Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Každá koruna se počítá. Brňané pomáhají nemocným dětem navzdory karanténě

Projekt Jedna se počítá odstartoval dva týdny před vyhlášením nouzového stavu. Za cíl si mateřská organizace Dnes Pomáhám kladla výběr peněz pro nemocné děti, zároveň však také poukázat na krásu pomoci. Přestože by se spojení projektu a karantény mohlo zdát jako problémové, bylo tomu právě naopak. Lidé se s vervou pustili do běhu, jízdy na kole i učení. Uběhnuté kilometry a hodiny u knih proměnili v příspěvky do veřejné sbírky. Své úspěchy sdíleli na sociálních sítích a nominovali své sledující.

 „Do projektu jsem vložil 928 korun, což odpovídalo tehdejšímu počtu příspěvků na mém profilu,“ uvedl Pavel Černý, brněnský student spravující účet Kam v Brně. Ten zároveň nominoval pět dalších influencerů, mezi které patřil i herec Lukáš Hejlík. „Všichni výzvu přijali,“ dodal Černý.

Brněnské podniky věnují část výdělku na dobrou věc

Podobně jako v předešlých projektech, které realizovalo Dnes Pomáhám, si členky kladly jako primární cíl ukázat, že pomáhání není věc nepříjemná nebo nákladná. V případě projektu Jedna se počítá přišly s nápadem vytvoření sítě zodpovědných podniků napříč Brnem. Prozatím šest brněnských podniků je ochotných ze svého výdělku alespoň malou část věnovat na dobré účely a pomoct potřebným. „Během března jsme se rozhodli darovat na transparentní účet korunu z každé objednávky a la carte v naší restauraci,“ uvedla manažerka restaurace Jakoby Monika Jurdová. Právě Jakoby bylo jednou z prvních restaurací, které dostaly nálepku sociálně zodpovědného podniku.

Mezi další takové se řadí realitní kancelář Servio, která přispívá tisícikorunou z každé prodané nemovitosti nebo iniciativa Konference 360 pořádající v Brně sebevzdělávací workshopy. Ta se rozhodla přispět na projekt poměrnou částkou z každé prodané vstupenky na letošní dvoudenní konferenci, která se ponese ve znamení rovnováhy. „Rozhodli jsme se podpořit Dnes Pomáhám, jelikož se jedná o iniciativu, která chce dělat skutečné dobro. Podpora lidí, kteří pomáhají potřebným je základní hodnotou našeho projektu,“ sdělil pořadatel Konference 360 Martin Šlachta.

Členky týmu Dnes pomáhám s Martinem Šlachtou, pořadatelem Konference 360

V této chvíli se na účtu veřejné sbírky nashromáždila částka 720 tisíc korun. Tu mateřská organizace přerozdělí mezi nemocné děti z Brna a blízkého okolí. „Projekt Jedna se počítá jsme vymyslely na začátku tohoto roku s naší kamarádkou Martinou a jsme moc šťastné, že se mu tak daří. Peníze rozdělíme mezi pět dětí. Těm koupíme pomůcky, které usnadní jejich každodenní život. Třináctiletému Danovi znemožňuje nemoc chůzi, a proto jsme se rozhodly pořídit mu schodišťovou plošinu,“ uvedla za organizaci Dnes Pomáhám Dominika Hulová.

Helena Krapová, Petra Pachlová a Dominika Hulová

Jedna se počítá nepatří mezi prvotiny brněnské dobročinné organizace. Již dva roky působí v Brně, kde se snaží šířit dobro a učit tomu i ostatní. Mezi nejúspěšnější události řadí módní přehlídku Show and the City, díky které se podařilo vybrat peníze pro třináctiletou Lucii, odkázanou na pomoc ostatních. Druhý ročník, který se bude konat v listopadu tohoto roku, si klade za cíl vybrat co největší částku, z níž půjde sedmdesát procent na léčbu Nikolky s Wilsonovou chorobou. Zbytek pak dostane společnost Laguna, která se stará o ohrožené druhy papoušků.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dnes pomáhám

Štítky dnes pomáhám, pomoc, sbírka, projekt, Brno, peníze, Pavel Černý, restaurace, Lukáš Hejlík, Petra Pachlová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každá koruna se počítá. Brňané pomáhají nemocným dětem navzdory karanténě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.