Premier League - souhrn 33. kola

04.07.2020, 15:31, aktualizováno 06.07.2020, 23:00
Komentáře a souhrny
Liverpool hodil za hlavu debakl v minulém kole a porazil doma Aston Villu. Zato Manchester City nečekaně padl v Southamptonu. Leicester City porazil Crystal Palace a drží se na průběžném třetím místě. Čtvrtá je Chelsea, která si poradila s Watfordem. O dva body zpátky je Manchester United, jenž rozstřílel Bournemouth. Arsenal vyhrál 2:0 ve Wolverhamptonu a přiblížil se mu na tři body. West Ham dvakrát neudržel vedení na hřišti Newcastlu a nakonec bere bod za remízu 2:2...

Tottenham Hotspur - Everton FC 1:0

06.07.2020 21:00

Góly: 24. Michael Keane (vl.)

Kohouti dokázali odčinit nedávnou porážku ze Sheffieldu (1:3) a tentokráte díky vlastní brance Michaela Keanea zvítězili nad Evertonem nejtěsnějším poměrem 1:0. V tabulce Premier League se posunuli na osmou příčku s osmačtyřiceti body a stále živí šanci na Evropskou ligu, příliš daleko nejsou ani od pozic zaručující přímou účast ve skupinové fázi LM. Celek z Liverpoolu naopak prohrál poprvé po koronavirové pauze a je stále jedenáctý.

Hosté v předchozích dvou duelech zvítězili nad Norwichem (1:0) i Leicesterem (2:1), tentokráte však za favorizovaným londýnským klubem přeci jen zaostávali. Po úvodní opatrnější dvacetiminutovce se mohl dostat do vedení Tottenham, nebezpečná rána Lucase Moury totiž jen těsně minula levou tyč. Rozhodující okamžik se zrodil ve 24. minutě, kdy se po zblokovaných pokusech Kanea a Sona odrazil míč na kopačku Lo Celsa.

Čtyřiadvacetiletý záložník následně vypálil z otočky a jeho střelu nešťastně tečoval do sítě bránící Keane, brankář Pickford nemohl na změnu směru reagovat. Přesně po odehrané půlhodině mohl zvýšit vedení Spurs Dier, jenomže jeho bomba z přímého volného kopu těsně proletěla nad břevnem. V nastavení prvního poločasu chtěl z ničeho nic srovnat stav Richarlison, jeho projektil ze střední distance minul levou konstrukci o několik centimetrů.

Při odchodu do kabin došlo k velmi kuriózní situaci, neboť se do netradiční rozmíšky dostali gólman Lloris se Sonem a celou situaci museli uklidňovat až vlastní spoluhráči. Korejského útočníka jakoby tento moment povzbudil a během dvaceti minut ve druhém dějství si vytvořil tři dobré možnosti. Tu první neproměnil v 54. minutě, když po precizní nahrávce na nohu mířil jen doprostřed branky a tam číhala připravená náruč Pickforda.

Přesně o deset minut později napřáhl stejný hráč z hranice šestnáctky a jeho pokus skončil o kousek vedle pravé tyče, vzápětí po skvělé kolmici pálil z mírného úhlu do středu branky a Pickford se vytáhl s parádním zákrokem. Asi deset minut před závěrečným hvizdem zahrozil na opačné straně Calvert-Lewin a jeho dělovku směřující pod břevno fantasticky zlikvidoval Lloris, ve zbývajícím průběhu již k ničemu nebezpečnému nedošlo. Po závěrečném hvizdu se Lloris a Son smířili, neboť v jejich podání došlo k úsměvnému vzájemnému objetí.

Více informací k zápasu

Southampton FC - Manchester City 1:0

05.07.2020 20:00

Góly: 16. Che Adams

Vůbec poprvé po koronavirové pauze Manchester City ani jednou neskóroval. A paradoxně tomu bylo na hřišti ve středu tabulky hrajícího Southamptonu poté, co před pár dny vypráskal již jistého mistra ligy z Liverpoolu. Domácí potvrdili, že po dlouhé pauze způsobené pandemií jsou v optimální pohodě, a zvítězili už potřetí z posledních čtyř případů.

