Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trump slibuje vakcínu proti koronaviru do konce roku. Odborníci zatím krčí rameny

Autor: ČTK - 
6. července 2020
09:20

Šéf amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) Stephen Hahn v neděli vznesl pochyby ohledně předchozího výroku prezidenta Donalda Trumpa, že USA budou mít k dispozici účinnou vakcínu proti koronaviru do konce letošního roku. Podle Hahna se na očkovací látce pracuje, ale nelze nyní říci, kdy, a zda vůbec, se ji podaří úspěšně otestovat, napsal server BBC.

„Nedokážu předpovědět, kdy bude vakcína k dispozici,“ řekl Hahn s tím, že postup při vývoji látky bude „založený na datech a vědě“.

Na vývoji vakcíny pracují i vědci v Rusku. Na vývoji vakcíny pracují i vědci v Rusku. | Reuters

Nalezení účinné vakcíny je podle mnohých expertů jednou z hlavních cest, jak lze za současné pandemie navrátit život v silně zasažených státech k normálu. USA přitom v absolutních číslech registrují nejvíce nakažených i zemřelých s covidem-19 na světě a v posledních dnech zaznamenaly rekordní nárůsty nových případů.

Trump v sobotu při proslovu u příležitosti oslav Dne nezávislosti poděkoval vědcům, kteří pracují na vývoji očkovací látky. Zároveň prohlásil, že USA budou mít pravděpodobně vakcínu „dlouho před koncem (letošního) roku“.

Vakcínu se ale nemusí podařit vytvořit

O takovém termínu však ještě před Hahnem vyjádřili pochybnosti také další zdravotničtí experti. Šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus v červnu varoval, že vakcína bude k dispozici zřejmě až v polovině roku 2021. Je však podle něj také možné, že se účinnou a bezpečnou látku vůbec nepodaří vytvořit. Před takovou možností varoval rovněž uznávaný americký epidemiolog a člen krizového štábu Bílého domu pro boj s koronavirem Anthony Fauci, který před necelým týdnem varoval, že není „žádná záruka“, že se podaří vynaleznout kýžený preparát.

Hahn v nedělním rozhovoru rovněž odmítl komentovat Trumpovy sobotní výroky o tom, že 99 nákaz koronavirem ze 100 je „totálně neškodných“. „Nechci se pouštět do toho, kdo má pravdu, a kdo ne,“ řekl šéf FDA. Úmrtnost na nemoc covid-19 je relativně nízká a liší se stát od státu. Tedros v březnu řekl, že se pohybuje kolem 3,4 procent. Asi 20 procent nakažených přitom potřebuje při léčbě dodatečný přísun kyslíku, uvádí WHO.

Roušky se v době koronaviru prosadily i v USA. I když ne tak, jako například v Česku (30. 6. 2020). Roušky se v době koronaviru prosadily i v USA. I když ne tak, jako například v Česku (30. 6. 2020). | ČTK / AP / Mark Humphrey

Na vývoji vakcíny proti koronaviru pracují desítky týmů po celém světě. Několik přípravků vstoupí již v letních měsících do třetí a poslední fáze testování, která však může trvat půl roku či déle a jejíž pozitivní výsledek rozhodně není jistý.

Trump již měsíce čelí kritice za svoje zlehčující a nepřesné výroky ohledně koronaviru a za svůj celkový přístup k pandemii. Zatímco experti varují Američany, aby se vyhýbali velkým společenským akcím, uspořádala Trumpova kampaň v červnu velký volební mítink ve městě Tulsa. V neděli pak jeho tým oznámil, že plánuje další takovou akci tuto sobotu ve státu New Hampshire, tentokrát však pod širým nebem. „Těšíme se na mnoho svobodu milujících patriotů, kteří přijdou na shromáždění a budou oslavovat Ameriku,“ uvedl ve vyjádření mluvčí Trumpovy kampaně.

V USA je přitom po týdnech poklesu pandemie na novém vzestupu. Jen v prvních čtyřech červencových dnech ohlásilo 15 amerických států dosud největší jednodenní přírůstky počtu infikovaných. Koronavirem se v USA nakazily již téměř 3 miliony lidí, necelých 130.000 jich v souvislosti s covidem-19 zemřelo.

karoly ( 6. července 2020 10:18 )

Trump je Trump.IQ = ?

Zobrazit celou diskusi