Všechny články
Recepty
Strava
Vztahy
Zdraví
Životospráva
Další...
Nemoci

Slunce vítězí na celé čáře

Mnozí již jsme si zvykli na umělé světlo, které je typické pro uzavřené prostory – a někdy zapomínáme chodit ven na sluníčko.
|
Typ článku: Články

Sluneční svit vykonává tři hlavní úkoly: zahřívá a uvolňuje (infračervené záření), činí nás šťastnými (barevné spektrum), prospívá našemu zdraví i zdraví okolního prostředí (ultrafialové záření).

Sluneční terapii se někdy říká helioterapie. Dr. Roller léčil dětské a dospělé pacienty i v takových případech, kdy jim nikdo jiný nedokázal pomoci. Jak? S využitím helioterapie a řady opatření v oblasti životního stylu. V Národní knihovně ve švýcarském Bernu se nachází více než 400 citací prací tohoto lékaře a vědce – nejde o nic nového pod sluncem.

Prospěšné účinky slunce

Sluneční svit pomáhá tělu synchronizovat tzv. cirkadiální rytmy. Zvyšuje produkci serotoninu, což napomáhá vylučování melatoninu v noci a navozuje zdravý spánek. Sluneční záření zabíjí bacily ve vzduchu i okolním prostředí. Vědci zjistili, že pokud jednu paži vystavíme slunečnímu záření a druhou nikoliv, pouze vzorek podkožní tkáně z vystavené paže dokáže ničit viry. Vystavení slunečnímu svitu zdvojnásobuje rychlost růstu svalové tkáně.

Sluneční záření uprostředkovává zásobení vitamínem D (hodina expozice při jasné obloze a světlé pokožce může přinést asi 20 tisíc jednotek vit. D); pomáhá játrům i ledvinám při jeho tvorbě a játrům při jeho uskladňování na příští zimu. (Po slunění je ovšem třeba se hned neomývat mýdlem, pouze vodou.)

Ve venkovních prostorách se nachází desetkrát více elektrizujícího kyslíku než v jakémkoliv klimatizované budově. To podporuje zdraví a krevní oběh – a stres si tak držíme daleko od těla.

Nic se samozřejmě nemá přehánět. Je to jako s jídlem, předávkování škodí. Nezapomínejme, že nejrychleji rostoucí rakovinou je melanom. Když se za horkých dní přes poledne, kdy slunce pálí (a případně je ozonová díra), pohybujeme venku, je vhodné nosit pokrývku hlavy a mít zahalený trup i končetiny.

Z časopisu Journal of Health & Healing

Počet přečtení: 3126
Datum: 5. 7. 2020