Už před utkáním southamptonský manažer Ralph Hasenhüttl mluvil o tom, že se aktuálně druhého celku Premier League jeho tým bezpochyby nezalekne. A udělal velmi dobře, že si z něho automaticky nesedl na zadek. Předvedl jeden z nejhouževnatějších výkonů sezóny, přičemž urvat čisté konto proti ofenzivně laděným Citizens bylo to nejdůležitější.

Mužstvo manažera Pepa Guardioly hledalo v tomhle klání především správnou mušku. A nenašlo. Ne že by mělo zvlhlý střelecký prach, jenže jednoduše nedokázalo dobýt hrad na St. Mary's Stadium. Vyprodukovalo hned šestadvacet pokusů na bránu, jednoznačně vyhrálo statistiku držení míče. Přesto se z žádného přesného zásahu nakonec neradovalo.

The Saints se svého soupeře už od úvodních chvil v žádném případě nezalekli. V 6. minutě nebezpečně operoval ve vápně Redmond, jenže míč si nezpracoval zcela ideálně, a tak ve finále ani nezakončil. V 8. minutě se Redmond snažil změnit dosavadní bezgólové skóre ještě jednou, z přímého volného kopu ovšem napálil jen ve zdi stojícího Gabriela Jesuse.

A v 16. minutě přišel na řadu rozhodující okamžik tohoto měření sil. Laxně působící Zinčenko ztratil balón ve středu pole na úkor napadajícího Armstronga, přihrál zároveň, trochu nechtěně, přímo do cesty Adamsovi, který si všiml, že hostující brankář Ederson Moraes je postavený o něco dále od brankové čáře, a tak ho ukázkově přeloboval.

Manchesterský klub pochopitelně začal pátrat po cestě za vyrovnáním, po prudké nahrávce, lépe řečeno, střele od Joaa Cancely se pokoušel merunu doklepnout do sítě Gabriel Jesus, z těžkého postavení ovšem neuspěl. Ve 30. minutě byl Southampton pod obrovským tlakem, avšak Sterlinga vychytal domácí gólman McCarthy a Fernandinho hned na to trefil tyč.

Akce přitom pokračovala i nadále, David Silva hlavičkoval z vyložené pozice, nicméně zase se zaskvěl McCarthy, a Sterling všechno završil nepřesným zakončením. Na druhé straně naopak mohl dvakrát navýšit náskok domácích stále neúnavný Redmond, jenomže v prvním případě nasměroval míč nad bránu a pak jeho šanci zastavil zákrokem Ederson Moraes.

Ve druhém poločase si vytvořili hosté hned několik dalších slušných příležitostí, nicméně v kýženou branku neproměnili ani jednu z nich. Ve 48. minutě hlavičkoval mimo kýžený a chtěný prostor brány Gabriel Jesus, v 50. minutě brazilský forvard cílil svou hlavou z hranice brankového území opětovně, McCarthy však stačil s vypětím všech sil zasáhnout.

V 54. minutě neuspěl trestuhodně ani David Silva, jenž z blízkosti ztroskotal na velmi zaměstnaném McCarthym, v 65. minutě nevěřil svým očím Bernardo Silva, že jeho pokus vychýlil do zámezí bránící Stephens. V 74. minutě De Bruyne minul McCarthyho svatyni, v samém závěru belgický záložník nedokázal zužitkovat ani standardní situaci.

Více informací k zápasu

Liverpool FC - Aston Villa 2:0

05.07.2020 17:30

Góly: 71. Sadio Mané, 89. Curtis Jones

Mistrovský Liverpool potvrdil úlohu favorita proti zachraňující se Aston Ville a díky výhře 2:0 má stále šanci překonat bodový rekord Manchesteru City ze sezóny 2017/2018, k tomu potřebuje v pěti zbývajících duelech čtyřikrát zvítězit. Na tříbodovém zisku se však pořádně nadřel, neboť obě dvě své trefy vsítil až v závěrečných dvaceti minutách. Villans se za svůj výkon rozhodně nemusejí stydět, jelikož si vypracovali více střeleckých pokusů.

Hosté zůstávají v tabulce na osmnáctém sestupovém místě ze sedmadvaceti body a na sedmnáctý Watford ztrácejí jediný bod, ve zbývajícím průběhu je tak zřejmě čekají perné chvilky. Reds se v úvodním poločase nemohli dostat do tempa a nedávný debakl s Citizens (0:4) se na nich evidentně podepsal, za celých pětačtyřicet minut si nevytvořili jedinou větší příležitost. Hosté ohrozili branku soupeře jednou a to ve 34. minutě.

Na hranici pokutového území zkusil nebezpečně vypálit Douglas Luiz, nicméně povedlo se mu jen vyprášit rukavice připraveného gólmana Alissona. Ve druhém poločase hrála Aston Villa přeci jen odvážněji a do vedení se mohla dostat v 53. minutě. Po chybné rozehrávce protivníka přešla do rychlého přečíslení a na pravé straně měl dostatek prostoru El Ghazi, jenomže jeho bombu Alisson brilantně odvrátil na roh.

Domácí s přibývajícím časem začali přidávat na obrátkách a vytouženého gólu se dočkali v 71. minutě. Alexander-Arnold našel svou přihrávkou Keïtu, který si počkal na vhodný moment a před prázdnou brankou vyzval ke skórování Sadia Maného, jenž ze sedmi metrů napálil spodní okraj břevna a od něj se balón odrazil do sítě. O šest minut později předvedl skvělý průnik přes tři protihráče Firmino a po narážečce se Salahem tvrdě vypálil.

Jeho projektil směřoval do pravé šibenice, ovšem s famózním zákrokem se vytáhl brankář Reina. Svěřenci trenéra Jürgena Kloppa pojistili svůj náskok v 89. minutě, kdy přetažený centr Robertsona sklepl hlavou pod sebe Salah a zcela volný Curtis Jones zavěsil z deseti metrů do levého spodního rohu. V nastaveném čase mohl alespoň korigovat stav Grealish, avšak proti jeho jedovaté dělovce výtečně zasáhl Alisson.

Více informací k zápasu

Newcastle United - West Ham United 2:2

05.07.2020 15:15

Góly: 17. Miguel Almirón, 67. Jonjo Shelvey - 4. Michail Antonio, 65. Tomáš Souček

"Kladiváři" z West Hamu navázali na povedený výkon proti Chelsea (3:2) a tentokráte znovu bodovali, i když ve výsledku možná budou trochu zklamaní. Na půdě Newcastlu totiž hned dvakrát vedli, nakonec se ale musí spokojit s nerozhodným výsledkem 2:2. V tabulce se stále nacházejí na šestnáctém místě s jednatřiceti body a v boji o záchranu to rozhodně nebudou mít jednoduché. V hostujícím dresu se podruhé za sebou prosadil český záložník Tomáš Souček.

Domácí po minulé přesvědčivé výhře v Bournemouthu (4:1) nedokázali podruhé v řadě vyhrát na vlastním stadionu a znovu si tak zkomplikovali cestu za případnými evropskými poháry. Momentálně jsou třináctí s dvaačtyřiceti body. Hosté vstoupili do tohoto střetnutí naprosto skvěle a hned první větší možnost ze čtvrté minuty přetavili ve vedoucí gól. Počtvrté v tomto ligovém ročníku skóroval třicetiletý útočník Michail Antonio.

Po hezké akci středem hřiště obdržel krásnou kolmici na levou stranu Bowen, jenž následně přihrával ke vzdálenější tyči právě volnému Antoniovi, který nic neuspěchal a nádherně zavěsil do bližší šibenice. "Straky" ale na sebe nenechaly s odpovědí čekat příliš dlouho, krátce po odehrané čtvrthodině srovnal stav Miguel Almirón, když využil parádní přízemní kombinace svých spoluhráčů a ve správný čas stál na správném místě.

Na pravé křídlo obdržel přihrávku Krafth, vzápětí okamžitě našel v brankovém území právě Almiróna a proti jeho přízemní střele z pěti metrů byl brankář Fabiański naprosto bezmocný. Hosté si mohli vzít zpět ztracené vedení krátce po odehrané půlhodině, nicméně ránu Bowena z bezprostřední blízkosti dokázal reflexivně vyrazit fantastický gólman Dúbravka. Po změně stran vyložených šancí ubylo, pak z ničeho nic přišla Součkova chvíle.

