Abrhám trumfnul Clooneyho! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Abrhám trumfnul Clooneyho!

V roce 2008 se výjimečně manželé objevili na vyhlašování ankety Hvězda mého srdce, kterou Libuše vyhrála.
V roce 2008 se výjimečně manželé objevili na vyhlašování ankety Hvězda mého srdce, kterou Libuše vyhrála. (D. Kundrát, P. Machan, M. Hykl, M. Pátek)

Těžko byste po celé zemi našli člověka, který by neznal jeho jméno nebo alespoň jeden z více než 20 televizních seriálů a dalších scénářů, které vytvořil. Ten vlastní dopsal Jaroslav Dietl (†56) nečekaně před 35 lety. Divákům po něm zůstaly nezapomenutelné postavy, jejichž osudy si kdykoli rádi znovu připomínají. Dietl podlehl infarktu na tenisovém kurtu 29. června 1985.

V roce 1977 se událo něco, co v našich končinách vídáme jen vzácně. Zrodil se fenomén, nečekaně, na jednom oddělení nemocnice v Boru. „Vítejte v království matky ortopedie – já se jmenuju Štrosmajer, co je v Praze po mně pojmenované to náměstí...“ Právě sem umístil Dietl děj seriálu Nemocnice na kraji města (1977) jímž si chtěl od agitek odpočinout. Přesto soudruzi zasáhli – autor musel přidat scény, z nichž jasně vyplývá, že primář Sova je v komunistické straně a dělá patrona svazákům. Noblesu Sovy (Ladislav Chudík, †91) si diváci zamilovali stejně jako přímočarost doktora Štrosmajera (Miloš Kopecký, †73). Vzorem pro postavu byl Dietlovi doktor Šmrha, zástupce primáře na gynekologii mostecké nemocnice, kde autor čerpal zkušenosti s prostředím.

Video se připravuje ...

Abrhám trumfnul Clooneyho

Přestože si stokrát můžeme připomínat, že v době premiéry seriálu Dietl neměl konkurenci a stejně tak nabídka pořadů byla více než chabá, nedá se scenáristovi upřít veleúspěch. Lidé o něm mluvili v práci, v dopravních prostředcích se vzájemně informovali o vývoji... V obývácích přišpendlil Dietl diváky dokonale! Když se vysílal poslední díl, v ulicích jste nepotkali živáčka. Smrt Štrosmajera pak prožívali lidé, jako by odešel někdo z rodiny. Seriál natolik zaujal i německé producenty, že hamburská televize objednala dalších sedm dílů. Natočeny byly roku 1981. Tamní média Nemocnici coby první svého druhu dokonce označila za matku evropských nemocničních seriálů. „Josef Abrhám byl lamačem srdcí v bílém plášti už dlouho před Georgem Clooneym v Pohotovosti (1994),“ napsal německý list Süddeutsche Zeitung.

Video se připravuje ...



Přečtěte si
st.rec
5. 7. 2020 • 13:57

Tehdy to mělo úroveň a herci byli opravdu umělci. Dnešní ***ály jsou na jedno použití.Ale je divné že se tam drží ti,kdo touží naplno tvořit umění.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.