Hlavní obsah

Česká firma bude vyrábět až deset milionů roušek za měsíc

Novinky, khl, Natálie Lošková
Červený Kostelec

Česká firma Batist Medical v pátek v Červeném Kostelci na Náchodsku spustila svou třetí linku na výrobu roušek. Díky tomu by jich měla být nyní schopná vyrobit přes pět milionů měsíčně, do konce prázdnin by pak ráda zdvojnásobila kapacitu až na deset milionů roušek. Přibližně polovinu z nich plánuje vyvážet do zahraničí. Celá výroba je zcela česká.

Česká firma v pátek otevřela třetí linku na výrobu roušek a nanoroušekVideo: Novinky

 
Článek

Společnost Batist Medical produkující zdravotnický materiál v pátek spustila třetí linku na výrobu roušek. Zvýšila tak svou výrobní kapacitu z 1,5 miliónu roušek na měsíc na více jak pět miliónů. V příštím měsíci chce firma navíc zavést čtvrtou linku. „Na konci prázdnin by celková výrobní kapacita měla narůst na deset milionů kusů za měsíc, čímž budeme největším výrobcem roušek ve středoevropském regionu,“ řekl Novinkám ředitel společnosti Tomáš Mertlík.

Dlouhodobou strategií je přesunout výrobu z Číny a budovat střediska výroby tady v České republice
ředitel divize výroby Zdeněk Havel

Firma vyrábí několik druhů roušek. Zaměřuje se jak na ty klasické, tak i z nanovrstvy. „Vyrábíme nanoroušky i klasické roušky bez nanovrstvy, které jsou o něco levnější. Jsou dva typy, jedna je s gumičkami a druhá je s úvazky,“ doplnil Mertlík.

Nanorouška je pak podle něj několikanásobně dražší. Technologie, která se totiž při výrobě používá je nákladná. Výrobní cena jedné takové roušky je patnáct korun. Naopak výroba té klasické se pohybuje v okolo pěti korun.

Foto: Novinky

S novou výrobní linkou vyrobí ve firmě až pět milionů roušek měsíčně

Před vypuknutím koronavirové pandemie vyráběla Batist Medical roušky v Číně. „Dlouhodobou strategií je přesunout výrobu z Číny a budovat střediska výroby tady v České republice. Také s dodavateli z Česka nebo Evropské unie,“ sdělil ředitel divize výroby Zdeněk Havel.

Mnoho Pražanů hodlá v MHD nosit roušku dál, i když už nemusí

Domácí

Produkce roušek je zcela česká záležitost. Vetkané textilie, drátky i gumičky jsou totiž české výroby, stroje pak firmě dodává společnost SKV ze Dvora Králové. „Výrobek je tedy ryze českou záležitostí, jak od výroby, tak po materiálovou strukturu,“ okomentoval dále Havel.

Linka má dvě části. Jedna část se zaměřuje na výrobu těla roušky, v druhé části se zase svazují gumičky a boční lemy, které jsou důležité pro správnou ochranu. „Stroj obsluhují tři lidé, jsme v procesu náběhu a testovaní výroby. I když už vyrábíme na sklad, přesto stále řešíme to, abychom byli opravdu rychlí a investice se nám vrátila,“ uvedl Havel. Do výroby firma zatím investovala okolo 25 milionů korun. „Celkově očekáváme, že proinvestujeme asi 35 milionů,“ dodal Mertlík.

České roušky jsou i v Angole

Roušky distribuují jak do českých nemocnic a lékáren, tak i do zahraničí, například do Německa, Polska, Portugalska či Španělska. „Distribuujeme roušky na Island nebo Angoly, jednáme s vládou Irska a s Amazonem ohledně distribuce roušek na evropský a americký trh,“ sdělil ředitel Batist Medical. Do zahraničí pak chtějí posílat přibližně pět milionů roušek měsíčně.

Foto: Novinky

Přibližně polovinu vyrobených roušek plánují vyvážet do zahraničí

Do budoucna očekávají, že poptávka po rouškách bude stále vysoká. „Myslíme si, že si veřejnost bude brát roušky do hromadné dopravy, popřípadě si je zdravotníci budou častěji měnit,“ uvedl Mertlík. Firma je navíc připravena i na vysokou dodávku ochranných materiálů v případě druhé vlny epidemie.

V současnosti Batist Medical zaměstnává 180 lidí. „Od konce února jsme v souvislosti s výrobou ústenek přijali šedesát zaměstnanců a předpokládáme, že budeme přijímat další,“ řekl Mertlík. Zaměstnanci pracují na čtyřsměnový provoz. „Každou mašinu musí obsluhovat tým lidí a ten se musí třikrát za den vyměnit. Jedeme nepřetržitý provoz ve třech směnách. Čtvrtá směna je tam protože lidé nemohou pracovat sedm dní v týdnu,“ dodal ředitel firmy.

Návštěva policie byla příjemná, řekl ředitel firmy dodávající zdravotnický materiál

Domácí

Batist Medical je jedna ze společností, kterou v pondělí prověřoval Národní centrála proti organizovanému zločinu kvůli objednávkám zdravotnického materiálu v době nouzového stavu. „Policistům jsme dali informace, které požadovali. Jednalo se především o objednávky, které byly od ministerstva zdravotnictví a související dokumenty,“ řekl Mertlík na dotaz Novinek. Policie si vyžádala materiály i od ministerstva zdravotnictví a jiných dodavatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám