Maminka.czTěhotenství

Koupel ve vaně v těhotenství: Ano, nebo ne?

Simona Procházková 4.  7.  2020
V jiném stavu je na místě opatrnost, nemusíte ale věřit úplně všem radám a varováním se zdviženým prstem, které se na vás valí ze všech stran. Žádné kafe, dvojka vína ani thajská jídla, zákaz oblíbených sportů, pozor na domácí zvířata… je toho bezpočet! A k tomu by měl být ještě konec s večerním rituálem v podobě relaxu v teplé vaně provoněné pěnou nebo bylinkovou solí? Žádný strach, není to tak „horké“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak je to v těhotenství s hygienou a mytím? Vana, nebo raději sprcha? Nemůže teplá voda ublížit miminku? Co je pro nastávající maminku vhodnější a bezpečnější? Vše se dočtete.

Upřímně, většina žen dlouhou koupel ve vaně zbožňuje a užívá si ji na maximum. Horká vana je místem dokonalého uvolnění a odpočinku, prohřeje celé tělo, odplaví psychické napětí a stres, dobře se v ní přemýšlí, některé z nás si během koupele dokonce čtou knížku. Je to zkrátka chvíle, kterou máme jen samy pro sebe a příjemně naladí, nejen večer před spaním

VIDEO: Podcast Maminka: Potravinové doplňky v těhotenství

V prvním trimestru dejte přednost sprše

První tři měsíce gravidity jsou nejrizikovějším obdobím, kdy by měla být těhotná žena na sebe velmi opatrná a vyvarovat se veškerých rizikových činností, které by mohly ohrozit vyvíjející se plod a prosperitu těhotenství. Po 12. týdnu, pokud těhotenství probíhá fyziologicky a bez zdravotních komplikací, si občas můžete teplou lázeň ve vaně určitě dopřát. Ovšem pozor, pouze teplou, nikoli horkou.

Teplota vody by neměla být vyšší než 36 stupňů. „Pobyt v horké lázni vede ke zvýšení tělesné teploty, ke zvýšenému prokrvení a ke zvýšení krevního tlaku. V době těhotenství ani jedno není ideální,“ zdůrazňuje gynekolog a porodník profesor MUDr. Pavel Calda, CSc.

Některé studie dokonce dávají do souvislosti časté a opakované koupele v příliš horké vodě v průběhu prvních šesti týdnů těhotenství se vznikem rozštěpu neurální trubice plodu, s poškozením mozku dítěte a samovolným potratem.

Infekce močových cest v těhotenství: Jak se jí zbavit?

Pokud si občasnou koupel v provoněné teplé vaně nedokážete odepřít, měla byste dodržet tato pravidla „zdravotní bezpečnosti“:

  • lázeň ve vaně by neměla trvat déle než 10 minut
  • nenapouštějte si příliš horkou vodu, jen příjemně teplou
  • nekoupejte se ve vaně každý den
  • čím víc vody ve vaně máte a čím hlouběji jste ponořena, tím je vyšší riziko, že se rychle zvýší tělesná teplota a hrozí přehřátí
  • vyvarujte se koupání ve vaně v případě, že máte křeče nebo bolesti břicha, silné nevolnosti, špiníte, trpíte vysokým krevním tlakem, křečovými žilami nebo otoky
  • teplá koupel může být naopak přínosná v posledním stupni gravidity, kdy uvolní svalové napětí, a před porodem může ulevit při tzv. poslíčcích
Raději espresso než náhražky! Jak je to s kávou v těhotenství a při kojení?

Na vířivku a saunu zapomeňte

Chodíte si ráda odpočinout, vyčistit hlavu a prohřát tělo do sauny? Stejně jako oblíbené whirlpooly neboli vířivky si saunování v jiném stavu raději odpusťte. Namísto toho si můžete bez obav dopřát (pokud probíhá těhotenství v pořádku, jste zdravá a po konzultaci s lékařem) relaxační těhotenskou masáž, která dokáže výborně uvolnit svaly a pomoci při bolestech zad, beder nebo blokádách páteře.

Vysoké teploty v sauně (obvykle 80 až 90 stupňů) mohou být nebezpečné pro vás (rychlá dehydratace organismu, nevolnost, mdloby) i vyvíjející se plod. Odborníci uvádějí, že pokud se tělesná teplota nastávající maminky zvýší nad 38,5 stupně, mohou hrozit závažné zdravotní komplikace.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Tipy a rady v těhotenství, Sport, Domácí zvíře, Dědic, Kafe, Váňa, Blokáda, Koupel, Lázeň, Pavel Calda, Van, Sauna, Sůl, Vana, Jídlo, Tělesná teplota, Zdraví na Heureka.cz