V Orlických horách se v minulosti rýžovalo zlato. Ukazují to výzkumy archeologů na Zlatém potoce

6. červenec 2020 09:51

Zlatý potok v Orlických horách ukrývá poklad. Své pojmenování nezískal náhodou, archeologové v něm totiž našli zlato. Podle nich ho tam získávali lidé nejenom ve středověku, ale i dávno předtím. Dnes už jsou tam prý ale opravdu jen nepatrné střípky.  

S archeologem Bohumírem Dragounem shlížíme na kameny v tekoucím potůčku a snažíme se okem zachytit něco třpytivého či lesklého. Povede se nám to?

Čtěte také

„Určitě pouhým okem nikoliv, protože to se v potůčku při tekoucí vodě asi zachytit nedá. Stojíme nad Zlatým potokem a jak jeho název napovídá, tak by v něm mohlo být zlato. S touto myšlenkou si samozřejmě pohrávají generace badatelů, dokonce už proběhly experimentální těžby a bylo nalezeno několik málo zlatinek."

„My jsme to v 90. letech minulého století zkoušeli opětovně a teď jsme se k tomu vrátili. A tady v této krabičce je možné vidět zlato z Orlických hor."

Držím v ruce malou krabičku na šperky s průhledným víčkem. Je v ní vidět několik malých zrnek zhruba velikosti pepře. A to je zlato, které se kdysi v Orlických horách těžilo?

„Ano, to je zlato. Domníváme se, že se tady zlato těžilo hned v několika obdobích. Jednak v době pravěké a potom se určitě uskutečnily nějaké pokusy ve středověku."

01011949.jpeg

Ona zlatá zrnka velikosti pepře, která nám Bohumír Dragoun přinesl ukázat, byla nalezena kde?
„V Kounově na jednom takovém správném místě. Zlato se hledá tam, kde se ukládají těžké frakce unášené vodním tokem. Tam bylo tohle zlato získáno."

Jak se hledá zlato v dnešní době?

„Všichni určitě známe těžbu zlata na Klondiku při zlaté horečce, kdy odvážní muži rýžovali na pánvích zlato. A i tohle naše zlato bylo získáno těžbou na pánvi. Nabere se hmota, v pánvi se nechá válet. Hlušina se odválí a uprostřed vám zůstane těžká frakce."

Čtěte také

Ony nalezené střípky zlata tedy odborníkům už z vědeckého hlediska stačí jako důkaz těžby zlata v Orlických horách nebo se chystají další podobné projekty?

„Ještě bychom se chtěli pokusit o nějaké aktivity na Zlaténce. Rozhodně ji chceme zmapovat, to znamená přesně onen odval zadokumentovat a pokusit se najít nějaké další doklady o zlatokopecké aktivitě, ty mohou být v nejbližším okolí Zlaténky."

„Je to takový nevýznamný potůček a já si jako mladík pamatuji, že se mi zdálo, že jsou tam odvaly. Teď, když jsem tam byl, tak už tam není nic vidět, ale to neznamená, že někde v lese nemohly zůstat pozůstatky odvalů, sejpů a tak dále," dodává Bohumír Dragoun.

Kdo by se chtěl podívat na těch pár zlatých střípků o kterých jsme dnes hovořili, tak bude mít možnost je spatřit v muzeu v Deštném v Orlických horách.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související