NOVINKY: Polehávání na pláži s Pure Bathing Culture i pobíhání po poli s Terra

6. červenec 2020

První várka prázdninových novinek je tu a rozhodně to nevypadá, že by v hudební sféře hrozila okurková sezóna. Nejenže se sešlo rekordní množství tuzemských singlů, Jónsi ze Sigur Rós chystá album odleželých hitovek a Idles se hlásí o slovo se svým hardcore-punkem pro 21. století.

IDLES – Grounds 
Credits: Joe Talbot, Adam Devonshire, Mark Bowen, Lee Kiernan, Jon Beavis
Label: Partisan Records
Album: Ultra Mono

Bristolská kapela Idles, kterou jsme v listopadu 2018 mohli vidět i v Praze, patří k těm nemnoha skupinám, díky kterým platí, že punk opravdu není mrtvý. Jejich verze punku je přitom hodně aktualizovaná: Idles v textech řeší toxickou maskulinitu i feminismus a nebojí se experimentovat. Na letošek chystají Idles novou desku a právě z ní pochází překvapivě industriální singl Grounds. 

Tourist – Last ft. The Range
Credits: James Hinton, William Phillips
Label: Monday Records
Album: Last single

Producenti Tourist a The Range, kteří spolupracují na ose Londýn – New York, spolu v minulosti už odjeli docela náročné turné, a tak se jejich zvuky navzájem propletly. Je to slyšet i v aktuálním singlu Last, který nahráli společně a ve kterém se spojuje cit pro detailní samplování se schopností budovat melancholickou atmosféru, ve které ale probleskuje i náznak euforie. 

Pure Bathing Culture – Something Silver
Credits: Sarah Versprille, Daniel Hindman
Label: Infinite Companion
Album: Something Silver single

Americká indiepopová kapela Pure Bathing Culture dělala předskokany na turné Fathera Johna Mistyho, The Shins nebo Death Cab For Cutie, což jsou všechno zásadní kapely americké indie vlny posledních dvou dekád. Dvojice Sarah Versprille a Daniel Hindman asi nikdy takhle důležitá nebude, na to je jejich hudba příliš málo ambiciozní – hitovku ale pořád napsat umí. Dokazují to i u delikátního singlu Something Silver. 

Jónsi – Swill
Credits: Jón Birgisson
Label: Krunk
Album: Shiver

Na říjen ohlásil své druhé sólové album Jónsi, mimo jiné frontman islandských legend Sigur Rós. Bude se jmenovat Shiver a fanoušci na něm kromě Jónsiho uslyší také Robyn nebo zpěvačku Cocteau Twins Liz Fraser. Desku spoluprodukoval A.G. Cook, spojovaný s PC Music a nedávno také zpěvačkou Charli XCX. Na aktuálním singlu Swill je jeho vize dekonstruovaného futuristického popu hodně slyšet. Dodejme, že Shiver bude první Jónsiho sólovka po deseti letech, kdy vydal Go. Od té doby ale natočil dvě desky Sigur Rós, spolupracoval s celou řadou umělců, a měl dokonce i svoji výstavu. Materiál pro Shiver ale podle jeho slov vznikal celou dekádu, některé písně jsou staré dokonce i patnáct let.

Dukla ft. Deaths – Sídliště Mír
Credits: Lukáš Vydra, Josef Hradilek, Igor Bruso
Label: Sing Sing Soundsystem
Album: VA - Sing Sing Revolution Vol 1.

Kompilace Sing Sing Revolution Vol 1. je prvním počinem nově vzniklého pražského kolektivu Sing Sing Soundsystem. Iniciátorem celého projektu je Igor Bruso (Deaths), který vloni na podzim vytvořil provizorní studio ve zkušebně svých přátel z Dukly. Tyto dva projekty se potkávají v písni Sídliště Mír, která kompilaci otevírá. Na výběru jsou zastoupení také Kurisutaru nebo prvotiny zbrusu nových projektů Maryland, Jo Mama a Florbal. 

Jessie Ware – Read My Lips
Credits: Jessie Ware, James Ford
Label: Virgin EMI
Album: What’s Your Pleasure

Svoji novou desku What’s Your Pleasure popisuje Jessie Ware jako svoje nejsebevědomější dílo. Pocta euforii disco scény vyšla poslední týden v červnu a po zásluze sklízí pochvalu fanoušků i kritiky. Album obsahuje i starší singly jako Adore You nebo Spotlight, nás ale zaujala i jedna z těch ještě neslyšených skladeb. Read My Lips je jednou z těch, které vznikly z kolaborace s Jamesem Fordem (Simian Mobile Disco). Jinak se na albu podíleli také třeba Kindness, Benji B nebo Midland. 

A Dull Set – Unravel
Credits: Sam Pearson-Moore, Hayden Pike
Label: self-released
Album: What Kind of Spectacle

V Praze usazené duo A Dull Set se vytasilo s dalším materiálem. A opět je z čeho mít radost. Nahrávka What Kind of Spectacle přináší příjemně chladivý mix toho nejlepšího, co éra osmdesátkového post-punku přinesla. Melancholie i intenzita neúnavných kytar nutí myšlenkami zabrousit až kamsi ke Gang of Four či neprávem trochu opomíjeným The Sound.

Flock of Dimes – Like So Much Desire
Credits: Jenn Wasner
Label: Sub Pop
Album: Flock of Dimes

Sólový projekt Jenn Wasner Flock of Dimes není žádnou novinkou, na konec léta si nicméně tato introvertní křehká písničkářka připravila album na zavedené nezávislé značce Sub Pop. Polovina dua Wye Oak si údajně v rámci Flock of Dimes konečně může osahat i hudební polohy, do kterých se jí ve Wye Oak jen těžko podaří zabrousit. Do naší rotace putuje vysluněně příjemný singl Like So Much Desire.

JayRo – Hey Friend
Credits: Jáchym Kovář, Robert Kříž 
Label: Oddity Records
Album: Beat Defeat / Hey Friend

Nekorunovaní králové outsider popu JayRo sice z letošního hudebně exportního projektu Radia Wave Czeching nakonec odjeli zpět do Berlína s prázdnou, jejich nový dvojsingl Beat Defeat / Hey Friend ovšem ještě více prohlubuje jejich podivuhodně diskutabilní auru. Ať už totiž pochybujete nad jejich naoko nejistými vokálními kreacemi, přímočaře banálními texty, nebo striktně retro synťákovým zvukem, Hey Friend je bez okolků hitem všech vzpomínek na dancefloory diskoték škol v přírodě, které vždy zejí stydlivou prázdnotou.

Terra – Set Yourself Free
Credits: Tereza Pištěláková
Label: self-released 

Vítězka letošní hitparády neobjevených Startér zdaleka neusnula na vavřínech a během příprav nahrávání singlu a videa pod záštitou Radia Wave vypustila na vlastní pěst svou verzi letního hitu pro rok 2020. Set Yourself Free navíc doplňuje minimalistický klip z tuzemských luk a polí – ty působí jako vesele ironický kontrapunkt ke zvuku nového singlu, který se ani v nejmenším nebojí kolejí již celkem hluboce vyjetých nikým jiným než Lanou Del Rey.   

 

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.