Po rohovém kopu z pravé strany hlavičkoval u vzdálenější tyče Rice a orazítkoval břevno, pětadvacetiletý rodák z Havlíčkova Brodu se poté opřel do míče z první a ze šesti metrů propálil vše, co mu stálo v cestě. Jenomže ani ne o sto dvacet sekund později bylo opět srovnáno, to když si Jonjo Shelvey vyměnil míč s Gaylem, přelstil ofsajdovou past a na závěr nekompromisně zavěsil do protějšího spodního rohu. Ve zbývajícím průběhu už k žádnému ohrožení ani jedné branky nedošlo, výsledek se proto nezměnil.

Více informací k zápasu

Burnley FC - Sheffield United 1:1

05.07.2020 13:00

Góly: 43. James Tarkowski - 80. John Egan

Sheffield United tentokráte nenavázal na skvělý výkon proti Tottenhamu (3:1) a na půdě konkurenčního Burnley mohl být rád, že si domů odváží alespoň bod za remízu 1:1. Kvůli tomuto nerozhodnému výsledku si opět lehce zkomplikoval cestu do evropských pohárů, v tabulce zůstává na osmé pozici s osmačtyřiceti body. Domácí jsou devátí se šestačtyřiceti body a také mají naději na Evropskou ligu, ztráta jednobrankového náskoku je může mrzet.

Do tohoto nedělního střetnutí lépe vstoupili hosté, neboť první možnost si vypracovali ani ne po sto dvaceti odehraných sekundách. Probojoval se do ní McBurnie, který měl dostatek času a hezky mířil do pravého dolního růžku, avšak gólman Pope předvedl skvělý zákrok. V domácím dresu znovu nastoupil od samého začátku český krajánek Matěj Vydra a v 10. minutě byl hodně blízko k tomu, aby The Clarets dostal do vedení.

Osmadvacetiletý útočník využil parádní kombinace svých spoluhráčů a po finální narážečce se řítil sám směrem k brankáři Hendersonovi, jenomže jeho přízemní pokus levačkou minul vzdálenější konstrukci o několik decimetrů. Vzápětí mohl na opačné straně z ničeho nic udeřit norský záložník Berge, nicméně ten byl na poslední chvíli zablokován. Pak se hra přeci jen uklidnila a další příležitost byla k vidění až deset minut před přestávkou.

Ocitl se v ní John Egan, ale z bezprostřední blízkosti hlavičkoval o kousek vedle levé tyče. Burnley se dočkalo vytoužené trefy ve 43. minutě. Po přímém volnému kopu z levého křídla přistál balón na hlavě Rodrigueze, jenž ho chytře posunul za sebe k protější tyči. Tam doslova o milimetry přelstil ofsajdovou past James Tarkowski a ve skluzu z pěti metrů nekompromisně pálil do sítě, Henderson byl naprosto bez jakékoliv šance na úspěšný zákrok.

Domácí se ve druhém dějství zatáhli na vlastní polovinu a vyčkávali, co udělá soupeř, sami se snažili hrozit z rychlých brejků. Dočkat se mohli zhruba čtvrthodiny před závěrečným hvizdem, ovšem po bombě Rodrigueze z pětadvaceti metrů a zákroku Hendersona střílel dorážející McNeil trestuhodně mimo prostor tří tyčí. Sheffield potrestal protivníka za přílišnou pasivitu v 80. minutě, kdy Egan po prodloužené hlavičce od Sharpa chladnokrevně napálil balón do protější šibenice. Ve zbývajícím průběhu již k ničemu zajímavému nedošlo.

Více informací k zápasu

Chelsea FC - Watford FC 3:0

04.07.2020 21:00

Góly: 28. Olivier Giroud, 43. Willian (pen.), 90+2. Ross Barkley

Londýnská Chelsea odčinila nedávnou porážku v derby s West Hamem (2:3) a tentokráte bez větších potíží přehrála Watford 3:0. Díky tomuto tříbodovému zisku se vrátila na čtvrtou pozici zaručující hlavní fázi Ligy mistrů se sedmapadesáti body, za třetím Leicesterem zaostává o jediný bod a před pátým Manchesterem United má náskok dvou bodů. "Sršni" jsou stále sedmnáctí s osmadvaceti body a o udržení zřejmě budou bojovat až do úplného konce.

Svěřenci trenéra Franka Lamparda měli v nedělním duelu zřetelnou převahu a po úvodní opatrnější dvacetiminutovce se mohli dostat do vedení. Míč se po ose Willian - Pulisic dostal až na kopačku zkušeného Francouze Oliviera Girouda, proti jehož křižné ráně fantasticky zasáhl brankář Foster. Stejný hráč se přeci jen dokázal prosadit ve 28. minutě, kdy využil parádní kolmice do běhu od Rosse Barkleyho.

Z mírného úhlu si pak dokázal poradit a svou nezištnou přízemní střelu umístil do protějšího spodního rohu. "The Blues" přidali druhou uklidňující trefu v samém závěru úvodního dějství, to si totiž Capoue počínal až příliš agresivně ve vlastní šestnáctce v souboji s Pulisicem a nedovoleně ho poslal k zemi, rozhodčí Friend bez váhání nařídil penaltu. K ní se postavil tradiční exekutor Willian a chladnokrevně zavěsil pod břevno do protipohybu Fostera.

Domácí pokračovali v ofenzivních snachách také po změně stran a v 69. minutě se mohl podruhé prosadit Willian, avšak nebezpečný pokus brazilského záložníka z hranice pokutového území dokázal odvrátit na rohový kop pozorný Foster. Watford chtěl vykřesat jiskřičku naděje na bodový zisk asi deset minut před závěrečným hvizdem, kdy po velké hrubce střídajícího Gilmoura uvolnil Chalobah rozběhnutého Welbecka.

Ten se pokusil zakončit ke vzdálenější konstrukci, jenomže gólman Kepa famózně vyrazil míč před sebe. Stejný hráč opět zahrozil v nastaveném čase, po jeho dobrém průniku na levé straně střílel v pádu Cleverley a prostor tří tyčí vskutku minul jen o decimetry. Ihned na to uzavřel gólový účet Barkley, jenž si díky zpětné nahrávce od Azpilicuety přehodil balón na svou silnější levačku a vzápětí parádně zavěsil do bližší šibenice.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Arsenal FC 0:2

04.07.2020 18:30

Góly: 43. Bukayo Saka, 86. Alexandre Lacazette

Přestože londýnský Arsenal v posledních týdnech nepředvádí nijak zvláště atraktivní výkony, trenéru Mikelu Artetovi se povedlo přetvořit dříve děravou defenzivu v opěrný bod, který Kanonýrům pomáhá k jednomu vítězství za druhým. Hosté se na půdě Wolverhamptonu svému soupeři vyrovnali v nasazení a navrch dokázali využít nabídnutých příležitostí k výsledku 2:0 a třetí výhře s čistým kontem za sebou, díky čemuž zůstávají ve hře o pohárové příčky.

První šance zápasu přišla hned v samém úvodu, když se po dobré práci Jiméneze ocitl v samostatném úniku Adama Traoré. Brankář Emiliano Martínez však stihl zavčasu vyběhnout a znemožnit španělskému rychlíkovi pořádné zakončení. Po dramatickém startu se však utkání proměnilo v nezáživnou taktickou bitvu ve středu pole, kdy měl míč na kopačkách spíše Arsenal, avšak defenziva Wolves potvrzovala, že na sedm čistých kont z posledních osmi zápasů nedosáhla náhodou.

Až s blížící se odehranou půlhodinou hry se Kanonýrům několikrát podařilo procpat se do zakončení, ovšem pokaždé se tak stalo jen díky náhodné teči bránícího hráče. Nejprve otestoval pozornost Ruie Patrícia Piérre-Emerick Aubameyang po nedostatečně odvráceném rohovém kopu a pak Xhakovu tečovanou přihrávku do strany málem přetavit v gólové zakončení Eddie Nketiah, avšak Patrício i s pomocí tyče dokázal svůj tým podržet.

Do třetice se už ale hosté na sklonku poločasu dočkali. Po přenesení hry od Cédrica Soarese až na levou stranu ke Kieranu Tierneymu vyústilo v tečovaný centr skotského beka, na který v pokutovém území nejrychleji zareagoval Bukayo Saka a poslal skákající míč pohlednou ranou přesně k tyči mimo Patríciův dosah. Do kabin se tak odcházelo za těsného vedení Arsenalu a Wolves tak jen potvrdili, že první poločasy jim zkrátka nesvědčí - již pětkrát po sobě v úvodní pětačtyřicetiminutovce neskórovali.

