Josef Lada: Obrazy více nežli jako živé

4. červenec 2020

Co je ukryto za živostí Ladových obrazů? Nahlédněte do malířovy alchymistické laboratoře! Humoristickou povídku ze sbírky Straky na vrbě, která vyšla v roce 1972 v Československém spisovateli jako neprodejná prémie edice Klíč, čtou Vladimír Hauser a Pavel Zatloukal. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Vladimír Hauser, Pavel Zatloukal
Připravil: Petr Veselý
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Alexandra Bauerová
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2014

Kdo by si pod jménem Josefa Lady nevybavil Kocoura Mikeše, vojáka Švejka nebo alespoň obrazy české vsi Hrusice? Malíř se pyšní nejen svými jedinečnými obrazy, ale i obsáhlou literární tvorbou. V povídce Obrazy více nežli jako živé ze souboru Straky na větvi popisuje humornou formou výjimečnost svých děl.

Příkladem může být střídání ročních období přímo na plátně. Ovšem při takovém díle musí autor dbát i na sebemenší detail, jako je například hromosvod, který může způsobit velkou škodu, pokud se na něj na obraze zapomene. Důležitá je zde také technika, a to zejména galvanizovaný super-summus, bez kterého by obraz ani živý nebyl. Další malířova úskalí, jako je namalování teriéra nebo hřebce, vypráví Vladimír Hauser a Pavel Zatloukal v rozhlasové dramatizaci, kterou uvádíme ve vltavské řadě Povídka. 

autoři: Petr Veselý , abu
Spustit audio