Audio: Adam Vojtěch: Řeknu vám, jak to bude s vaší dovolenou v Chorvatsku a jinde. A rouškami při dalším šíření COVID-19 v Česku

Ministr zdravotnictví promluvil o současné epidemiologické situaci.
Ministr zdravotnictví promluvil o současné epidemiologické situaci.
Foto: Archiv Adama Vojtěcha / pixabay.com / koláž ŽvČ
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 5. 7. 2020

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch odmítl kritiku opozice, že by vláda podcenila koronavirovou situaci na Karvinsku. Podle něj nenese zodpovědnost za nynější omezování vstupu Čechů do některých evropských zemí. Pro redakci Život v Česku.cz poskytl exkluzivní rozhovor, jak vidí současnou situaci nejen za severní Moravě, ale zároveň s přesunutím České republiky pěti státy ze seznamu bezpečných zemí na oblast rizikovou.

Slovinsko začalo vyžadovat po turistech z České republiky negativní test na koronavirus, Kypr s tím začíná od 6. července. Česko ze seznamu bezpečných zemí vyřadily také dvě z pobaltských republik - Lotyšsko a Estonsko. Po příjezdu do těchto zemí musí Češi absolvovat povinnou 14denní karanténu, negativní test na COVID-19 nestačí. V Litvě se karanténa zatím jen doporučuje. Takový je současný stav v souvislosti s cestováním do zahraničí.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha jde ale jen o dočasnou situaci. "Česká republika na tom není tak, že by byla tou červenou zemí. Jsme v tuto chvíli v oranžové zóně a lidé do daných lokalit musí mít negativní test na COVID-19. Pokud ale jen projíždějí danou zemí, a to je asi pro řadu Čechů nejdůležitější, pokud jde o turismus směrem do Chorvatska přes Slovinsko, tak žádný test není potřeba. Je možné tou zemí projet bez větších problémů, ale není možné se ve Slovinku ubytovat. Doba na průjezd je dvanáct hodin," říká v rozhovoru pro Život v Česku.cz Adam Vojtěch.

Ministr zdravotnictví upřesnil, jak to bude s Karvinskem, zda na něj bude či nebude uvalena karanténa. "Karvinsko se zavírat v tuto chvíli nebude. Není k tomu důvod ani epidemiologícký," pokračoval pro Život v Česku.cz ministr zdravotnictví a upřesnil další důvody.

Adam Vojtěch promluvil i tom, jaký je scénář, pokud by se šírení COVID-19 dostalo mimo mantinely a zasáhlo plošně Česko, nastane. Jak to bude s rouškami a zavedením opatření, které lidé znají už z doby, kdy platil nouzový stav.

Co všechno k aktuální situaci Adam Vojtěch řekl si pustě v exkluzivním audiorozhovoru.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.