Zároveň však domácí mohli do druhé půle nastoupit sebevědomí, neboť takřka tři čtvrtiny všech jejich ligových gólů skórovali právě až po změně stran a nikdo z celé Premier League nedokázal z průběžně nepříznivého stavu vydolovat více bodů než právě Wolverhampton. Zápas se po restartu hry skutečně proměnil a držení míče bylo rázem výrazně ve prospěch hráčů v oranžovém, obzvláště po nasazení útočníka Dioga Joty na úkor Leandera Dendonckera.

Po hodině hry se tým Nuna Espírita Santa dostal v rychlém sledu za sebou hned do dvou slibných příležitostí. Nejprve po zaváhání Cédrica s Mustafim nebezpečně vypálil právě střídající Jota, avšak s blokem na poslední chvíli přispěchal David Luiz. Poté měl ještě větší možnost vyrovnat aktivní Traoré, který se opět po Jotově dobré práci ocitl v úniku tváří v tvář Martínezovi, jenže jeho oblouček přes vyběhnuvšího brankáře zamířil příliš vysoko.

S přibývajícími minutami však Wolves museli čím dál více otevřít hru, čehož Arsenal dokázal beze zbytku využít díky střídajícím hráčům. Joe Willock s Alexandrem Lacazettem byli na trávníku pouze deset, resp. tři minuty, když jejich vzájemná spolupráce vyústila v přízemní centr prvního jmenovaného na přední tyč, kde Lacazette předskočil statického Coadyho a chladnokrevně poslal míč přesně k zadní tyči, od níž se odrazil do sítě. Pro francouzského útočníka šlo kuriózně o vůbec první vstřelený gól na hřišti soupeře za celou tuto ligovou sezonu.

Lacazettův zásah byl potvrzovacím razítkem vítězství Arsenalu, které však mohlo být vzápětí ještě vyšší, kdyby Willockovu gólovou ránu nezastavil takřka na brankové čáře dobíhající Ruben Neves. Hosty to však mrzet nemusí, závěrečné pětiminutové nastavení si již bez větších potíží pohlídali a mohou slavit důležitý triumf nad přímým konkurentem v boji o evropské poháry.

Více informací k zápasu

Leicester City - Crystal Palace 3:0

04.07.2020 16:00

Góly: 49. Kelechi Iheanacho, 77. Jamie Vardy, 90+4. Jamie Vardy

"Lišky" z Leicesteru po koronavirové přestávce nevyhráli ani jeden ze čtyř svých zápasů a jejich náskok na třetí pozici se podstatně ztenčil. Až teď dokázali zabrat proti londýnskému Crystalu Palace, který naopak prohloubil své trápení. Nyní prohrál potřetí za sebou a v tabulce Premier League je třináctý s dvaačtyřiceti body, evropské poháry se mu proto stále vzdalují. Domácí mají na kontě osmapadesát bodů a na pátý Manchester United drží odstup tří bodů.

Společně s celým týmem se probudil také kanonýr Jamie Vardy, jenž v předchozích třech případech neskóroval, v tuto chvíli se díky dvěma trefám osamostatnil na čele tabulky střelců celé anglické nejvyšší soutěže s jednadvaceti úspěšnými zásahy. První poločas toho příliš zajímavého nenabídl, favorit nedělního střetnutí se přeci jen mohl dostat do vedení krátce po čtvrthodině hry, kdy z hranice pokutového území vypálil Justin.

Jeho kroucený projektil měl dobré parametry, ale balón nakonec orazítkoval bližší spojnici. Ihned na to se ve slibné šanci zjevil Ayoze Pérez, nicméně z osmnácti metrů o kousek minul pravou konstrukci. Hosté si svou největší příležitost vypracovali zhruba deset minut před přestávkou. Zkušený srbský záložník Milivojević se postavil k přímému volnému kopu ze střední distance a svou ranou o vlásek minul prostor tří tyčí.

Do druhého dějství skvěle vstoupil Leicester a ve 49. minutě se mohl radovat z vedení. Nigerijský forvard Kelechi Iheanacho využil skákavé přihrávky z levého křídla od Tielemanse a po přílišném váhání brankáře Guaity zavěsil přímo k pravé tyči. Přesně po odehrané hodině mohl z ničeho nic vyrovnat Cahill, ovšem s jeho hlavičkou si dokázal poradit famózní gólman Schmeichel. Čtvrthodiny před závěrečným hvizdem přišla Vardyho chvíle.

Třiatřicetiletý rodák ze Sheffieldu využil obrovské hrubky bránícího Sakha, který v nejnevhodnější chvíli podklouzl a po nabídce od střídajícího Barnese nemohl minout prázdnou branku. V 90. minutě chtěl alespoň snížit Zaha, avšak jeho finální střela letěla vysoko nad. Ve čtvrté minutě nastavení uzavřel gólový účet Vardy, tentokráte utekl všem na levé straně a své sólo zakončil obloučkem za záda bezmocného Guaity.

Více informací k zápasu

Manchester United - AFC Bournemouth 5:2

04.07.2020 16:00

Góly: 29. Mason Greenwood, 35. Marcus Rashford (pen.), 45+2. Anthony Martial, 54. Mason Greenwood, 59. Bruno Fernandes - 15. Junior Stanislas, 50. Joshua King (pen.)

Manchester United neměl problém potvrdit roli favorita, na Old Trafford skolil pěti góly trápící se Bournemouth a aspoň do dnešního večera se posunul na strategickou čtvrtou příčku tabulky. Dvěma góly se prezentoval Mason Greenwood, trefil se i Marcus Rashford, Anthony Martial a Bruno Fernandes. Za hosty se prosadili Junior Stanislas a Joshua King.

The Red Devils si připsali na své konto již své čtvrté vítězství v řadě a zároveň protáhli svou sérii neporazitelnosti už na šestnáct utkání za sebou. Během dosavadních dvou duelů, v součtu s tím s Brightonem, dohromady rozvlnili síť osmkrát. Naopak The Cherries zase selhali v obraně. Celkem za uplynulých 180 minut inkasovali hrozivých devět branek.

Domácí každopádně do tohoto střetnutí nevstoupili zcela ideálně. Už v 15. minutě prohrávali, to když Stanislas nejprve svou střelou neskóroval, neboť mu ji zablokoval stoper Maguire, nicméně míč se k hostujícímu záložníkovi odrazil zpět, následně vymíchal právě příliš statického Maguirea a i z velmi těžkého úhlu překonal brankáře Davida de Geu.

Vedení ovšem Bournemouthu nevydrželo nikterak dlouho. Už ve 29. minutě jeho protivník srovnal stav. Rashford z pravé strany poslal balón do středu za hranici pokutového území, kde našel spoluhráče Bruna Fernandese, ten ho následně poposunul na ještě lépe postaveného Greenwooda, jenž svou dělovkou propálil marně reagujícího gólmana Ramsdala.

O šest minut později Manchester proměnil penaltu. Bránící Smith totiž zahrál ve vlastní šestnáctce nešikovně rukou, a tak sudí Dean ukázal na bílý puntík. Exekuce se chopil Rashford a ačkoliv Ramsdale směr jeho střely vystihl, neúspěchu nezamezil. V nastavení prvního poločasu se poté průběžné skóre ještě jednou pohnulo směrem kupředu.

Bruno Fernandes přihrál doleva na Martiala, který se rozhodl, že se pokusí z nepříliš výhodného postavení zacílit. A udělal moc dobře. Jakmile si narovnal merunu na svou pravačku, poslal ji nechytatelně do vzdálenější šibenice. Nicméně ani tenhle moment nezlomil definitivně odpor mužstva manažera Eddieho Howeho. Krátce po obrátce snížilo.

Bailly, jenž vystřídal po přestávce Lindelöfa, nikým neatakovaný zahrál ve vzduchu rukou, VAR mu přitom jeho prohřešek poodhalil, a pokutový kop tak zahrávali taktéž hosté. King si poradil s nabídnutou možností, zvolil především přesné zakončení, a i proto David de Gea na míč nestačil dosáhnout, byť se po něm svou rukavicí natahoval, co nejvíce to šlo.

Ve zbývajících pasážích však svěřenci manažera Oleho Gunnara Solskjaera další dramatizaci zápasu nedovolili. Svůj náskok hned dvakrát pojistili, nejprve zásluhou Greenwooda v 54. minutě, který po nahrávce Matiče vyslal svou pravačkou nechytatelnou pumelici, a následně díky Brunovi Fernandesovi v 59. minutě, jenž umně zužitkoval přímý volný kop.

