Drásal 2020: Vítězný debut Kulhavého Epicu. Jobánek sesazen Višňovským z Obra

Druhou zastávkou seriálu Kolo pro život byla česká klasika Drásal, kde si kromě jiného, Jaroslav Kulhavý spravil chuť vítězstvím...

Autor: Jakub Jirků
Foto: Miloš Lubas
Drásal 2020: Vítězný debut Kulhavého Epicu. Jobánek sesazen Višňovským z Obra

 

Jaroslav Kulhavý v souboji bajkových velikánů udolal v závěru na 117kilometrové trati Kristiána Hynka. Na stejně dlouhé trati bodovala Martina Sáblíková. Dalším hrdinou programu se stal Tomáš Višňovský, který si spanile dojel pro titul na Obrovi měřícím tentokrát 172 km, hrdinkou mezi ženami byla Nikol Flašarová.

 

Trasa A

Jára Kulhavý (Jaroslav Kulhavý Cycling) ukázal, že nové koště dobře mete, třebaže má tu a tam nějaký zásek. Prvně osedlal nedávno představený model Specialized Epic na rok 2021 a hned vyhrál. Závod na 117km trase měl poměrně tradiční průběh, kdy přes Hostýnské vrchy létala pětice bikerů. Kulhavého s Hynkem doplnil ještě tradičně Matouš Ulman (České spořitelna Accolade) a na výsluní se do půlky vyhřívali i Jan Strož (Ethic sport cycling team) a Dominik Buksa (Future Cycling - Northwave), kteří ale pak na naprostou špičku nestačili.

Závěr byl vyrovnaný, rozhodovalo se v posledních kilometrech. Nejdříve si svůj nástup přichystal Kristián Hynek, ale konkurence se udržela, a tak poté nepatrně zrychlil Kulhavý, který založil a dojel ve velkém kvapíku až do cíle, čím nedal sokům šanci.


Skupinku lídrů na trase "A" vede Jan Strož...

„Cítil jsem se dobře už posledních 14 dnů, začal jsem s tréninkem před 6 týdny a pořád se to zlepšovalo, Drásal byl ostrej test, takže jsem fakt spokojenej. Nevěděl jsem, co od kluků čekat, ze začátku to pro mě bylo tvrdý, ale od 80. km se mi to parádně chytlo a bylo to dobrý. Výkon skvělej, výsledek byl bonus. Trochu mi blblo řazení – byla uvolněná rolnička, takže jsem nechtěl riskovat špurt, zkusil jsem rozhodnout pár kiláků před cílem na takovým brdku, klukům jsem trochu poodjel, pak jsem jel totální podlahu až do cíle,“ odhalil svoji taktiku Kulhavý, se kterým nyní musí elitní maratonci začít počítat do hry o mistrovské medaile za 14 dnů.

 

„"Jára mě překvapil, hrála mu do karet délka, je vidět, že je ve svý komfortní zóně,“ zmínil výtečnou Járovu vytrvaleckou formu Kristián. "Do poloviny jsme byli v pěti lidech, posléze Dominik a Strožík odpadli a jeli jsme ve třech. Docela jsem si věřil, párkrát jsem si kluky otestoval a přišlo mi, že by to mohlo vyjít, a tak jsem to chtěl zkusit na 100. km v dlouhým kopci, ale kluci vydrželi. Rozhodlo se potom až skoro před cílem, byli jsme oba mrtví, Kulhec pomalu odjel, tak to byla časovka do cíle. Závod komplikovalo bláto na cestách a spousta větví. Takže to byl očistec a navíc i tvrdá zkouška materiálu. Jinak moc hezký a pěkný závod," dodal aktuální vicemistr světa v maratonu. 

 


Úsměv na tváři Jaroslava Kulhavého v cíli je dobré vidět...


Martina Sáblíková a její možná první větší vítězství na horských kolech...

Závod žen se obešel bez těch nejelitnějších bajkerek, které zajely na atraktivní XC v Městě Touškov nebo na MTB Trilogy. Vavřín si tak v rámci tréninku vyjela Martina Sáblíková, přestože si s horským kolem zrovna netyká. „Ve sjezdech jsem okolní závodníky raději pouštěla, na trati jsem měla asi třikrát krizi, ale vždy mi hodně pomohli na občerstvovačkách, kde mi nacpali plné kapsy jídla,“ chválila si na serveru ctsport.cz pořadatelský servis fenomenální sportovkyně. Pro druhé místo si dojela tradiční účastnice maratonů Kateřina Drhová (Česká spořitelna Accolade) a třetí byla další rychlobruslařka Nikola Zdráhalová. 

 

Obr

Trasa Obra znamenala souboj specialisty Jana Jobánka (Superior Velsbike Team) a elitního závodníka Tomáše Višňovského (Česká spořitelna Accolade), nicméně do boje výrazně zasáhl i loňský vítěz Českého poháru v maratonu Michal Bubílek (Kross Bike Ranch team), jenž vloni bral stříbro.


Višňa kontroloval závod celou dobu

Blátivá trať ukázala, že vyšší výkonnost může i na Obrovi zvítězit nad vytrvalostí a jistou otrlostí z podobných bláznivých závodů. Tomáš Višňovský vloni předehnal všechny eliťáky na „áčkové“ klasice a letos zaskočil i jinou sortu závodníků. Michal Bubílek zužitkoval loňské zkušenosti, kdy přiznával, že porazit Jobánka je nesmírně těžké a tady mu oplatil porážku, čímž obhájil loňské druhé místo.

Po zhruba třetině trati vyrazil do „svého“ závodu budoucí vítěz Tomáš Višňovský, který díky své výkonnosti nemusel hledět na konkurenci a průměrným výkonem 274 wattů (což je více než dosahují při dlouhých klasikách světoví silničáři) dojel bezpečně pro triumf. Navíc pokud odečteme sjezdy, tak se dostaneme na číslo 314 wattů. Slovenský mistr vloni vyhrál klasickou trať, a tak si dovolil odskočit i na plnotučnou.


Tomáš Višňovský přerušil panování "Džobra" na Obr Drásalovi...

„Byla to spíše taková výzva. Nelze povědět, co je náročnější, protože už není tak velký rozdíl, jestli se jede pět, nebo osm hodin jako v tomto případě. Je to prostě hodně. V dnešním závodě jsem si jel po celou dobu tempo, jaké jsem potřeboval, kdežto vloni na áčku se více závodilo. Tím jsou obě tratě náročné. Navíc dnes bylo hodně bahna, díky čemuž to bylo náročné technicky i fyzicky. Respekt před každým, kdo dokončil dnes i áčko. Díky tomu, že jsem si dobře rozvrhl síly a nezapomínal jíst, tak jsem na trati neměl žádnou větší krizi a až do cíle jsem se cítil celkem dobře,“ povídal spokojený Višňovský.

Drásal byl druhou zastávkou megaseriálu Kolo pro Život. Už další víkend se pojede výrazně jednodušší závod v Plzni.


 

Pokračovat na: Výsledky

Seznam stránek článku:

  1. Drásal 2020: Vítězný debut Kulhavého Epicu. Jobánek sesazen Višňovským z Obra
  2. Výsledky
  3. Fotogalerie
Přečteno - 19549x Tagy: jaroslav kulhavý drásal tomáš višňovský
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Ostatní závodyNejdřív skolený dikobraz a pak zlomená klička. Kulhavého den blbec na Cape Epic, kde končí
    Nejdřív skolený dikobraz a pak zlomená klička. Kulhavého den blbec na Cape Epic, kde končí
  2. Ostatní závodyBylo super zase vidět Nina v háku, řekl Kulhavý po 9. místě
    Bylo super zase vidět Nina v háku, řekl Kulhavý po 9. místě
  3. Ostatní závodyFilip Adel a jeho čtvrtý Cape Epic. "Je to čest jet s Járou," říká
    Filip Adel a jeho čtvrtý Cape Epic. "Je to čest jet s Járou," říká
  4. Ostatní závodyKulhavý s Adelem zbrojí na Cape Epic
    Kulhavý s Adelem zbrojí na Cape Epic
  5. Ostatní závodySunshine Cup: Terpstra a Hudyma zvítězili v Tochni, Čábelická 3.
    Sunshine Cup: Terpstra a Hudyma zvítězili v Tochni, Čábelická 3.
  6. Týmy a klubyKulhavý se vrací na biky, stává se ambasadorem Superioru, s nímž míří na Cape Epic
    Kulhavý se vrací na biky, stává se ambasadorem Superioru, s nímž míří na Cape Epic

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744