Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

Vondrová zářila na Julisce, po osobním rekordu je druhá na světě

Famózním výkonem se v atletické extralize blýskla Lada Vondrová. Na pražské Julisce totiž v závodě na 400 metrů zaběhla čas 51,35 sekundy, zlepšila si o téměř čtyři desetiny osobní rekord a zařadila se na druhé místo letošních světových tabulek. Rychleji než dvacetiletá Češka běžela jen bývalá mistryně Amantle Montshová z Botswany, která v březnu dosáhla času 51,22.

Lada Vondrová (druhá zleva) si běží pro vítězství
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Vondrová si upevnila sedmé místo v českých tabulkách, které vede Jarmila Kratochvílová druhým časem historie 47,99.

"Běželo se mi moc dobře, probíhala jsem třístovkou a říkala si, že netuhnu, tak jsem to rvala do cíle a pak jsem jen viděla časomíru. Říkala jsem si, že by to mohlo klapnout pod 52 sekund, ale tohle nečekal snad ani trenér," smála se po závodě.

Je nám líto, video expirovalo.
Vondrová si na čtvrtce vylepšila osobní rekord, je druhá na světě

Necelé tři hodiny po čtvrtce ovládla úřadující vicemistryně Evropy do 23 let i poloviční trať v dalším osobním maximu 23,57. "Hlavně ta čtvrtka mě potěšila. Pak jsem si říkala, že dvoustovka už bude jen taková třešnička na dortu. Zaplaťpánbůh, je to dobrá třešnička," pokračovala Vondrová.

Za sebou přitom nechala vedle všech specialitek i dvojnásobnou mistryni světa na čtyřstovce překážek Zuzanu Hejnovou. "Věřím tomu, že Lada má na to se prosadit i v Evropě a ve světě a bude hrozně důležitě, aby vydržela zdravá. Přece jen trénuje hodně a chodí i hodně disciplín na závodech," uvedla Hejnová.

Ke dvěma individuálním prvenstvím přidala Vondrová i vítězný finiš ve štafetových závodech na 4x100 a 4x400 metrů a stala se nejúspěšnější závodnicí prvního kola atletické extraligy.

Jirkovi se podařila vendeta

Velký sprinterský souboj na mužské dvoustovce pro sebe rozhodl Jan Jirka. Díky osobnímu rekordu 20,71 oplatil porážku z poloviční distance Slovákovi Jánu Volkovi (20,74), třetí doběhl Pavel Maslák (20,79).

"Je to obrovská radost porazit takovéhle borce, je to odměna za všechny tréninky. Osobák jsem tady v těch podmínkách nečekal, ale asi nám přálo štěstí a zrovna fouklo správným směrem. Zdálo se mi, že nemám moc sil, ale ukázalo se, že na těch stovkách jsem se jen rozběhal a tady to bylo ono," popsal Jirka.

Pozoruhodný výkon předvedl také Filip Sasínek na 1500 metrů, kterému po sólovém běhu těsně unikl čas pod 3:40.

Úvodní kolo extraligy si podmanili atleti Dukly Praha a ženy USK Praha. Druhé kolo se uskuteční 18. července v Kladně.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články