Více informací k zápasu

Norwich City - Brighton & Hove Albion 0:1

04.07.2020 13:30

Góly: 25. Leandro Trossard

Norwich i nadále pokračuje ve výsledkové mizérii, prohrál v Premier League už popáté v řadě a i nadále čeká po koronavirové přestávce na jakýkoli úspěch, a to včetně působení v FA Cupu. Důležitý souboj o záchranu s Brightonem, který naopak získal možná klíčové tři body a odpoutal se na větší bodový rozdíl od sestupového pásma, rozhodl Leandro Trossard.

Hosté si sice na úvod restartované sezóny poradili s Arsenalem, pak ale na řadu přišla remíza s Leicesterem a následovalo hodně nepovedené vystoupení s Manchesterem United. Tentokráte však podali o dost lepší výkon než před pár dny, udrželi už potřetí z posledních pěti případů čisté konto a stejně jako na podzim urvali nad svým sokem vítězství.

Domácím se možnost udržet se ve společnosti anglické nejvyšší soutěže pomalu a jistě rozplývá. Ne že by matematicky nemohli ještě poskočit na bezpečnou sedmnáctou příčku, reálně je ovšem šance velmi minimální. I s ohledem na skutečnost, že zavítají v posledních pěti kolech například na půdu favorizované Chelsea nebo druhého Manchesteru City.

O všem podstatném se rozhodlo v úvodním dějství. Jako první zahrozil Brighton, to když si ve vápně zpracoval míč na prsa Connolly a pravačkou ihned nato vypálil z voleje, nicméně míč nasměroval nad břevno. Na druhé straně se v 19. minutě hodlal prosadit Hernández, jenže svou mušku neseřídil nejlépe ani on, a stejně jako jeho protihráč zkrátka mířil mimo.

Ve 25. minutě zaznamenali The Seagulls jediný přesný zásah tohoto měření sil. Ve středu pole založili rychlý brejk, napravo utekl Mooy, jenž ve správný okamžik adresoval přihrávku na hranici brankového území, a odtud nabíhající Trossard protečoval balón ke vzdálenější tyči. Na tenhle moment nedokázal Norwich ve zbývajícím čase nikterak odpovědět.

Aktivní byl během prvního poločasu i nadále Hernández, jenž jako jediný dokázal jaksi ohrožovat soupeřovu defenzivu, avšak ve 33. minutě jeho pokus zase skončil vedle brány a v nastavení jeho zakončení zablokoval Mooy, takže meruna pohotově doputovala do rukavic brankáře Ryana. Ani po přestávce pak na řadu nepřišlo výrazné zlepšení The Canaries.

Přitom pět minut po obrátce mohl opětovně skórovat výběr trenéra Grahama Pottera, to kdyby z dobré pozice Burn, jenž míč netradičně trefil zády místo svou hlavou, cílil ze vzduchu jen o něco lépe než vedle kýžený a chtěný prostor brány. V 66. minutě se po delší odmlce znovu ozvali domácí, avšak Drmić pozorného Ryana výraznějším způsobem nepřekvapil.

V 69. minutě mohl náskok Brightonu pojistit Bissouma, ovšem s jeho střelou ze střední vzdálenosti si poradil gólman Krul. Až v samém závěru utkání si tým kouč Daniela Farkeho vytvořil svou největší příležitost. Střídající Idah si vyhlédl v šestnáctce jemný centr McLeana, svou hlavičkou ale, k jeho velké smůle, orazítkoval pouze brankovou konstrukci.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC33292272:2589
2.Manchester City33213981:3466
3.Leicester City33177963:3158
4.Chelsea FC331761060:4457
5.Manchester United331510856:3355
6.Wolverhampton Wanderers331313745:3652
7.Arsenal FC331213849:4149
8.Tottenham Hotspur331391152:4448
9.Sheffield United331212934:3348
10.Burnley FC331371337:4646
11.Everton FC331281340:4844
12.Newcastle United3311101235:4543
13.Southampton FC331341642:5543
14.Crystal Palace331191328:4042
15.Brighton & Hove Albion338121335:4436
16.West Ham United33871840:5831
17.Watford FC336101729:5228
18.Aston Villa33762036:6227
19.AFC Bournemouth33762032:5927
20.Norwich City33562225:6121

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (519)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele