Čína varuje před dýmějovým morem. Podezření na „Černou smrt“ je ve Vnitřním Mongolsku

Úřady v čínské autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko v neděli vydaly varování poté, co tamní nemocnice v sobotu ohlásila, že má u jednoho pacienta podezření na dýmějový mor. Varování už se šíří i po sociálních sítích. Dýmějový mor se projevuje boulemi v oblasti lymfatických uzlin a byl ve středověku známý jako Černá smrt. Jde o vysoce infekční a mnohdy smrtelné onemocnění, které ve 14. století zahubilo 50 milionů lidí v Evropě, Africe a v Asii.

„Dýmějový mor je bakteriální onemocnění, které šíří blechy žijící na divokých hlodavcích, jako jsou svišťové. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) může nemoc zabít dospělého za méně než 24 hodin, pokud není včas zaléčen,“ varuje indický deník Times of India.

Město v čínském Vnitřním Mongolsku varuje před podezřením na bubonický neboli dýmějový mor, píše Channel New Asia.

Zákaz lovu a konzumace zvířat

Ve městě Bajannur byla zvýšena výstraha ze čtvrtého stupně na třetí na čtyřbodové škále. Pro tamní obyvatele z toho plyne zákaz lovu a konzumace zvířat, která by mohla nemoc přenášet, i povinnost hlásit nálezy mrtvých či nemocných svišťů. Lidé mají také informovat úřady v případě podezření na nákazu dýmějovým morem, či pokud zpozorují horečku bez jasné příčiny.

Loni v listopadu byly ve vnitřním Mongolsku hlášeny čtyři případy podezření na mor, z toho ve dvou případech mělo jít o nebezpečnější plicní mor.

Dýmějový mor se obvykle přenáší štípnutím blechy, moderními antibiotiky se dá léčit, ale bez rychlého nasazení léčby může způsobit vážné komplikace i smrt. Případy moru nejsou v Číně ojedinělé, ale ohniska jsou stále vzácnější. V letech 2009 až 2018 Čína ohlásila 26 případů a 11 úmrtí.

Sociálními sítěmi se šíří strach z „dalšího čínského viru“

Po novém typu koronaviru COVID-19, který se do celého světa rozšířil z čínského Wuchanu, jsou lidé na slovní spojení Čína a virus už zjevně citliví. Netrvalo dlouho a na varování před dýmějovým morem v Číně reagují lidé po celém světě na sociálních sítích. Vyjadřují obavy, že „další čínský vir přichází“. „Dýmějový mor, držte si klobouky,“ píše na Twitteru jeden z uživatelů.

„Po COVID-19 Čína hlásí dýmějový mor,“ dává do souvislosti obě události další ze stovek podobných reakcí, které zaplnily internet během krátké chvíle.

Tagy: