Dnes Pátek - zatazeno 9°C
Zítra Sobota - obcasny-dest 7°C
Pátek 19. 4. 2024
Svátek má Rostislav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Hlavní město rozdělí na sportovních grantech celkem 420 milionů korun
Ilustrační foto: archiv PSG

Hlavní město rozdělí na sportovních grantech celkem 420 milionů korun

Pražský magistrát letos rozdělí 420,4 milionu korun na sportovních grantech. V sedmi kapitolách podpoří 673 projektů klubů a svazů. Ve čtvrtek to schválili zastupitelé. Peníze se letos rozdělovaly podle nového systému, založeném na vzorcích zohledňujících počet mladých sportovců a nákladnost daného sportu. 

Zastupitelé na návrh radního pro oblast sportu Víta Šimrala (Piráti) k původně plánované částce přidali deset milionů korun jako podporu organizacím, které dostaly méně peněz, v souvislosti s koronavirovou krizí. Opoziční ODS neúspěšně navrhla navýšení o 31 milionů.

Hlavní proměnnou pro určení výše dotace je velikost mládežnické základny daného sportu. Na základě nového matematického modelu se nyní výpočet řídí počtem členů klubů do 16 let věku, který se vynásobí s finančními náklady na vybavení sportovce a na pronájem sportoviště, z toho pak následně vzejde maximální přidělená částka grantu. 

„V minulosti v rozdělování grantů nebyla nastavena žádná pravidla, my je naopak stabilizovali, nastavili jsme platnou metodiku, všechny koeficienty a výpočty jsou transparentně zveřejněny na webu Praha.eu., a to ještě dříve, než o nich jedná městská rada,“ uvedl radní Šimral.

Celkem se Komise pro sport Rady hl. m. Prahy zabývala 1 256 projekty. Celkem 355 žádostí nesplnilo kritéria, 170 nedodrželo formální podmínky a 58 žádostí stáhli sami žadatelé.

Peníze se rozdělovaly v kategoriích systémový rozvoj sportu dětí a mládeže, investice do sportovního zařízení, provoz sportovního zařízení, sportovní akce, sport pro všechny, sportovní činnost handicapovaných a stroje a sportovní potřeby.

„Komise jednala transparentně. Její zasedání jsou veřejně přístupná a na webu je vždy vyvěšen zápis z jednání, postupy a metodika určení finančních částek u jednotlivých opatření, dokonce i zvuková nahrávka z finálního jednání 25. května. Komise má za úkol dávat doporučující stanovisko Radě, které je samozřejmě podrobeno dalšímu schvalování,“ doplnil předseda komise Ladislav Kos.

Nový způsob rozdělování peněz kritizovali zástupci sportovních svazů, pro které znamená snížení množství peněz. Jde například o Pražský fotbalový svaz nebo Český svaz ledního hokeje.


Autor: red

Průzkum: Klesá počet dětí v organizovaném sportu

Včera v 07:40

Pokles sportujících dětí v České republice se nedaří zastavit. Naopak se stále prohlubuje. Zatímco v roce 2022 chodilo pravidelně do sportovních klubů 51 % dětí, v letošním průzkumu od agentury SANEP počet klesl na 46 %. Rovněž u mládeže strmě upadá zájem o pohybové aktivity během dne, a naopak...

Šárecký běh

12. dubna 2024 v 07:21

Závod v sobotu 13. dubna vede údolím Divoké Šárky v délce 7km.

Prague Bike Fest Na Výstavišti nabídne to nejlepší ze světa cyklistiky

9. dubna 2024 v 11:38

Druhý ročník Prague Bike Fest se blíží a o víkendu 27. – 28. dubna se opět otevřou brány pražského Výstaviště, kdy areál uvítá všechny cyklo nadšence v rámci největšího cyklistického festivalu v roce. Během dvou dnů si návštěvníci užijí porci adrenalinových show, exhibice, workshopy, organizované...

Další články
Nahoru