5. července 1975. Den, kdy Arthur Ashe jako první černoch vyhrál dvouhru ve Wimbledonu

5. 7. 2020, 06:00
Stalo se... 9
Afroameričan Arthur Ashe patřil v 60. a 70. letech minulého století k velkým postavám světového tenisu, do historie se zapsal mimo jiné jako první a dosud jediný černoch, který kdy vyhrál Wimbledon. Podařilo se mu to 5. července 1975, ve finále tehdy na londýnské trávě přehrál svého krajana Jimmyho Connorse 3-1 na sety. První ze svých tří grandslamových titulů získal Ashe na US Open 1968, druhý pak na Australian Open 1970.
Arthur Ashe

Na tenistu, který v roce 1993 podlehl nemoci AIDS (virem HIV se nakazil během operace srdce), navázal už jen Yannick Noah, syn kamerunského otce a francouzské matky a vítěz French Open v roce 1983.

Mezi teniskami se přitom šampionek černé pleti našlo v historii mnohem více, už v 50. letech vyhrávala grandslamové turnaje Američanka Althea Gibsonová, od přelomu století pak řadu let dominovaly světovému ženskému tenisu sestry Venus a úspěšnější Serena Williamsovy.

Ashe se v roce 1963 stal také prvním tenistou tmavé pleti, který nastoupil za daviscupový tým Spojených států amerických. V roce 1968 po vítězství na US Open mu z důvodu barvy pleti nebyl umožněn vstup do Jihoafrické republiky na tam pořádaný mezinárodní turnaj.

To vedlo k jeho velice silné angažovanosti v boji proti apartheidu a vůbec všem formám útisku černochů. V souvislosti s touto angažovaností byl později dvakrát zatčen na demonstracích 1985 a 1992.

Ashe, který byl v roce 1985 uveden do Mezinárodní tenisové síně slávy, nezískal grandslamový titul pouze z French Open. Na pařížské antuce bylo jeho maximem čtvrtfinále. Za svou kariéru vyhrál celkem 33 turnajů ATP ve dvouhře.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

9
Přidat komentář
tommr
tohle je učebnicovej příklad rasismu. Nejde o to jak hrál a co vyhrál, ale je oslavovanej jen kvůli tomu že byl černej ...
Při současným vývoji v USA bych se ani trochu nedivil kdyby toto datum bylo vyhlášeno státním svátkem ...
Reagovat
turista
Hmm. Tobě se zdá 33 vyhraných titulů málo? Mně se to zdá být hodně. Je to dokonce o 3 kousky víc než vyhrál Lleyton Hewitt o jehož velké tenisové úspěšnosti nelze pochybovat.
Reagovat
Krisboy
Víš něco o historii tenisu?
Reagovat
paddy
Kdo ví, ať odpoví
Tak vypadají nezávislá média

V dnešní době se organizátoři ve sportu bojí zakázat politická gesta jako např. pokleknutí. A když se nějaký sportovec nepřipojí, pak je vyděděnec.

To nedopadne dobře. Naposledy tak silně vstupovala politika do sportu na OH v nacistickém Německu.

Jedno je jisté. Menšiny drží při sobě jako v článku o tenisové Gretě, která si stěžovala na deprese kvůli tlaku médií, a zároveň média využívá, aby vytvářela tlak na ostatní

https://sport.aktualne.cz/tenis/muze-zmenit-svet-sestnactileta-gauffova-reci-na-demonstraci/r~16961f40bcff11ea8b230cc47ab5f122/?utm_source=centrumHP&utm_medium=sportbox&utm_content=default&utm_term=position-2&utm_campaign=Sport
Reagovat
paddy
Pár záběrů, jak Angličani zdraví stadión při německé hymně. A o rok později podepsali Mnichovskou dohodu :)

https://www.youtube.com/watch?v=jlbLHviSTPc
Reagovat
Mantra
takové příznačné k dnešní době, abychom se nedoškali kvót na startovní listině tenisových turrnajů na počet černoušků, homosexůálů ad. aktivních, strašně utlačovaných menšin
Reagovat
Kozoroh
Na dnešek připadá ještě jedno slavné výročí - 40 let od velkolepého zápasu Borg-McEnroe ve finále Wimbledonu 1980, Borg zvítězil 1:6, 7:5, 6:3, 6:7(16), 8:6 a pro mnohé je tato konfrontace stále největším zápasem tenisové historie. V minulosti jsem tento legendární zápas viděl ze záznamu a dnes si při té přiležitosti pustím film Borg vs. McEnroe z roku 2017, který jsem si stáhnul :)
Reagovat
Mantra
film jsem viděl, asi bych si měl stáhnout záznam :-D
Reagovat
svetova.dvojka
Nesmysl, nejlepším tenisovým zápasem všech dob, je finále Wimbledonu 2008 Nadal-Federer.

Borg-McEnroe byla oproti tomu nudná plácaná...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist