VIDEOGRAFIKA: Panika ve střední Evropě. Němci a Češi začali mohutně šetřit

Video placeholde

Opatření související s koronavirovou pandemií finančně zasáhla německé i české domácnosti. Lidé začali mohutně šetřit. Zvyšující se míru úspor dokumentuje videografika, která se automaticky spouští pod titulkem článku.

Míra úspor v českých domácnostech se zvýšila o 1,8 procentního bodu, tedy nejvýrazněji za celé období od prvního čtvrtletí roku 2014. Za první čtyři měsíce letošního roku zvýšily české domácnosti objem svých vkladů na depozitních účtech o takřka 55 miliard korun. Podobně se ale zachovali i v porovnání s Čechy znatelně bohatší Němci.

Jen během března si občané Německa uložili o sto miliard eur více než v únoru, což byl růst, který podle odborníků téměř odpovídá panice.

V Česku se uskrovnila pětina dospělých, ovšem zásadní problémy má 400 tisíc Čechů. Index finanční situace domácností, který zjišťuje agentura STEM ve spolupráci s poradenskou firmou KPMG, je proto na úrovni roku 2017.

Potíže nedopadají na všechny části populace stejně. Pokles častěji bezprostředně pociťují živnostníci a podnikatelé, ale také lidé s nižším vzděláním, typicky z dělnických profesí. Krize dosud naplno nezasáhla zaměstnance.

„Lidé měli v uplynulých měsících možnost hromadit úspory, ještě nezačalo významnější propouštění a povinnost splácet odložené závazky. Je to jistý typ klidu před přívalem nepříznivých dat, která začnou přicházet až v poslední čtvrtině roku,“ uvedl ředitel služeb pro finanční sektor KPMG ČR Mojmír Hampl.

Z dat je nicméně patrné, že lidé věří, že česká ekonomika má nejhorší situaci za sebou a propad se už nebude prohlubovat. Ten ale může nastat s propouštěním, opětovným zhoršením koronavirové situace, popřípadě s nízkou efektivitou vládních opatření, dodal Hampl.