Juraj Jánošík přišel řádit i do vašich uší

Možná jste to netušili, ale Juraj Jánošík byl vlastně slovenský superhrdina! Brázdil svět na parním motocyklu, měl parní valašku a rozhodně nedával chudým to, co pobral bohatým, protože na zbojničinu neměl kvůli jiným, důležitějším, věcem vůbec čas. Alespoň takhle nějak si slovenskou historii upravil k obrazu svému Svetozár Olovrant , a do uší vám vše převypráví Ladislav Hampl.

Ze všeho nejdříve: zapomeňte na Juraje Jánošíka coby pologramotného synka ze salaše, kterému může kdejaká zlomyslná baba nasypat hrách pod nohy. Na takhle blbou fintu by totiž Olovrantův Juraj Jánošík® neskočil. Slovenský autor (píšící pod pseudonymem) se totiž rozhodl svézt se na vlně svérázného výkladu velmi alternativní historie v rytmu divokého akčního parokvapíku.

Jánošík – chlap, který má páru

Pokud si audioknihu od Tympanum.cz  Juraj Jánošík® proti Dračímu řádu pustíte, garantujeme vám, že vaše uši poznají to pravé Parokoko. Na trůnu sice sedí Marie Terezie, ale to je podobnost s reálným světem spíše čistě náhodná. Autor se rozhodl, že děj příběhu obohatí o nové (a v dané době samozřejmě nevyužívané) technologie. Pro přepravu jsou využívány takzvané kempeleny pojmenované na počest svého vynálezce, hraběte von Kemplena – ve své podstatě obdoba dnešního motocyklu, jen poháněného parním strojem s palivem v podobě hořlavých prachových kartuší. Parní pohon je využíván kde se dá – proto ono zmiňované Parokoko.

V téhle radostné době žije Juro Jánošík, chlapec jako dub s rameny zvícími pořádné almary. Autor se rozhodl své dílo pojmout v duchu silné nadsázky a tak dal hlavnímu hrdinovi do vínku mnoho talentů: Jánošík mluví mnoha světovými jazyky, a ty, které neumí, se naučí za pochodu, síly má na rozdávání, chytrý je jako kdyby snídal encyklopedie a problémy řeší s razancí tornáda. A kromě toho vypije všechno, co teče, s chutí pojí vše, co není dobře ukryté, a mezi řečí pomiluje všechny ženy v okolí.

Určitě není těžké pochopit, že hlavním záměrem téhle audioknihy má být čirá a nekomplikovaná zábava. Autor se nebojí spoustu věcí zveličit a přestřelit, takže výsledkem je solidní brakové béčko ve steampunkovém kabátku.

Juro má pod čepicí

Hlas téhle „taškařici“ propůjčil Ladislav Hampl – herec známý nejen z pražských divadel Rokoko, Divadla Na Vinohradech či Divadla Na zábradlí, ale i z televizních seriálů (za všechny jmenujme třeba Okresní přebor či Ohnivý kuře) a filmů. Narátorův hlas je příjemný, Hampl navíc dokáže dobře pracovat s tempem příběhu i intonací. Dramatické scény vyzní, postavy dostávají charakteristické hlasy… Snad jen vzhledem k charakteru příběhu by místy posluchač očekával větší rozjařenost – většina Juraje Jánošíka® proti Dračímu řádu je rozverným, odlehčeným vyprávěním. Na druhou stranu je v ději mnoho akce i momenty těžící z pochmurné atmosféry, takže hledat vyvážení pro správnou vypravěčskou polohu mohlo být těžké.

Podobnou „polovýtku“ bychom mohli směrovat i k hudbě: člověk by čekal spíš jásavé slovenské lidovky (ale i na ně dojde, nebojte) namísto řízného marše. Ale kvalitu hudebního podkresu nelze než pochválit. Vybrán je vhodně, při poslechu neruší a na první poslech je dobře řemeslně zvládnutý.

Abychom vám Jurovo řádění přiblížili trochu víc: děj knihy začíná tím, že Juro se díky své chrabrosti stane oblíbencem a osobním strážcem palatína Turza. Ten je však zavražděn proradnou hraběnkou Báthoryovou, a tak se Juro s Turzovým synem vydávají na cestu za pomstou. Plaví se po moři, brázdí souš – to vše jen aby se dostali na kobylku tajemnému Dračímu řádu, jehož je Báthoryová členkou. Na svých cestách nejednou Juro poměří sílu zbraní i odolnost vůči alkoholu, podlehne svodu krásných žen, a kromě toho ztroskotá na moři, stane se excelentním kuchařem a vystřídá i několik dalších řemesel. Autor sice splácal páté přes deváté a občas budete pochybovat o motivaci vydat se zrovna tou cestou, kterou autor své hrdiny táhne, ale příběh je neskutečně zábavný a nedá vám vydechnout.

Olovrant má také pod čepicí

Zároveň však při poslechu zjistíte, že Svetozár Olovrant není žádný hlupák a že Juraj Jánošík® proti Dračímu řádu rozhodně není jen tak nějakou bezmyšlenkovitou rubačkou. V ději vystupuje velké množství skutečných historických postav, u kterých si nebudete jisti, zda autor fabuluje, nebo zda ve fiktivním příběhu využívá skutečné střípky historie. O Marii Terezii i hraběnce Báthoryové již řeč byla, objeví se třeba Prokop Diviš a epizodní roli sehraje i Jánošíkův přítel Tomáš Uhorčík. Poslední audiostopou je dokonce seznam významných osob, v knižní podobě jmenný rejstřík postav.

Kromě toho Olovrant občas do textu propašuje nějakou „výukovou pasáž“, technický popis vynálezu či historický kontext k postavě. V písemné podobě některé tyto pasáže působily rušivě, suše; Ladislav Hampl je však zručný vypravěč a v mluvené verzi zapadnou do příběhu aniž byste je výrazněji vnímali. Podobně na tom byl i překlad, kde mnoho slov zůstalo na půl cesty mezi češtinou a slovenštinou. V audiopodobě tato nedotaženost působí roztomile a měkkost polo-slovenštiny je na poslech velmi příjemná.

Olovrant je hračička, což naznačuje už jeho pseudonym znamenající odpolední svačinku. Má rád slovní humor, narážky i machistické fórky. Ne vše se podaří, ne vše sedne každému, ale příběh nabízí jak jemný intelektuální, tak i pubertální humor, takže spokojeni budou nakonec všichni.

Jestli máte rádi akční kousky, pak je Juraj Jánošík® proti Dračímu řádu dobrou volbou; nabízí trochu jiné pojetí než česká akční škola. Navíc má audiokniha poměrně široký myšlenkový přesah, protože si Olovrant vypůjčil velké množství reálných historických postav a zasadil je do děje. Primárně mají však být Jurova dobrodružství zábavou s jasně rozpoznatelnou nadsázkou – a pokud ji tak budete brát, odvděčí se vám „přepálenou“ akční jízdou, která vám vykouzlí úsměv na tváři.

Svetozár Olovrant: Juraj Jánošík® proti Dračímu řádu (audiokniha)

Vydalo: Tympanum, 2019

Interpret: Ladislav Hampl

Délka: 6 hodín a 31 minut

Formát: MP3 ke stažení / fyzický CD nosič s MP3

Cena: 259 Kč / 339 Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď