Ukrajina: Skandál společnosti Burisma

Nové podrobnosti ve věci úplatků společnosti Burisma Holdings a nové nahrávky telefonických hovorů svědčících o mezinárodní korupci a vnějším řízení Ukrajiny

Tisková konference poslance ukrajinského parlamentu Andrije Děrkače a státního zástupce Kostjantina Kulika

Nové podrobnosti ve věci úplatků společnosti Burisma Holdings a nové nahrávky telefonických hovorů svědčících o mezinárodní korupci a vnějším řízení Ukrajiny se zveřejněním dokumentů odhalujících nové podrobnosti o skandálu bývalého ministra ekologie Zločevského, jeho plynové společnosti Burisma a Bidenovy rodiny a schématem kolosální korupční sítě působící jak na území Ukrajiny, tak i v zahraničí. Schéma obsahuje jména vysokých funkcionářů na Ukrajině i v USA: Diplomatů, úředníků a mnohých dalších, kteří se účastnili rozkrádání miliard ukrajinských i amerických občanů.

Policie řešila případ s úplatkem ve výši 6 miliónů dolarů za uzavření případu Zločevskij-Burisma-Biden, při kterém měla pachatele přistihnout přímo při činu – předávání úplatku, takto to bylo sděleno veřejnosti. Ukazuje se, že úplatek byl už tehdy ve výši 50 miliónů USD. (Policisté, kteří to oznámili na tiskovce, tedy zřejmě lhali.) Biden se obohatil o 3,4 milióny USD, které dostal za „konzultační služby“ respektive za politickou ochranu společnosti Burisma. Biden vyvíjel nátlak na Porošenka, aby se postaral o odvolání tehdejší prokurátora Šokina. Těch padesát miliónů úplatku mělo být nejen za uzavření obvinění Zločevského, ale také za uzavření vyšetřování společnosti Rosemont Seneca Boa blízké rodině Bidenů . Také je tam otevřeně probíráno, že Ukrajinci platili zvýšené ceny plynu za revers plynu ze Slovenska, který byl ruský, takže k žádné diverzifikaci dodávek samozřejmě nedošlo, jen se na tom napakoval, kdo mohl, viz schéma.


Nové „nahrávky s Bidenem“ odkryly závislost Ukrajiny na USA

Jelizaveta Chramcova

Ukrajinské úřady najednou zjistily, že stát je prakticky úplně řízen z USA. Rozsáhlé schéma vlivového systému USA předvedl v Kyjevě lidový poslanec Andrej Děrkač.

Tento celkový obrázek je výsledkem rozsáhlého vyšetřování, jehož měřítka jsou opravdu působivá: Jde o desítky známých příjmení a stovky miliónů dolarů na jakési projekty demokratické strany USA. V čele vnějšího řízení stojí miliardář Soros a bývalý americký viceprezident Joe Biden. Jedním z důkazů fungování odhaleného schématu se staly zvukové nahrávky telefonních hovorů Petra Porošenka s bývalým viceprezidentem USA Joe Bidenem, které před měsícem zveřejnil poslanec Nejvyšší rady Andrej Děrkač. Je na nich slyšet, jak bývalý prezident Ukrajiny Petr Porošenko prosí svého amerického kurátora Bidena, aby zatlačil na premiéra Jaceňuka, aby ten podpořil jeho iniciativy na Donbasu a vůbec celou Porošenkovu politiku.

Skutečnost, že za Petra Porošenka držel reálnou moc ve svých rukou Joe Biden, potvrzují další zveřejněné telefonické hovory lidí, jejichž hlasy se neuvěřitelně podobají hlasům Porošenka a Bidena. První část materiálů nezávislý poslanec Andrej Děrkač a bývalý šéf prokurátorské skupiny Generální prokuratury Konstantin Kulik zveřejnili před měsícem. Po třech týdnech v Kyjevě s úplatkem ve výši šesti milióny dolarů zadrželi právníka společnosti Burisma Andreje Kiču.

Tyto peníze měly být úplatkem za to, aby Ukrajinský národní antikorupční úřad a Specializovaná antikorupční prokuratura státu uzavřely vyšetřování Burismy, kde pracoval Bidenův syn Hunter Biden. Ukrajinští bojovníci s korupcí popírají, že by s tímto případem měli Bidenové něco společného.

Ale nezávislým vyšetřovatelům se povedlo odhalit, že právník Burismy Kiča počítal s tím, že za 50 miliónů USD, které vyčlenil šéf Burismy Zločevskij, se mu povede zařídit uzavření všech vyšetřování. Podle slov Kulika se o milionech vyčleněných Burismou na korupci vědělo už před rokem: „Tenkrát se vyšetřovatelé zajímali o milióny dolarů převáděných společností Burisma na účty společnosti Rosemont Seneca Boa, které byly následně Bidenovi vypláceny za konzultační služby. Zde jsou ty převody (a ukazuje výpisy). Celkem si podle našich údajů rodina Bidenů přišla na více než tři milióny USD, a konkrétně to bylo 3,4 miliónů“, prohlásil starší prokurátor Generální prokuratury (2016-2019) Konstantin Kulik.

Vyšetřovatelé se teď ptají, kam asi zmizelo 44 miliónů USD figurujících v té věci a zda má Ukrajinský národní antikorupční úřad v úmyslu hledat další figuranty tohoto případu.

„Máme dnes všechny důvody se domnívat, že vedení antikorupčního úřadu plní úkoly z demokraticky orientovaného velvyslanectví USA na Ukrajině, aby si zachovalo tvář a ze skandálu s Burismou byla z podezření vyloučena rodina Bidenů“, řekl Děrkač.

Z nově zveřejněných telefonických nahrávek se dozvídáme, že Porošenko podával americkému viceprezidentovi hlášení o problémech při znárodňování Privat banky a Biden požadoval, aby z funkce nebyl odvolán šéf Naftogazu, kterého měl pod svou kontrolou. V dalším rozhovoru zazní věta: „Joe, vy jste můj anděl strážný!“ A když hlas, který možná patří Porošenkovi, žádá Bílý dům, aby slavnostně podepsal oficiální dokument o vyčlenění jedné miliardy dolarů pomoci Ukrajině, kdosi podobný Bidenovi ukazuje, kdo je v domě pánem.

Biden: „Jestliže začnete přehodnocovat podmínky, všechno se to zastaví kvůli tomu, že Kongres vysloví svůj nesouhlas. Všechno, co musíte udělat, je to, o čem jste mluvil a my budeme moci splnit ty věci, o kterých jste mluvil.“

Dá-li se věřit nahrávkám, Porošenko prosil svého spolubesedníka, aby zatlačil na tehdejšího premiéra Jaceňuka a stěžoval si na neshody s šéfem MVD Avakovem. A Biden zase prosil prezidenta, aby Jaceňukovi zaručil nedotknutelnost po jeho odstoupení. A ještě naléhal: „Je nutné rychleji zvýšit sazby plateb obyvatelstva za energie.“ A takovéto z Kyjeva podali hlášení o svém úspěchu.

Porošenko: „Jak jsem vám sliboval, tak tento týden, promiňte mi ten výraz, nám náš parlament zachránil naše zadky, jak jste mi to říkal ve Washingtonu!“

Biden: „Ano, bylo tu jisté nebezpečí. Pamatuji si na ten rozhovor, který mi připomínáte. Ale jak to dnes vypadá, tak se vám ho povedlo překonat, a to je dobře.“

Nezávislí vyšetřovatelé na tiskovce ukázali složité schéma ukrajinské korupce, jejíž mnohé buňky jsou dosud prázdné. Vyplnit je plánují s pomocí novinářů a všech, kteří mají v rukou důkazy zločinů úředníků. Takto chtějí Ukrajinu osvobodit od vnějšího řízení.

Zdroj článku: Vesti.ru

Překlad: Irena

Stanův komentář: V normálních poměrech by tohoto skandálu byla plná média, Porošenko by seděl ve vyšetřovací vazbě a Biden by byl minimálně na slyšení v Kongresu. Ještě chvíli počkáme, jak s touto aférou bude pracovat Trumpův volební štáb…

0 0 hlasy
Hodnocení článku
Platby

Líbil se vám článek?
Přispějte, prosím, redakci OM na č. ú. 2900618307/2010, nebo přes následující QR kódy.

QR platba 50 Kč

QR platba 50 Kč

QR platba 100 Kč

QR platba 100 Kč

Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments