Dnes Sobota - oblacno 6°C
Zítra Neděle - oblacno 8°C
Sobota 20. 4. 2024
Svátek má Marcela
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Při rekonstrukci křižovatky došlo i k úpravám okolí křížku se záhadným původem
Původní podoba křížku na fotografii z roku 1921. Zdroj: archiv P7

Při rekonstrukci křižovatky došlo i k úpravám okolí křížku se záhadným původem

Při nedávné rekonstrukci křižovatky na Ortenově náměstí s ulicí Vrbenského v Praze 7 došlo kromě zvýšení bezpečnosti na přechodech a propojení opatření pro cyklodopravu také k úpravě prostoru u křížku vedle dětského hřiště, jehož původ je opředen místními legendami. 

Křížek byl na tomto místě patrně již velmi dlouho, neboť je zaznačen v mapě z druhé poloviny 18. století. O jeho původu kolují po Praze 7 nejrůznější legendy. Někdo říká, že kdysi připlaval po Vltavě, někdo se domnívá, že byl připomínkou bojů se Švédy za Třicetileté války. Jisté je jen to, že během své existence přinejmenším jednou změnil podobu.

Na dochovaném snímku z roku 1921 je oproti současnému stavu vidět jiný křížek umístěný na podstatně vyšším soklu. K odstranění křížku došlo patrně po 2. světové válce. Na místě zůstaly pouze zbytky původního podstavce. Ve druhé polovině 20. století byl křížek anonymně na místo vrácen.

Jeho provedení není nijak umělecky hodnotné, postava Krista je prefabrikovaným výrobkem a kříž sám je tvořen dvěma svařenými trubkami. Přesto má svou pamětní hodnotu, neboť si jej sem umístili lidé v době, kdy se to příliš nenosilo a umístění křížku na veřejné prostranství bylo spíše protistátním aktem.

krizek-nyni

Od křížku byla odstraněna skříň řadiče semaforu

„Proto má smysl, aby křížek zůstal tak, jak je, jako projev zbožnosti našich předků. Chtěli jsme mu však zajistit trochu důstojnější okolí, a tak jsme domluvili, že během úprav křižovatky dojde k posunutí velké nevzhledné skříně řadiče světelné signalizace, která byla umístěna těsně vedle křížku,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.

V rámci rekonstrukce křižovatky na Ortenově náměstí s ulicí Vrbenského došlo k bezbariérovým úpravám přechodů pro chodce, umístění vyčkávacích ostrůvků a dalším opatřením k zajištění bezpečnějšího přecházení. Zároveň zde byla realizována opatření pro cyklodopravu, která propojí již existující infrastrukturu pro cyklisty na Ortenově náměstí.

Na Ortenově náměstí došlo rovněž k přesunu parkování, dlouhodobě nevhodně umístěného v parku, do vozovky. Kapacitu se navíc podařilo navýšit o čtyři místa. Kromě parkování pro rezidenty tu jsou nově také místa pro zásobování, což by mělo pomoci eliminovat nešvar parkování dodávek na chodníku, ke kterému zde často docházelo.


Autor: Jan Puci

Tragická nehoda na železnici

18. dubna 2024 ve 13:22

Mezi Stodůlkami a Jinonicemi ve čtvrtek ráno po deváté hodině srazil vlak člověka, který zraněním na místě podlehl. Provoz v uvedeném úseku trati zhruba dvě hodiny stál, cestující museli místo vlaku použít MHD či jiný způsob dopravy.

Do kolejiště ve stanici metra Flora spadl muž

18. dubna 2024 ve 13:17

Zhruba pětapadesátiletý cestující spadl ve čtvrtek dopoledne kolem půl desáté do kolejiště ve stanici metra Flora na lince A. Utrpěl zranění hlavy, byl převezen do nemocnice. Provoz metra mezi stanicemi Želivského a Náměstí Míru byl obnoven v 10:43 hodin.  

Provoz Škodova paláce bude v pátek omezen

17. dubna 2024 ve 13:34

V pátek 19. dubna odpoledne se v budově Magistrátu hl. m. Prahy, ve Škodově paláci v Praze 1, uskuteční evakuační cvičení, které bude trvat zhruba půl hodiny. Provoz Škodova paláce bude v tento den výrazně omezen a po dobu cvičení bude objekt zcela uzavřen.

Další články
Nahoru