Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Kapustové závitky s kuřecím masem, recept, návod, tip. Joza Břízová by měla radost. Vaříme chutně, zdravě a hospodárně. Jak efektivně rozbourat kuře. Ani drobek kuřete nepřijde nazmar. • Oběd za méně než 20 korun? Jde to. Kapustové závitky s tarhoňou jsou toho příkladem. Kapustové závitky s kuřecím masem by obstály i před očima výživových specialistů.

Naše prababičky věděly, že: „Když se má v domácnosti ušetřit, lze tak jedině na jídle.“ A ušetřit na jídle se dá tehdy, když se průběžně (ale neustále) kontroluje cena a množství surovin použitých do pokrmu. Není na škodu, vypočítat i závěrečnou cenu jedné porce. Není to námaha, a je to dokonce i docela zábavné. Nevěříte? Výsledkem bude porce chutného pokrmu za 18 korun.

Když je kuře jako pták Noh

V drůbežářských speciálkách ve městech si asi zákazník může vybrat chlazené kuře v takové velikosti, jakou potřebuje. A ve venkovských „masnách“ musí zákazník brát, co je a být rád, že je kuře čerstvé.

Provozovatel našeho obchodu s masem má představu, že by kuře mělo vážit alespoň dvě kila, aby za něco stálo. Podle toho obchod zásobuje. Vím, že s tím nic nenadělám. Koupím velké kuře, doma je rozporcuji a spotřebuji po částech.

„Bourání“ kuřete

Nejdřív odříznu stehna. V obchodech se jim už nějaký ten čas říká „zadní
čtvrtka“
, tak ať pojmenování volí každý podle svého zvyku. Já „zamrzla“ na těch stehnech.

Kuřecí stehna buď vykostím (třeba na smažení v trojobalu, v těstíčku, na závitky), anebo vyčlením na upečení v celku. Jedno stehno s kostmi váží kolem 300 g (s kostí a s kůží). Dohromady mají asi 600 gramů.

Ostrým nožem vedeným po chrupavce a prsní kosti vyříznu dva prsní svaly. Jeden váží něco přes 300 g čisté svaloviny. Mám vyzkoušeno, že to stačí na dvě tři porce nějakého soté, ragú, guláše, do kterých se přidá ještě zelenina. Kdybych chtěla kuřecí prsa obalovat a smažit, použiji celý pár.

Čtěte také:  Levná, bez práce připravená, a přitom poctivá. To je buchta z kynutého litého těsta

Na prkénku mi zbývá ještě ořezaný skelet. Nechala jsem na něm poměrně dost masa, a tak vážil 1014 gramů. Vyšel na skoro 53 koruny. To je na skelet dost. Jenže ze skeletu a kůží jsem pomalu uvařila dva litry čistého, silného a tučného bujonu. Z pravého masa, bez použití průmyslového „masového“ koncentrátu.

Část mohu v malých krabičkách zmrazit a použít do jídel, do kterých je masový vývar předepsán. Nebo zmrazit na budoucí polévky (dýňová polévka z máslové dýně, špenátová polévka, brokolicová, květáková polévka…). Bujon je tak silný, že jej lze později naředit (a přidat do něj zeleninu a zavářku).

Ze zchladlého kuřecího skeletu jsem obrala 400 g uvařeného masa a rozvařených kůží. Ze studeného vývaru seberu tuk. Protože jsem kostru nevařila se solí ani žádným kořením, mohu tuk využít všelijak – na jíšku, do směsi tuků do kynutých těst, na smažení cibule do bezmasých pokrmů… Ne, na kuřecím / slepičím tuku není nic špatného.

Obrané maso poslouží: Na malé množství drůbeží huspeniny, do paštiky, na pomazánku, do rýže, kterou podusím v tom drůbežím vývaru, na masovou fáš při výrobě plněné zeleniny (plněné cibule, cukety, papriky…) – a tak podobně. Však už sami víte, co s vařeným kuřecím, které není zrovna „nejvyšší kvality„, ale je dobré.

Podívejte se dobře do tabulky

Prohlédněte si, prosím, údaje v tabulce. Je z ní jasně patrno, že se skutečně vyplatí koupit celé kuře a rozporcovat je. Přesně tak, jak majiteli jedné hospody radil Mistr Pohlreich v pořadu Superšéf: 24 hodin do pekla a zpět.

  • Ze zkušenosti přitom vím, že kuře lze koupit i za nižší cenu (údaj duben 2020).

Kapustové závitky z kuřecích prsou s tarhoňou

Když jsem tak levně přišla ke kuřecímu prsnímu masu, mohu z něj vyčarovat cokoliv. Třeba je zabalit do slaniny a kapustového listu. Bude to jednoduchý, rychle připravený, chutný pokrm, který nezatíží trávení ani peněženku, a organismu i „něco“ dodá.

