Poslední premiéru letošní sezony, která se měla uskutečnit v dubnu, muselo Divadlo Na zábradlí přesunout na září. Nicméně díky rozvolnění opatření nakonec v červnu přeci jen proběhly tři předpremiéry. Původní text Zlatá pláž Jaroslava Žváčka si režijně vzal na starost Jan Prušinovský, který se Žváčkem spolupracoval například na filmu Kobry a užovky, seriálu Všechno je jinak nebo divadelní inscenaci Obludov v A studiu Rubín. V Divadle Na zábradlí se oba představí poprvé.

Inscenace Zlatá pláž vypráví příběh kluka (Jiří Černý), kterému nikdo neřekne jinak než Zombík. Proč? Protože doktoři mu v dětství zpackali operaci po úrazu a znetvořili obličej. A jestli mu matka celý život vštěpovala mantru „lidi jsou zlí, bacha na ně“, pak u dětí to platí dvojnásob. Z nadávky se brzy stala přezdívka provázející Zombíka po celý jeho život. 

Aby toho nebylo málo, musí se Zombík vedle svého obličeje a společenského odmítnutí popasovat také se svou šílenou a na prášcích závislou matkou. Ovšem kromě ní má také sestru Lindu (Barbora Bočková), která se toxického vlivu svých příbuzných zdárně zbavila. Vzala si totiž Standu (Jiří Vyorálek), majitele největší expediční firmy v okrese (i když někdo by mohl říct, že na tom má spíš zásluhy jeho otec). Linda svého muže přemluví, aby Zombíkovi kvůli ní pomohl. Ten mu proto zaplatí autoškolu a zaměstná ho u sebe ve firmě. A kdo ví, třeba se konečně i Bětka (Kateřina Císařová) rozhoupe a začne se Zombíkem oficiálně chodit. Anebo to dopadne přesně naopak a Zombík všechno totálně posere (to se jinak ani nedá nazvat). Jak se totiž můžeme dočíst v anotaci, „Zombík dostane šanci, leč promění se v monstrum, které nejenže pokouše ruku, která ho krmí, ale ještě tou utrženou rukou všem nafackuje.“ Inu, výchova někdy zanechá fatální následky…

Nenechte se však zmýlit popisem, Zlatá pláž je divadelní sitcom. Navíc velmi povedený. Za celých 85 minut nenajdete hluché nebo zbytečné místo, scénu ani repliku. Dobrý scénář jen podtrhují herecké výkony, zejména ten Jany Plodkové v roli Zombíkovy matky. Její záchvaty vzteku, hysterie a pokusy manipulovat všemi okolo jsou stejně uvěřitelné jako komické. Stejně uvěřitelný je i Jiří Vyorálek coby kamioňák Standa. Drsňák, ale se srdcem na správném místě. Neméně zaujme Jiří Černý v roli Zombíka, zejména proto, že po většinu doby má na tváři masku. Svou postavu a její pocity tak může divákům přiblížit jen svým hlasem. Což se mu perfektně daří, nejlépe během telefonátu z rumunské policejní stanice. 

Zlatá pláž se odehrává na několika místech, jejichž změna probíhá pomocí otočného „billboardu“ v pozadí jeviště. Nábytek z Ikey, který zdobí byt Lindy a Standy, se tak vmžiku mění na bulharské Zlaté Písky nebo ordinaci estetické chirurgie. Jednoduché, ale efektní. Budu se tedy opakovat, ale této inscenaci opravdu není co vytknout. Vše sedí, vše funguje, diváci se smějí a místa, kde by eventuálně mohla hrozit nějaká trapnost, se naštěstí daří vybalancovat. Vypněte proto televizi, včetně té internetové a tentokrát zhlédněte Prušinovského v divadle.

DIVADLO: ZLATÁ PLÁŽ

Námět: Jaroslav Žváček
Režie: Jan Prušinovský
Scénografie: Lukáš Kuchinka
Kostýmy: Ivan Stekla
Foto: KIVA
Hrají: Jiří Černý, Jiří Vyorálek, Barbora Bočková, Jana Plodková, Petr Čtvrtníček, Kateřina Císařová
www.nazabradli.cz

PŘEHLED RECENZE
Režie/Dramaturgie
10
Zpracování
10
Výprava
10
Herecké výkony
10
recenze-zlata-plaz-divadlo-na-zabradliInscenaci Zlatá pláž není co vytknout. Nejsou v ní hluchá či zbytečná místa a je dobře napsanou situační komedií. Scény, které by mohly vybízet k trapnosti, jsou vybalancované tak, aby zůstaly ještě komické. Vše navíc podtrhují skvělé herecký výkony.