Vedlejšáky Red Hot Chili Peppers | John Frusciante

Vydáno 04.07.2020 | autor: Natálie Bartlová

Impulzem k seriálu o vedlejších projektech muzikantů z Red Hot Chili Peppers byl návrat ztraceného syna. John Frusciante se do své domovské kapely vrátil již potřetí a kalifornští funky rockeři zároveň oznámili, že pracují na novém albu. Ještě před ním ale manický kytarista se sklony k hudební alchymii stihl vydat sólové album pod pseudonymem Trickfinger. Co všechno se zrodilo pod jeho zjizvenýma rukama?

Vedlejšáky Red Hot Chili Peppers | John Frusciante Vedlejšáky Red Hot Chili Peppers | John Frusciante

Sólová alba začal John Frusciante nahrávat po svém prvním odchodu z Red Hot Chili Peppers (RHCP) v roce 1992. Neustál tehdy komerční úspěch kapely, který přišel s deskou Blood Sugar Sex Magik, a během japonského turné se rozhodl to zabalit, aby propadl závislosti na drogách a depresím.

TOP 7 momentů: Génius a démoni Johna Fruscianta

Sólový debut Niandra LaDes and Usually Just a T-Shirt nahrál Frusciante zčásti ještě v éře Blood Sugar Sex Magik. Komerčně šlo o propadák, to ale bylo to poslední, co umělce, který utekl před slávou, trápilo.

Druhé Smile For The Streets You Hold (1997) si vedlo lépe. Snad i proto, že Frusciante během nahrávání věřil, že komunikuje s duchy. To se ale také projevilo na kondici jeho duševního zdraví. Právě z tohoto období pochází výrazné jizvy na předloktích a pozůstatky vpichů injekčních stříkaček. V názvu alba se možná snažil „smát do ulic, které drží“, většina zubů mu ale kvůli infekci vypadala.

Vedlejšáky Red Hot Chili Peppers | Flea

Sólová alba začal znovu nahrávat až po úspěšném absolvování odvykací léčby a návratu k domovské kapele. Dlužno dodat, že jeho hudba zněla o poznání lépe. Vyzdvihnout lze hlavně album To Record Only Water for Ten Days z roku 2001, které je prosycené Frusciantovým zastřeným zpěvem a spirituálními texty.

O měsíc později následovalo EP Going Inside. Titulní píseň s filozofickým nádechem doprovodilo video, kterých Frusciante na svých sólových nahrávkách jinak mnoho nepořídil. Kromě výše zmíněné písně Girls vypomohl muzikant rapperovi Trickymu také s písní Da Woman, v níž si zahrál také Flea na baskytaru a Klinghoffer na bicí.

V roce 2003 pak Frusciante nahrál soundtrack pro road movie Brown Bunny z roku 2003, který však kromě jeho hudby za moc nestál a v Česko-Slovenské filmové databázi ho diváci hodnotí vlažnými šedesáti procenty.

Následovala šestice alb z roku 2004, s nimiž mu pomáhal Josh Klinghoffer, a pak si dal Frusciante tvůrčí pauzu. Přispěl na albu Ultra Payloaded (2007) kapely Satellite Party, aby se v roce 2009 znovu rozloučil s RHCP a opět se vydal vlastní cestou. Jako důvod uváděl únavu z neustálého cestování a především nedostatek času na vlastní, svobodnou tvorbu. 

Red Hot Chili Peppers pracují na novém albu s Johnem Frusciantem

V té době mluvil v rozhovorech o tom, že už “nikdy nechce hrát naživo před diváky”, a že “nikdy nebyl bavič“. Vysvětloval, že se mu nechce v padesáti poskakovat po pódiu a dělat lidem šaška, přestože padesátku oslavil až letos v březnu. Nicméně, jak se ukázalo zkraje letošního roku, vše je opět jinak.

Během další dekády vydal Frusciante hudebně rozmanitá sólová alba, která se s každým krokem vzdalovala jeho původnímu publiku. Po deskách  vydaných s Ataxií vyšlo v roce 2009 skvělé The Empyrean, na které přispěli Josh Klinghoffer, Flea nebo ikonický kytarista Johnny Marr, který stojí za podmanivými melodiemi The Smiths.

Po The Empyrean ho znovu přitáhla elektronická hudba, spolu s experimenty však začal zájem o jeho nahrávky opět klesat. V roce 2012 přišlo EP Letur-Lefr, téhož roku stihl vydat ještě synthpopovou nahrávku PBX Funicular Intaglio Zone. Zkratka PBX znamená “private branch exchange”, čili soukromá pobočková telefonní ústředna. Z té Frusciante vyvolává zvuky elektronické, popové, syntetizované, zkreslené… jednoduše zvláštní.

O rok později následovalo experimentální EP Outsides o pouhých třech písničkách a jednom bonusovém tracku. Po vydání Enclosure (2014) bylo jasné, že epizoda klasických písničkových nahrávek je alespoň na nějakou dobu uzavřená, i když pořád posluchačsky konzistentnější než předchozí album. Nahrávka Enclosure měla svým názvem i písněmi uzavřít elektronický experimentální pokus, který začal albem PBX Funicular Intaglio Zone. 

Vedlejšáky Red Hot Chili Peppers | Chad Smith

Frusciante si vyzkoušel také práci producenta. Například v roce 2014 na albu Medieval Chamber hip hopové kapely Black Knights. V některých písních dokonce zazní jeho hlas.

V roce 2015 si začal říkat přezdívkou Trickfinger, kterou vymyslela jeho tehdejší žena Nicole Turley z kapely Swahili Blonde. Eponymní album Trickfinger bylo první, na němž si Frusciante pohrál s žánrem acid house. Následoval Trickfinger II (2017), a před několika dny vydané She Smiles Because She Presses The Button, na němž Frusciante přeskakuje z jednoho stylu do stylu druhého. 

 text: Natálie Bartlová, foto: archiv Rock Report a iReport

Témata: Red Hot Chili Peppers, John Frusciante, Anthony Kiedis, Flea, Chad Smith, Tricky, Keanu Reeves, Patrick Swayze, Holywood

zavřít