Čtěte také:  Bůčková roláda: Od špalíku masa s kostmi po plát k zabalení. Plus receptury dle ČSN

Kapustový závitek: Suroviny na 4 porce

1 velké kuřecí prso (asi 330 g) – 18,- Kč

6 plátků libovější slaniny bez kůže – průměrně asi 15,-

5 listů kapusty – odhadem asi 7,- Kč

sůl, pepř – 2,- Kč

česnek – 5,- Kč

1 střední cibule – 3 Kč

olej 5 + 3 lžíce – 5 Kč

Tarhoňa 500 g – 15,- Kč

Celkem odhadem 70,-

Z celé hlávky kapusty odloupnu pět listů. Jde to snadno, protože kapusta má listy měkké. Stačí jen přetnout žebro u košťálu a list opatrně odloupnu. Silné žebro naplocho seříznu, aby bylo pružné a dalo se smotat.

Na prostřed listu položím plátek slaniny, na slaninu proužek kuřecího masa ukrojený z prsního svalu po délce. Maso osolím, opepřím a list smotám do závitku.

Omáčka bude ze zbytků

Na pěti lžicích oleje začnu smažit cibuli nakrájenou na měsíčky. Není důvod, aby byla krájena nadrobno, alespoň bude omáčka hustší. Zbylý materiál (list kapusty, slanina, případné odřezky masa) + česnek přidám k cibuli, krátce zasmažím, podliji sklenicí vody.

Na základ vložím kapustové závitky a dám do trouby pod pokličkou dusit / péct při 200 °Celsia.

Tarhoňa se udusí skoro sama

V pekáči rozehřeji tři lžíce oleje. Tarhoňu přesypávám do hrnku a sypu na tuk. To trochu zdržující odměřování dělám proto, abych věděla kolika hrnky vody (nebo vývaru) ji budu zalévat.

Těstovinu nejdřív opražím na tuku. Musím míchat, aby se nepřipálila. Když začne růžovět zaliji dvojnásobným objemem tekutiny. Jestliže zalévám vodou, přidám lžičku soli. Když zalévám bujonem, nesolím. Prudce přivedu k varu, asi pět minut vařím. Zakryji poklicí, teplotu plotýnky snížím na stupeň jedna. Za deset patnáct minut je tarhoňa připravena.

Tou dobou jsou již také kapustové závitky měkké. Sejmu poklici, zvýším teplotu na maximum a závitky nechám asi pět minut prudce zapéct. Vyjmu z trouby. Základ ochutnám, podle potřeby přidám sůl, pepř a česnek. Ničím nezahušťuji.

Dušenou tarhoňu přeliji výpekem se zeleninou. Mohu podávat.

Čtěte také:  Setkání protinožců: Rakousko-uherský makový preclík a "kiwi" sýrový tymiánový krekr

Zpětná kalkulace

Celkové náklady jsem spočítala na 70 korun. Odhadem, protože cena slaniny se liší podle výrobce, pět listů kapusty, česnek a cibule se těžko odhaduje, právě tak koření a olej. Raději jsem ale ceny trochu nadsadila.

Tarhoňu (jakož jiné „vařivo“ – všechny těstoviny, luštěniny, rýži…) jsem si době „koronakrize“ navykla kupovat přes zásilkový obchod. Jednou za tři měsíce přes e-shop nakoupím a vyberu si zboží, které na našem venkově není k mání. Protože překročíme smluvní minimum, máme dopravu zdarma. A nemusíme pro každý balíček tarhoni, velkých fazolí nebo špaget ze semoliny jezdit do krajského města.

Abych to nezamluvila: Při nákladech 70 korun vyjde jedna porce na necelých 18 korun. A kdyby dvacku. To je dobrá cena, ne?

Foto: Všechny fotky k článku Levný oběd: Kapustové závitky s kuřecím masem a s tarhoňou. Vaříme bez plýtvání (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/06/plněna_kapusta_tarhona_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/06/plněna_kapusta_tarhona_mp-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco z kapusty,co z kuřete,hlávková kapusta recepty,jak efektivně zpracovat kuře,jak na tarhoňu,jak rozporcovat kuře,jak uvařit tarhoňu,jak vykostit celé kuře,jak vykostit kuře,jídla z kapusty,jídlo s rozpočtem,kapusta kuře slanina,kapusta recepty,kapustové závitky,kuře dály rozpočet,kuřecí maso recepty,kuřecí prsa recepty,lehký oběd,levná jídla,levná jídla recepty,levná zdravá jídla,levné recepty na oběd,levný oběd,nákup přes e-shop,nízký rozpočet,oběd za pár korun,plněné kapustové listy,Pohlreich,pohlreich recepty,recept na kapustu,recepty na kuřecí prsa,recepty na levné obědy,recepty s kapustou,recepty s kuřecím masem,recepty z hlávky kapusty,recepty z kapusty,recepty z kuřecích prsou,recepty z kuřecího masa,tarhoňa příloha,tarhoňa recepty,tarhoňa těstoviny,trvanlivé potraviny z eshopuKapustové závitky s kuřecím masem, recept, návod, tip. • Joza Břízová by měla radost. • Vaříme chutně, zdravě a hospodárně. • Jak efektivně rozbourat kuře. • Ani drobek kuřete nepřijde nazmar. • Oběd za méně než 20 korun? Jde to. • Kapustové závitky s tarhoňou jsou toho příkladem. • Kapustové závitky...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.