Ve věku 91 let zemřel oscarový skladatel Ennio Morricone. Filmy se mají točit podle hudby, řekl před třemi lety na Radiožurnálu

6. červenec 2020

Složil hudbu k pěti stovkám filmových hitů a seriálů, byl držitelem šesti Oscarů, z nichž posledního získal v roce 2016 za svou hudbu k Tarantinovým Osmi hrozným. Proslavil se ale také svými skladbami pro americké westerny jako Tenkrát na Západě nebo Neúplatní. Ennio Morricone v Česku vystoupil naposledy v lednu 2019. V říjnu 2017 poskytl rozhovor tehdejšímu reportérovi Českého rozhlasu Janu Šmídovi.

Zhudebněné sny se mu sice nezdají, přesto ani ve spánku nemá od hudby klid. „Ve snu ke mně přicházejí některé nápady, někdy jsou výraznější, někdy jde o prostý námět. Ten si hned v noci zapíšu, abych na něj nezapomněl,” popisuje.

Vzhledem k tomu, že pravidelně vstává ve čtyři ráno, na hudební snění mu mnoho času nezbývá. „Prozradím ale, že si často zpívám, byť bezhlasně. Hudbu, kterou jsem složil, hudbu, kterou budu skládat, i klasické velké skladby jiných skladatelů,” přiznává Morricone.

Práce na Tenkrát na Západě se protáhla

Mezi jeho nejslavnější díla patří hudba ke snímkům westernového mága Sergia Leoneho. Jejich vzájemná spolupráce většinou probíhala podle stejného vzorce: Morricone nejprve složil hudbu a Leone ji pak během natáčení štábu pravidelně pouštěl.

Ennio Morricone při rozhovoru s Janem Šmídem

„Týká se to i hudby k filmu Tenkrát na Západě,” připomíná skladatel. „Když Leone natáčel slavnou scénu z vlakového nádraží, poslouchal mou hudbu. Synchronizoval celou scénu podle hudby, která na place zněla.”

Dnes se to zdá neuvěřitelně, ale Morricone se prý se skládáním hudby k Tenkrát na Západě tak loudal, že ho chtěl Leone nahradit někým jiným.

„Je to pravda,” přiznává skladatel. „Leone mě požádal o hudební téma, ale trvalo mi to. Nechtěl začít natáčet bez hudby, takže jsem ho vlastně trochu zdržoval. Nakonec jsem dostal nápad použít přirozené zvuky, natočil jsem je a Leone byl spokojený,” vzpomíná.

autoři: Jan Šmíd , als
Spustit audio