Špatné trávení může způsobit páchnoucí dech. Zatočte s ním jednou provždy

Většině z nás se asi stala trapná situace, kdy se od nás někdo při hovoru odtahoval, a nám pak došlo, že na vině bude asi náš nelibě vonící dech. Bohužel je tento trapas poměrně běžný a každému se to občas stane. Na vině je však většinou konzumace nevhodných aromatických potravin jako česnek nebo cibule nebo špatná ústní hygiena.

Jenže řada lidí bojuje s tím, že zápach z úst nelze odstranit ani řádným čištěním zubů nebo používáním ústní vody. Důvod je ten, že se jedná o zápach vycházející přímo ze žaludku. A jde pravděpodobně o příznak špatného trávení, žaludečních vředů nebo podobných potíží. Jak se tohoto problému zbavit? Existují osvědčené metody, které jistě zafungují i u vás.

Dopřejte si mrkev, celer nebo jablko

Snažte se pravidelně konzumovat tyto plodiny – a to zejména po jídle. Zlepšují totiž trávení, a to znamená, že v žaludku bude vznikat méně kyselin i zapáchajících plynů, které poté způsobují váš nelibý dech. Žvýkání čerstvého ovoce a zeleniny také podporuje produkci slin, které čistí dutinu ústní a podporují rychlejší zpracování přijaté potravy.

Jezte hodně čerstvé zeleniny

Už od mládí nám naši rodiče vštěpovali, že bychom měli jíst hodně zeleniny. Jenže my jsem je většinou neposlouchali a až nyní přicházíme na to, jak je zelenina důležitá. A to nejen proto, že nám dodá potřebné vitamíny a minerály, ale také zlepšuje naše trávení a zabraňuje vzniku různých trávicích obtíží, které vedou ke vzniku nepříjemného zápachu z úst.

Bylinky pro svěží dech

Všimněte si, že většina žvýkaček obsahuje peprmint. Rozhodně to není náhoda. Právě žvýkání lístků máty peprné se už v dávných dobách osvědčilo v boji proti zapáchajícímu dechu a tuto metodu lze použít i dnes. Čerstvé bylinky jsou velmi účinné a působí i protizánětlivě, takže váš chrup chrání i před zubním kazem. Kromě máty se vám bude hodit mít po ruce i petrželku nebo bazalku.

Dopřejte si citrusy nebo třešně

Trávení výrazně zlepšuje obsah vlákniny, ale také dostatek vitamínu C. Pokud bojujete se špatným dechem, zapojte do boje také citrusy a bobulovité ovoce, zejména pak třesně. Tyto plody vyvolávají také silnější slinění, které opět vede k lepšímu a snazšímu zpracování přijaté potravy.

Zelený čaj

Ten je dobře známý svými antioxidačními a hubnoucími účinky. Je také skvělým doplňkem vyváženého pitného režimu. Pravidelné pití zeleného čaje má pozitivní vliv na pach našeho potu i na potenciální zápach vznikající při trávení přijaté potravy. Nebojte se dopřát si jej po jídle a budete mít zaručené klidné trávení, které funguje jako hodinky.

Buďte kamarádi s jogurtem

Ale vsaďte jen na ten bílý, bez přidaného cukru. Bílý jogurt podporuje střevní mikroflóru a dodá tělu potřebné živiny včetně bílkovin. Slazené varianty nejsou vhodné, protože právě obsažený cukr často zápach zhoršuje.

Fotografie: Pixabay

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]