Protahovací cvičení, která urychlí metabolismus a pomohou tak při hubnutí

Pohybová aktivita, tedy cvičení, je základem, pokud potřebujete nějaké kilo shodit, nebo se dostat do lepší fyzické i psychické kondice. Nedostatek pohybu může výrazně ovlivnit zdravotní stav. Docházet může k řadě zdravotních komplikací, jako je vysoký krevní tlak, kardiovaskulární potíže obecně, bolesti zad, krční páteře, nebo bolestivé klouby. S těmito cviky zrychlíte svůj metabolismus a zbavíte se tak i případné nadváhy.

Protahovací cvičení k urychlení metabolismu

Zde jsou základní cviky, které vám pomohou se dostat do kondice a podpoří třeba i hubnutí:

  • Protahování krční páteře: lehněte si na záda, nohy si pokrčte v kolenou. Ručník složte na délku tak, jak je znázorněno na obrázku. Pak si ho dejte za hlavu a držte jej za jeho oba konce. Pravidelnými tahy pomocí ručníku pak hlavu zvedejte směrem nahoru. Nezapomeňte u cviku pravidelně dýchat a opakujte asi čtyřikrát.

  • Protahování ramen: napětí v oblasti ramen může způsobovat častí bolesti hlavy, proto je vhodný tento cvik na jejich protažení. Postavte se čelem ke zdi a opřete o ni jedno rameno. Opřenou paži pak ohněte v lokti, prsty směřují k podlaze a tlačte směrem od sebe. Takto vydržte asi třicet sekund a vyměňte si strany.
  • Protažení tricepsů: tohle cvičení také zlepší krevní oběh a zlepší průtok lymfy. Postavte se k tyči čelem, pak tyč uchopte jednou rukou ohnutou v lokti. K tyči se jakoby přitahujte, abyste cítili protáhnutí především tricepsu. V pozici zkuste vydržet asi půl minuty. Opakujte i s druhou rukou.
  • Protažení zádových svalů: je důležité především pro správné a nekomplikované dýchání. Lehněte si na břicho, pak zvedněte ramena a ruce zkřižte pod hrudník. Pod čelo si dejte ručník. Prsty průběžně protahujte. Zhluboka dýchejte a několikrát s pauzami opakujte.

Protahování břicha a svalů na nohou

Když budete provádět tento cvik, omezí se vám ukládání tuků v pase. Jděte do podřepu. Jednu nohu pak natáhněte do strany a trup natočte na opačnou stranu. Jednu ruku (tu souběžně s nataženou nohou) mějte zdviženou vzhůru, druhou rukou se opírejte o zem. Dalším cvikem si perfektně protáhnete svaly na nohách. Opět začínejte v podřepu, tentokrát zády poblíž zdi, o kterou se opřete jednou nohou zezadu. Rukama se opíráte o zem a druhá noha je na podlaze. V této pozici vydržte asi půl minuty a opakujte i s druhou nohou.

Protahování svalů okolo kyčle a protažení holení

Protahováním svalů kolem kyčle so pomůžete od otoků a bolestí nohou, které mohou být způsobeny sedavým stylem života. Lehněte si na podložku a kolena přitáhněte k hrudníku. Rukama se chyťte za kotníky a přitahujte. Záda udržujte zaoblená. Vydržte v pozici 30 vteřin a pak opakujte. Pakliže jste žena a nosíte podpatky, může vás trápit bolest a otoky nohou. Tento cvik to zmírní: sedněte si na podlahu tím způsobem, že se budete opírat o podložku koleny. Následně se celým trupem zakloňte a přeneste váhu na své pokrčené nohy. Vydržte asi 30 a6 40 sekund a opakujte.

Fotografie: Laodong

Psaní článků se zdravotnickou tematikou se začala věnovat hned po studiu vysoké školy. Za celou svou kariéru nastudovala ... [Více o autorovi]