Nový Porsche Macan bude k dispozici i jako elektromobil

Nový Porsche Macan bude dalším zástupcem opulentních, luxusních a supervýkonných SUV, které jsou v poslední době tolik populární. Podívejme se jen na prodeje Urusu od Lamborghini či Cullinanu od Rolls-Roycu.

Mnoho tváří Macanu

Macan by měl být dokončen v roce 2022 a podle odborníků se bude jednat o otevřený krámek pro všechny movité milovníky nejrůznějších druhů pohonů. Bude totiž nabízen jako čistě elektrické SUV, ale i jako hybrid, či v zcela konvenční verzi.

To dokazuje, že Porsche ještě není úplně připraveno vsadit vše na jednu kartu a zkouší nejrůznějších alternativy s cílem zjistit, která z nich bude u zákazníků z různých koutů světa bodovat vůbec nejvíce. Pro výrobce se jedná o tu dražší variantu způsobu prodeje vozů, ovšem pro zákazníky to je luxus, na který by si neměli příliš zvykat.

Platforma Prémium

Nový Macan by měl vznikat v závodě v Lipsku, kde jej budou montovat na zcela novou platformu. Nikoliv o upravený derivát některé ze stávajících platforem, ale skutečně o čistokrevnou zbrusu novou platformu. Její vývoj má na starosti Audi a dostala název PPE, tedy Premium Platform Electric.

Právě tato platforma by měla být onou tajemnou zbraní, díky které chce Porsche zaujmout všechny své zákazníky a které z nového Macanu udělá vůz, který chce mít doma opravdu každý.

Čtěte také: Porsche Taycan 4S se sněhu opravdu nebojí.

Nový vůz by měl přijít na trh až v roce 2022, takže má Porsche ještě dostatek času na jeho zlepšování. Nicméně testovací muly prohání na svých testovacích drahách ve Skandinávii již nyní, jak dokazuje řada špionážních snímků.

Porsche předpovídá, že za deset let bude polovina všech jeho prodávaných vozů vybavena čistě elektrickým pohonným ústrojím. To je důvod, proč jsou v současné době jeho klasické spalovací jednotky pod velkým tlakem.

Autor: Jan Černý
zavřít reklamu