Samba pomáhá v Kroměřížské nemocnici s léčbou inkontinence

Foto: Nemocnice Zlínského kraje
KROMĚŘÍŽ - Urologické oddělení Kroměřížské nemocnice má k dispozici nový přístroj vyšší třídy Samba. Určený je k urodynamickým vyšetřením, tedy výkonům, které slouží k vyhodnocení funkce činnosti dolních močových cest, serveru Zlin.cz to řekl PR specialista nemocnic Zlínského kraje Zdeněk Dvořák.

Nová specializovaná přístrojová technika je využívána zejména pro přesnější určování typu inkontinence, tedy nechtěného úniku moči u žen i mužů. Pomáhá odborníkům při stanovení adekvátní léčby. Pořízení přístroje vyšlo nemocnici na bezmála půl milionu korun.

S pomocí Samby mohou lékaři provést v průměru až 900 vyšetření ročně. „Vyšetření hodnotí vlastní akt močení a umožňuje zjistit a odlišit jeho jednotlivé poruchy. Uplatňuje se jak u mužů, tak i u žen při posuzování funkce dolních močových cest, zejména před určením adekvátní léčby a typu inkontinence, tedy úniku moče, před operačními výkony na prostatě a při některých neurologických chorobách či v souvislosti s poruchou močení po těžkých poraněních pánve. Záznam a vyhodnocení močení lze využít také k sledování účinnosti léčby a nácviku močení, zejména je-li přístroj vybaven video modulem,“ vysvětlil Lumír Domes, primář Urologického oddělení Kroměřížské nemocnice.

Vyšetření pomocí přístroje Samba se sestává z několika standardizovaných procedur a postupů. Jednotlivé naměřené hodnoty registruje speciální měřící aparatura, výsledky zpracovává počítač a vyšetřením se získá podrobný záznam, jenž je následně analyzován a hodnocen erudovaným lékařem. Základní vyšetření – uroflowmetrie – je jednoduché, pacient močí do mušle urodynamického přístroje. „Při nejkomplexnějším vyšetření, takzvané tlakově-průtokové studii, je tenký katétr zaveden do močového měchýře, dále snímače tlaku rovněž do dutiny močového měchýře a do konečníku, případně je další elektroda připevněna ke kůži. Následně jsou zaznamenávány hodnoty tlaku při plnění močového měchýře mediem a po jeho naplnění při močení. U žen je při zjišťování příčin neudržení moče vyšetření doplněno o zátěžové testy,“ popsal primář s tím, že celé vyšetření trvá 30 až 45 minut a vyžaduje dobrou spolupráci zdravotníka a vyšetřovaného pacienta.

Inkontinence patří mezi velmi časté obtíže. V různém stupni úniku moče jí trpí až polovina žen v České republice. V deseti procentech případů musí být problém řešen medikamentózní nebo chirurgickou léčbou. „S pomočováním se u žen setkáváme přibližně dva a půl krát častěji než u mužů, a také jeho příčiny jsou rozdílné. Pokud se u pacientky inkontinence začne projevovat, měla by včas podstoupit vyšetření v urologické nebo gynekologické ambulanci. Rozhodně by návštěvu lékaře neměla oddalovat v důsledku falešného studu nebo dokonce rezignace na svůj stav. Používání reklamovaných inkontinenčních prostředků by mělo být vyhrazeno až jako poslední možnost po vyčerpání všech ostatních metod léčby,“ upozornil Lumír Domes.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x