Volno přilákalo na Šumavu davy turistů. Akce pořádané správou národního parku jsou už zaplněné

Česko se probouzí po epidemii koronaviru a třídenní volno na začátku prázdnin přilákalo do Národního parku Šumava zástupy turistů. Situaci přímo na jihu Čech sleduje letní reportér Radiožurnálu Ľubomír Smatana.

Kempy jsou většinou zcela obsazené, ale v některých by se ještě místo na přespání našlo. Ti, kteří nebudou mít takové štěstí, můžou využít takzvané nouzové nocležiště. Na Šumavě jich funguje zatím sedm a platí tam některá zvláštní pravidla. Turisté je například můžou využít jen na jednu noc, nesmí spát ve stanu a zakázáno je pobývat tam přes den.

Čtěte také

Správa Národního parku Šumava pořádá různé akce, ale většina z nich už je úplně obsazená. Největší zájem byl o splouvání Vltavy. Kapacita se zaplnila během několika hodin už na začátku června, kdy v řece nebyl ještě ani dostatek vody.

Velmi oblíbené jsou i výlety do divočiny, které kvůli ochraně tetřeva začínají až 15. července. Ani tady už ale v případě zájmu neuspějete, všechny termíny jsou plné.

Návštěvníci parku si tak musí zábavu vymyslet sami. Jako všude, i na Šumavě je to hlavně cyklistika a elektrokola. Pro správu parku to ale za chvíli může být problém, protože  mnozí z nich nerespektují pravidla.

autoři: Ľubomír Smatana , vla
Spustit audio

Související