TOP 10 Kanaďanů v TELH: Hvězdy NHL, dříči i průkopník ve Zlíně

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

5. července 2020, 9:12

Václav Jáchim

V tuzemnské nejvyšší soutěži se objevila řada kanadských hokejistů. Pokud nepočítáme "pravěk" a období mezi světovými válkami, prvním vyslancem kolébky hokeje u nás byl Alan Leggett. Po listopadu 1989 posílil Zlín a zdržel se jednu sezonu. Záhy na něj navázali další...

Ve výčtu najdeme hvězdy NHL, slavnou ligu třeba dlouho váleli Wojtek Wolski (na snímku), Andrew Ference, Wayne Simmonds nebo Brendan Morrison. Dobrou práci odvedli dříči jako Brett Flemming, Tyler Redenbach, Alexandre Mallet, Darrell Hay, John Slaney a další.

Vybral desítku nejzajímavějších hráčů není snadné, postupovat lze podle různých kritérií. Jedním je produktivita, dalším přínos pro tým nebo třeba zajímavá hráčská kariéra, která pobytu dotyčného na našich kluzištích dala punc výjimečnosti.

Wojtek Wolski

Útočník, Třinec, 2019-20, 13 utkání (10+7)

V TELH toho moc nestihl, ale během rekordně krátké doby ukázal, že je výjimečným útočníkem. Wojtek Wolski předvedl, jak má vypadat luxusní zahraniční hráč. Za třinecké Oceláře sbíral v průměru víc než bod na zápas, dával góly, dokázal rozhodnout utkání.

Brady Austin

Obránce, Kladno, 2019-20, 52 utkání (18+25)

Do Kladna loni dorazil jako neznámý chlapík, po přesunu z Dánska nikdo netušil, že u Rytířů rozkvete do takové hokejové krásy. Brady Austin sbíral body, byl jasně nejproduktivnějším bekem sezony 2019-20 a vysloužil si nabídku z ruského Nižného Novgorodu. Tenhle nákup se Jaromíru Jágrovi povedl!

Andrew Ference

Obránce, Č. Budějovice, 2012-13, 21 utkání (2+5)

Poprvé se u nás objevil v sezoně 2004-05, během výluky NHL kývl na nabídku Motoru a vyrazil za kamarádem a tehdejším klubovým parťákem Romanem Turkem na jih Čech. Tehdy hrál první ligu, při dalším pobytu v ročníku 2012-13 už nejvyšší soutěž. Zkušený obránce si vedl výborně, dodnes na angažmá s radostí vzpomíná. A Jihočeši také.

Mark Bomersback

Útočník, Plzeň a Chomutov, 2009-10 a 2013-14, 85 utkání (22+29)

Představitelé extraligové Plzně mají nos na dobré nákupy, z první vlny zahraničních posil se nejlépe vydařil Mark Bomersback. Výtečný střelec zaujal natolik, že si posléze řekl o nabídku z KHL. Druhá štace sympatického Kanaďana už tak vydařená nebyla, v Chomutově se k "plzeňským" číslům nepřiblížil.

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Brendan Morrison

Útočník,, Pardubice, 6 utkání (5+2)

Na podzim 1999 neměl v NHL smlouvu, vyslyšel tedy nabídku spoluhráče  Patrika Eliáše a ročník začal v Česku. Brendan Morrison sehrál šest utkání za Pardubice a potvrdil, že je útočníkem mimořádných kvalit, dva starty zapsal také za prvoligovou Třebíč. Na jaře 2004 se stal Morrison mistrem světa, v NHL celkem stihl 934 utkání a 601 bod!

Wayne Simmonds

Útočník, Liberec, 2012-13, 22 utkání (4+2)

Výluka NHL v ročníku 2012-13 dopřála TELH start útočníků z NHL. Chris Stewart a Wayne Simmonds přišli do Liberce ze druhé německé ligy. Prvně zmíněný neoslnil, Simmonds byl na ledě znát přece jen víc. Důrazný bojovník se skvělou hrou do těla, předvídavostí a prací v ofenzivě nasbíral ve 22 utkáních šest bodů.

Foto: Aleš Krecl, cslh.cz

Brett Flemming

Obránce, Chomutov, 2016-19, 154 utkání (10+40)

Nikdy nehrál NHL, ovšem v Tipsport extralize odvedl své. Brett Flemming byl tři roky oporou Pirátů, když pomineme některé zbytečné fauly, pro Severočechy byl dobrou trefou. Loni se vydal do italského Bolzana, letos o něj byl v Česku znovu zájem. Ovšem zda dojde na Flemmingův návrat, to je otázka.

Lloyd Pelletier

Útočník, Litvínov, 1992-93, 44 utkání (13+15)

Dnešním fanouškům už jeho jméno asi moc neřekne, ale v první polovině 90. let se uvedl velmi sympaticky. Pelletier přišel v roce 1992 do Litvínova a prožil parádní sezonu. Později se vydal do Itálie, kde jeho stopa poměrně brzy skončila. Kdyby zůstal, mohl dokázat víc. Krušnohorci by určitě nebyli proti.

Foto: hcverva.cz

Ethan Werek

Útočník, Třinec, 2018-19, 51 utkání (19+13)

V Třinci mají nos na zámořské posily, v sezoně 2018-19 to potvrdil Ethan Werek. Bojovný útočník byl produktivní, měl podíl na mistrovském titulu Ocelářů a sám si řekl o angažmá v čínském Kunlunu. V týmu účastníka KHL se sešel s Američanem Corym Kanem, jenž u česko-polských hranic válel o sezonu dřív.

Alan Leggett

Obránce, Zlín, 1990-91, 43 utkání (3+5)

Velkou díru do extraligové historie neudělal, ale jeden primát Alanovi Leggettovi nikdo nevezme. Byl prvním Kanaďanem novodobé éry, který přišel hrát hokej do tehdejšího Československa. Za Zlín stihl v ročníku 1990-91 celkem 43 utkání s bilancí osmi bodů, později nastupoval v nižších zámořských soutěžích. Na jaře 1997 kariéru ukončil.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz