U Stříbrného pramene nad osadou Zálesí u Javorníku je samoobslužný lesní bar

4. červenec 2020

Miluje přírodu. Túry po horách i procházky lesem nabíjely Evžena Lomozníka od mládí energií. Teď mu ji dodávají i jiní turisté. Pomocí vzkazů, které mu nechávají v lesním baru nedaleko osady Zálesí u Javorníku na Jesenicku. Právě jeho zásluhou u Stříbrného pramene vznikl. Nejdříve se bývalý policista vrhl do opravy studánky, postupně vybudoval dřevěná korýtka na vodu i lavičky. 

Pomáhala mu rodina i kamarádi. Samoobslužný bar teď chalupář ze Zálesí pravidelně zásobuje. I přesto, že ho musí z velké části dotovat.

Evžen Lomozník zásobuje lesní bar u Stříbrného pramene

„Kdybych to nedělal pro svou radost, tak by to tady nebylo. Je to taková srdcovka,“ usmívá se Evžen Lomozník. Lesní bar ze začátku navštěvovali jen místní osadníci nebo chalupáři. Teď už k němu proudí i turisté. „Netušili jsme, že je tady takový pohyb turistů a trampů, kteří přecházejí hřebenovku přes Rychlebské hory,“ popisuje Lomozník.

Evžen Lomozník zásobuje lesní bar u Stříbrného pramene

„Chtěl bych to spíš udržet tak, že sem člověk přijde, vyčistí si hlavu, podívá se do okolí a řekne si, jak jsou ty Rychlebské hor krásné,“ říká nadšenec a dodává, že většina turistů, kteří sem míří, je podle něj poctivá.

autor: aja
Spustit audio