy bylo espresso co nejhlubší. Zpěněné mléko naléváte tímto způsobem tak dlouho, dokud hladina mléčné kávy v šálku nedosahuje více než poloviny jeho objemu. 

JAK UDĚLAT OBRÁZEK NA CAPPUCCINU S VYŠŠÍM KONTRASTEM?

U některých baristů si můžete všimnout, že při tomto kroku – nalévání hladiny pro latte art – konvičkou krouží, či jinak horizontálně pohybují. Tímto se snaží o sjednocení hladiny. Když hladina vypadá stejně po celé ploše kávy, je konečný obrázek hezčí a kontrastnější. Stejného efektu lze docílit, když po dokončení této první fáze nalévání opatrně zakroužíte šálkem s mléčnou kávou.

 

Hladina kávy se tak promíchá a sjednotí. Při tomto postupu, přerušeného nalévání mléka do šálku, musíte však dbát na to, abyste konvičku s mlékem nepoložili. Držte ji stále přichystanou k nalévání v mírném sklonu. Při odložení konvičky se totiž začne oddělovat hustší a řidší mléko uvnitř vaší lattiéry a vy pak už těžko něco nakreslíte.

JAK UDĚLAT SRDCE NA KÁVĚ

Nyní máte kávy v šálku tak akorát. Začneme vylívat obrázek do hladiny kávy. Stále pokračujeme ve stejném postupu, jako při malování jablíčka. Konvičku tedy přiblížíme úplně k hrnečku. Více ji nahneme. To proto, ať máme čím kreslit.

 

Stejně jako malíř nanáší vrstvu barvy na plátno, tak i vy musíte vlít vrstvu mléčné pěny do hladiny kávy. Šálek se plní a my jej pomalu vyrovnáváme, aby nepřetekl. Když je plný, nastane chvíle, kdy se z obrázku stále ještě připomínající spíše jablko stane srdce. 

JAK Z OBRÁZKU JABLKA ZÍSKAT SRDCE

Na rozdíl od cappuccina s jablkem, kdy prostě přestaneme kreslit tím, že konvičku narovnáme, teď uděláme kouzelný a přitom tak jednoduchý pohyb, který změní jablko na srdce. Obrázek srdce je vlastně přeškrtnuté jablko. Ten kouzelný škrt provedeme mlékem.

 

Jedná se vlastně o kombinaci dvou pohybů spojených v jeden. Konvičku, z které stále lejeme do kávy mléko musíme:

  1. zvednout výše
  2. posunout vlevo (platí pro praváky)

Jak jsme si řekli o pár odstavců výše, platí pravidlo, že když chceme malovat musíme malovat do hladiny, tedy být hladině s mlékem – konvičkou – co nejblíže. V případě, že chceme proud mléka využít ne k malování, tedy tvoření bílé stopy v kávově hnědé hladině.

 

Ale k upravení již vzniklého tvaru přeškrtnutím (proříznutím obrázku), musíme proud mléka pouštět z výšky, aby nemaloval na hladinu, ale dostal se pod ní. Ano, přesně tak, jako při plnění šálku mlékem v první fázi, kdy jsme potřebovali získat správnou výšku hladiny kávy vhodnou k tvorbě latte artu. 

JEDNODUCHÝ POHYB PRO VYTVAROVÁNÍ SRDCE NA KÁVĚ

Pohyb, kterým upravíme původní „jablečný“ tvar na srdce, si můžete dopředu nacvičit třeba jen s vodou v konvičce a prázdným šálkem. Je to zapamatovatelný grif ruky. Po několika vytvořených srdcích si jej naprosto zautomatizujete.

 

Při nacvičování se soustřeďte na výšku a směr pohybu vaší ruky. Konvičku zároveň zvedáte a posouváte. Tyto dva pohyby tvoří pomyslnou křivku vedoucí od tvořeného obrázku nahoru a zároveň vlevo.

 

Jakmile se s konvičkou skamarádíte, minimalizujete i nepořádek, který je při výuce latte art obvyklý. Tedy rozlité mléko. Většina začínajících baristů při svých prvních pokusech o srdce nestihne nalévání u kraje šálku zastavit. Konečný pohyb při přeškrtnutí srdce u nich tedy končí až za šálkem a mléko je na stole.

 

Ti co se více než na latte art soustředí na ten čistý stůl se naopak leknou, že se blíží konec šálku a přestanou s naléváním o moc dříve. Jejich srdce pak nemá ostrou pěknou špičku. Je spíš kulatější. Takové protáhlé jablko. Vychytáte-li správnou chvíli, kdy přestanete nalévat mléko do šálku, můžete pyšně říct, že jste se naučili kreslit do kávy srdce. 

Jak udělat latte art srdce

LATTE ART TULIPÁN

Tak jako s jablíčkem i u tvaru srdce se snažíte, aby bylo hezky souměrné a uprostřed šálku. Proto myslete na to, že při přiblížení konvičky ke hladině kávy, abyste začali kreslit své srdce, musí zobáček konvičky směřovat né doprostřed hladiny, ale právě kousek před střed.

 

Toto pravidlo ovšem neplatí při tvorbě tulipánu. Základní tulipán jsou vlastně dvě srdce za sebou, přičemž to předcházející není dokončené přeškrtnutím. Jeho tvar je upraven až při přeškrtávání toho druhého – posledního – srdíčka v šálku. 

 

S přibývajícími zkušenostmi, schopnostmi a šikovností v latte artu přibývají i lístečky tulipánu. Nakonec jich můžete mít v šálku třeba až osmnáct. Ale na to musíte dostatečně trénovat. Každý lístek je ono nepřeškrtnuté srdíčko.

 

Za každým lístkem vytvoříte další a další lístek a teprve ten poslední, který se vám do šálku vleze, přeškrtnete oním kouzelným pohybem. Tento pohyb a tedy i proud mléka padající z konvičky ukončíte až za lístkem, který jste kreslili jako první. Takhle vznikají tulipány v kávě. 

Jak udělat latte art tulipán

VÍC LÍSTKŮ, VÍC TULIPÁN, VÍC LATTE ARTIST

To, kolik lístků váš tulipán bude mít, rozhoduje o umístění prvního lístku. Pro základní tulipán začněte první lístek tvořit jen mírně za středem hladiny kávy. Čím více lístků chcete do vašeho cappuccina dostat, tím víc se musíte naučit si je na hladině upravovat.

 

Mírným pohybem konvičky směrem doprostřed lístku, si svůj vytvářený lístek trochu zploštíte. Bílý mléčný kulatý flíček tak prostě prohnete do tvaru vzdáleně připomínající měsíc… no, možná spíše zahnutý rohlík je přesnějším připodobněním.

cappuccina s obrázkem latte art srdce a latte art tulipán
Základem je srdce. Jejich vrstvením vytvoříte na kávě obrázek, známý jako: latte art tulipán. Zdroj obrázku: Lázeňská káva

Pracujete takhle s každým dalším lístkem. Ten se prohne a zasune k tomu předcházejícímu. Dokud se vám jich nevleze do vašeho cappuccina třeba až osmnáct. Jakmile to zvládnete, osmnáctilístkový tulipán, můžete si beze studu říkat mistr latte artu.

 

Teď už víte, jak na cappuccino se srdcem a jak se sadí tulipány do kávy. V dalším článku vám poradíme, jak se tvoří v kávě rosety. Lístečky, peříčka či spíše kapradiny. Prostě ten obrázek, který je symbolem kávy Caffe Latte. Máte se na co těšit, protože to, co jste se dnes naučili o kreslení tulipánů, vám se zvládnutím tvaru rosety až tak moc nepomůže. Proč? O tom se dočtete ve zmiňovaném článku: Jak na rosety v latté.

Časté dotazy k Latte Art srdce

Základní motiv techniky Latte Art. Bývá jak mezi prvními obrázky nových baristů tak jistý motiv Latte Artu u zkušených baristů při špičce v kavárně nebo na soutěžích.

Vychází z prvního obrázku Latte Art čili jablka. K této technice nalévání se přidá delší pohyb tzv. „cut“, který prořízne obrazec a dotvaruje srdce.

Po zvládnutí Latte Art srdce se obvykle přechází na motiv tulipán. Ten se skládá z několika nedokončených srdcí nad sebou a závěrečný „cut“ se udělá až u posledního a proříznutí se provede skrze všechny předchozí.

Který kávovar na latte art?

To, že kávovar má trysku, je první podmínkou, abyste si na něm připravili kávu s obrázkem. Podíváte-li se pozorně zjistíte, že i mezi tryskami je velký rozdíl. Výkonnou a dobře ovladatelnou tryskou se chlubí například kávovary Nuova Simonelli nebo Lelit.

Byl článek užitečný?

Průměrné hodnocení 5 / 5. Hodnocení: 1

Buďte první kdo ohodnotí..

Pražíme především výběrovou kávu a zajišťujeme služby pro kavárny a firmy.
Doporučujeme pro skvělý latteart
kávovary pro lateart
Kávovary pro latteart profesionální i domácí kávovary
baristické pomůcky
Baristické potřeby vybavení pro perfektní latteart
školení latteart
Baristické kurzy kurz Barista s akreditací MŠMT a menší kurzy

Spokojení zákazníci

95% spokojených zákazníků

Čerstvá káva

pražíme 10+ druhů káv

Vše pro přípravu kávy

70+ značek kávového vybavení

Doprava zdarma

při objednávce nad tisíc Kč