Data Covid-19: Proč se Evropa bojí ČR?

Analýza oficiálních dat ukazuje, že nárůsty případů nákazy koronavirem jsou v Česku ve srovnání se sousedními státy dramaticky nejvyšší

 


Kabinet Andreje Babiše 22. června zrušil zákazy kvůli koronaviru ve chvíli, kdy jeho vlastní statistiky začaly vykazovat alarmující negativní trend. Babiš ani Adam Vojtěch či Karel Havlíček přitom neukázali žádnou analýzu, podle čeho se rozhodují.

V dubnu „umrtvila“ státní nařízení celou českou společnost a ekonomiku ve chvíli, kdy česká data byla jedna z nejmírnějších v celé Evropě. Nyní, již od poloviny června, jsou naopak česká data, přepočítaná na velikost populace, dramaticky nejhorší. Nejde o výkyv, ale jev několika týdnů.

Oficiální statistiky jednotlivých zemí, jak v nich přibývá případů nákazy covid-19
Zdroj: Neovlivni.cz

A při pohledu zvenčí, ve srovnání se všemi sousedními státy, je křivka opravdu viditelně špatná. Babišovi experti již třetí týden tvrdí, že špatnou českou statistiku „zkreslují lokální ohniska“. Jiné evropské země však zjevně česká státní data berou jako celek (stejně jako Češi nezkoumají, zda za nárůstem například v Rakousku je nějaká konkrétní oblast, berou informaci za celou zemi).
To vysvětluje, proč Slovinsko, Estonsko, Lotyšsko a nejnověji také Kypr vyhodnotili české turisty jako velmi rizikové.

Dobře to ukazuje srovnání sedmidenního průměru počtu nových případů. To eliminuje jednorázové denní výkyvy a dokládá trend.

Toto číslo, vztažené k velikosti populace (10,7 milionu lidí), v ČR již týden je vysoko nad 10 novými případy. V posledních dnech přesahovalo dokonce 17, sobotní státní data statistiku mírně srazila k 15.

I tak jde o bezprecedentně vysoké číslo v porovnání se všemi okolními státy. Němci, kterých je přes 83 milionů, mají aktuálně 4,5 nových případů ve vztahu k populaci a křivka vývoje klesá (žlutá křivka v grafu).

Stejně tak Poláci, kterých je 37,8 milionu, jsou hluboko pod aktuálním vývojem v ČR. Týdenní nárůsty jsou zde stabilní (bílá křivka v grafu), i když země na jihu sousedí s těžce postiženým Moravskoslezským krajem.

Středoevropskými „šampiony“ jsou v posledních týdnech Maďaři. Orbánův stát vykazuje extrémně nízké statistiky. Aktuálně vůči populaci eviduje ani ne půl případu (v Maďarsku žije 9,6 milionu lidí).

Naopak na Slovensku, které má s Českem historicky velmi intenzivní hranici, začal počet případů v poměru k populaci růst. Sobotních 29 případů je nejvíc v zemi za poslední dva měsíce. Zatím však i Slovensko (růžový graf) je hluboko pod českou statistikou, přepočte-li se týdenní trend na počet obyvatel (5,4 milionu).

Negativní vývoj hlásí v posledních dnech také Rakousko, které Češi po uvolnění opatření začali využívat jako logickou tranzitní zemi k moři do Chorvatska. V sobotu nárůst případů znovu překonal stovku, ze 115 nově nemocných jich nejvíce evidovala Vídeň. Z pohledu aktivních případů ve vztahu k počtu obyvatel (Rakušanů je 9 milionů) nicméně i tato země zůstává hluboko pod alarmujícím vývojem v ČR, i když zelená křivka v grafu viditelně stoupá.

 

 

Zdroj náhledové foto: Shutterstock.com