Hlavní obsah

Trajektem do Řecka: Rozestupy se nedodržují, roušky chybí

Foto: Profimedia.cz

Řecko láká na vylidněné pláže. Na trajektech z Itálie si dejte pozor na hygienická opatření, obsluha lodí na ně příliš nedbá.

Reklama

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den, od pondělí do neděle, se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Článek

Na Kypr a do Pobaltí podle nových pravidel

Po Slovinsku, které v sobotu změnilo epidemiologické hodnocení pro Českou republiku, upravily podmínky vstupu do země i Lotyšsko, Estonsko a Kypr. V pobaltských zemích čeká Čechy povinná čtrnáctidenní karanténa.

Kypr přeřadil Česko z kategorie A, ve které jsou země, odkud cestující po příletu nemusí předkládat negativní test na covid-19, do kategorie B. Češi se spolu s pasažéry z dalších zemí budou muset od 6. července prokázat maximálně tři dny starým negativním testem. Po příletu na Kypr bude také probíhat další náhodné testování. Všichni cestující musí před odletem vyplnit online dotazník na webových stránkách Cyprus Flight Pass.

Málo obsluhy a špatná hygiena

Pan Marek, který se na začátku července vydal do Řecka, pro Seznam Zprávy popsal hygienické podmínky panující na trajektu z Itálie. Zvolil jednu z populárních tras, díky které se dá do země dostat i s automobilem. Nejprve dojel do Benátek, kde před naloděním vyplnil dotazník o zdravotním stavu. Řecký dotazník vyplnil před příjezdem online. Cestu, která trvá přibližně 24 hodin, absolvoval již poněkolikáté, takže má srovnání s běžným stavem. Aktuálně pobývá na ostrově Lefkada.

Cesta autem po Evropě podle něj byla zcela bez problémů. Neprobíhaly žádné kontroly. Nikdo se na nic neptal, nikdo je nezastavoval. Na trajektu ho ale čekalo nepříjemné překvapení. Situace prý není zvládnutá, hygienické podmínky neodpovídají informacím na webových stránkách přepravní firmy. Podle Marka nebylo možné dodržovat rozestupy, na lodi nebyly roušky ani antibakteriální gely. „Většina lidí nenosila roušky, upustili od ostražitosti, nedalo se to uhlídat.“

Loď byla menší než obvykle a byla plná. Obsluhoval ji menší počet zaměstnanců, kteří nestíhali odbavovat občerstvení. Musel je proto opakovaně žádat, aby ho obsloužili. „Odmítl jsem stát hodinu ve frontě na jídlo, lidé na sobě byli nacpaní. Mám dvě malé děti. Dost jsme si personálu stěžovali. Na tom obrovském trajektu bylo jen 9 zaměstnanců. Bylo tam hodně lidí a nebyl personál na to, aby někdo něco dezinfikoval. Kapitán lodi sám řekl, že nemá lidi. Dokonce den předem sám vypomáhal v kuchyni,“ uvedl Marek. „Nedostatek lidí a špatná organizace není z důvodu covidu, i když to všichni říkali. Je to prostě italský a řecký styl.“

Pláže v Řecku zejí prázdnotou

Turistická situace v Řecku je podle něj katastrofální. Hotely jsou skoro prázdné, místní podnikatelé jsou zoufalí. Nejsou tam skoro žádní turisté. „Je to apokalypsa, vůbec nikdo tu není. Všechno je otevřené, restaurace, kavárny, půjčovny. Z Řeků čiší zoufalství.“

Foto: Hana Anthi

Takto vypadají pláže v dopoledních hodinách v oblíbeném letovisku Arillas, které leží v severozápadní části řeckého ostrova Korfu.

Jeho slova potvrzuje i paní Hana A., která Seznam Zprávám zaslala fotografie. S manželem pobývá na ostrově Korfu. Pláže jsou podle ní dopoledne vylidněné, k poledni se zaplní hlavně místními. Ve středu přiletělo první letadlo z Prahy. „Polovině cestujících udělali test na koronavirus. Výsledky oznamují do 24 hodin SMS zprávou,“ popsala situaci na místě.

Sagrada Família otvírá pro Španěly. Turisté si musí počkat

Od sobotního dne mohou lidé znovu navštívit nejvýznamnější stavbu slavného katalánského architekta Antonia Gaudího. První dva červencové víkendy ale otevře pouze pro zdravotníky, policisty a další krizové pracovníky, kterým se tak chce odvděčit za boj s pandemií koronaviru. Návštěvu jim proto umožní zdarma. Pak bude následovat časové období, během kterého mohou stavbu navštívit barcelonští rezidenti. Turisté si musí počkat do září. Lístky na červenec a srpen jsou podle oficiálních stránek památky vyprodané. K zakoupení budou od 3. srpna.

Britové mohou vyrazit do Řecka, ale do Portugalska ne

Britská vláda v pátek zveřejnila seznam zemí, do kterých mohou Britové cestovat bez nutnosti podstoupit dvoutýdenní karanténu po návratu do země. Na očekávaný list se dostalo třeba populární Řecko, Španělsko, Itálie nebo Malta. Překvapivě však bylo vynecháno Portugalsko, což rozčílilo portugalského ministra zahraničí Augusta Santose Silvu, který rozhodnutí označil jako „absurdní“.

V Británii je podle Silvy mnohem více případů koronavirové infekce a úmrtí než v Portugalsku. Rozhodnutí, které může poškodit portugalský cestovní průmysl, proto podle něj nedává smysl. Nesouhlas dal najevo i portugalský premiér António Costa, když na svém twitterovém účtě sdílel statistiku, která porovnává počet případů v turistickém letovisku Algarve se Spojeným královstvím.

Ve Vídni začíná festival hudebních filmů

Na náměstí Rathausplatz ve Vídni začíná v sobotu každoroční festival hudebních filmů #soWIENie, který potrvá celých 65 dní. Nabídne kombinaci velkých hudebních produkcí a venkovního stolování. Jeho podobu letos ovlivní aktuální koronavirová opatření. Lidé se proto musí předem zaregistrovat a na místě dodržovat předepsané rozestupy. Návštěvníci budou rozsazeni v boxech po 2 nebo 4 lidech.

Podle Filipa Harzera, redaktora zahraniční rubriky Seznam Zpráv, který je aktuálně ve Vídni, je ve městě slyšet spíše němčina. „Organizované turistické skupiny tu vidět nejsou. Na městě mi řekli, že turismus se oproti loňsku propadne o 60 až 70 procent. Podnikatelé přímo v centru říkali, že je to tak na třetině,“ popsal situaci na místě.

Reklama

Doporučované