Obří hrášek se kutálí Brnem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Obří hrášek se kutálí Brnem!

Obří nafouknutý hrášek coby připomenutí 200. výročí narození otce genetiky Gregora Johanna Mendela se bude až do 17.července „kutálet“ Brnem.
Obří nafouknutý hrášek coby připomenutí 200. výročí narození otce genetiky Gregora Johanna Mendela se bude až do 17.července „kutálet“ Brnem. (Zdeněk Matyáš)

Obří, sedmimetrový zelený hrášek je nyní k vidění v Brně. Originálním způsobem se tak zde rozhodli upoutat pozornost k blížícímu se 200. výročí narození otce genetiky Gregora Johanna Mendela (†61) v roce 2022.

Hrášek symbolizuje jeho slavné pokusy s křížením hrachu, jež prováděl za zdmi Augustiniánského opatství v Brně. Výsledkem byla publikace Pokusy s rostlinnými hybridy, která položila základy moderní genetiky. Zelená obří koule bude putovat po brněnských dominantách, objeví se u sochy Jošta na Moravském náměstí, poté na Špilberku či u kampusu Masarykovy univerzity. „Na závěr se dokutálí do opatství na Mendelově náměstí, kde si ji mohou užít návštěvníci festivalu Mendel. Ten začíná 17. července,“ prozradil pořadatel akce Jakub Carda.

První na světě popsal tornádo
Většina lidí zná Mendela především jako otce genetiky, méně známý je už jako meteorolog, učitel a včelař. Mendel byl dokonce první na světě, kdo vědecky popsal tornádo, které se v roce 1870 přehnalo nad Brnem. Vedl si i záznamy o meteorologické situaci v Brně a okolí, jako první se zabýval předpovědí počasí.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.