Domácnost

Nejlepší robotické čističe oken: TOP 6 produktů podle recenzí a testů

nejlepší robotické vysávačeUmývání oken. Pro mnoho lidí jedna z nejotravnějších a často velmi zdlouhavých i fyzicky náročných domácích prací. Zvlášť pokud na to jdete postaru a leštíte okna třeba novinami, tak jak to dělávaly naše maminky a babičky, do dokonalé průzračnosti a čistoty. V dnešní době už však existuje spousta nástrojů, které vám mohou domácí práce zásadně usnadnit. Nechybí mezi nimi ani pomůcky na umývání a leštění oken. V tomto článku se však zaměříme rovnou na nejmodernější variantu. Zajímat nás totiž bude výběr nejlepšího robotického čističe oken a nabídneme vám komplexního průvodce nákupem i například kratičké recenze oblíbených značek.

Různé speciální čističe oken jsou už dnes vcelku běžnou záležitostí. Robotická varianta však na svůj rozmach a výraznější rozšíření teprve čeká. Ale možná toužíte patřit mezi průkopníky a o pořízení této vymoženosti uvažujete. My vám poradíme, co od tohoto přístroje čekat (a co naopak ne), na jaké parametry a vlastnosti se zaměřit při výběru nebo jaké jsou jeho možnosti, výhody a nevýhody oproti klasičtějším čističům. Robotické čističe oken stále patří mezi relativně drahé pomůcky, a tak je na místě si koupi opravdu dobře rozmyslet a vybírat velmi pečlivě.

Kromě zmíněného průvodce výběrem jsme pro vás sestavili také žebříček nejzajímavějších aktuálních modelů těchto zařízení. Možná v něm najdete inspiraci, nebo dokonce favorita, po kterém ihned zatoužíte. Vyplatí se však věnovat trochu času průzkumu. Před koupí konkrétního přístroje využijte uživatelské recenze robotických čističů oken a neváhejte nahlédnout do odborných testů, pakliže jsou k dispozici.

Nejlepší robotické čističe oken na trhu

PořadíProduktParametryHodnoceníCena (od)
1.Aktuálně nejlepší na trhu
Hobot 2S
✅ Duální ultrasonický rozprašovač vody
✅ Dva vyměnitelné zásobníky a čisticí prostředek
✅ Inteligentní a efektivní čištění oken
✅ HOBOT 2S mluví česky
[usr 5 text="true" tooltip="true"]9500 Kč Číst recenze
2.Nejlepší poměr cena / výkon
TESLA RoboStar W600
✅ Duální rozprašování vody
✅ Inteligentní navigace
✅ Čistící utěrka z mikrovlákna s pěti vrstvami
✅ Automatické vyčištění okna s detekcí okrajů
✅ Na okna od 50x50 cm
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]7000 Kč Číst recenze
3.Hobot 298
✅ Lineární čištění – 2 laserové senzory
✅ Detekce rámů oken a skel
✅ Ovládání chytrým telefonem
[usr 5 text="true" tooltip="true"]8500 Kč Číst recenze
4.Zajímavá alternativa
Symbo Weebot W155
✅ Na okna od 50x50 cm
✅ Vhodný i na bezrámová skla
✅ Poměr cena / kvalita
✅ Dobré recenze zákazníků
[usr 5 text="true" tooltip="true"]5000 Kč Číst recenze
5.Nejvyšší řada oblíbené značky
Hobot 388
✅ Ultrasonický rozprašovač vody
✅ Vertikální a horizontální čištění
✅ Ovládání chytrým telefonem
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]8700 Kč Číst recenze
6.Hobot 188
✅ Detekce rámů oken a skleněných povrchů
✅ Ve svislé i vodorovné poloze
✅ Univerzální využití
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]6500 Kč Číst recenze

Jak vybrat robotický čistič oken

Robotické čističe jsou pokročilé přístroje, které vám umožní dosáhnout dokonalé čistoty a lesku oken, aniž byste se museli jakkoli namáhat. Tyto přístroje bychom mohli považovat za jakousi odrůdu robotických vysavačů, které už jsou dnes přece jen podstatně více rozšířené.

V následujícím textu se podíváme na důležité technické parametry, vlastnosti a funkce, které byste měli při výběru sledovat. Kromě toho se budeme krátce věnovat i cenovým relacím těchto moderních nástrojů a zmíníme i několik významných značek, jejichž produkty nabízejí dobrý poměr ceny a kvality.

Typy čističů oken

Kdybychom chtěli „kategorizovat“ všechny možné odrůdy a druhy čističů oken, nejspíš bychom vám udělali v celé záležitosti ještě větší zmatek. Proto zde představíme dvě zásadní a základní varianty. Půjde o akumulátorové stěrky a robotické čističe, které nás zajímají především. Snad vám tyto řádky pomohou s rozhodnutím, které řešení bude pro vás to pravé.

Stěrky oken

Akumulátorové okenní stěrky, vysavače, čističe. Pod těmito a možná i jinými názvy se obvykle skrývají velmi podobná a mimořádně populární zařízení. Hlavu zařízení tvoří stěrka různé šířky, tělo pak obsahuje zásobník na vodu a mycí prostředek a akumulátor. Zařízení se ovládá jednou rukou a umožní vám rychlé a pohodlné umývání skleněných ploch, případně i jiných hladkých povrchů (dlaždičky apod.).

Jasnou výhodou je obrovský výběr a často dostupná cena. Můžete si pořídit úplně základní variantu za pár stovek, anebo sáhnout po pokročilém modelu s plnou výbavou a širokým příslušenstvím. Jde o pomůcku vhodnou do každé domácnosti.

Robotické čističe oken

Robotické čističe oken představují moderní, inovativní variantu akumulátorových stěrek. Robota stačí umístit na skleněnou plochu a on se sám postará o její mytí a leštění. Přestože výběr robotických modelů není zdaleka tak rozsáhlý jako v případě aku stěrek, možná budete překvapeni rozmanitostí možností.

Robotické čističe mohou mít různé tvary, funkce i vybavení. Liší se od sebe nejen výkonem, ale i úrovní a technologií navigace a dalšími možnostmi. Tito roboti jsou zpravidla napájeni z elektrické sítě, ale setkat se můžete i s akumulátorovým zdrojem (záložním).

  • Je čištění oken s robotem opravdu bezpracné? – Robot pracuje sám, ale vy jej musíte na skleněnou plochu vysadit. Taky je třeba čas od času doplnit vodu a mycí prostředek do zásobníku. Žádná další námaha vás už nečeká.
  • Kdy se pořízení robotického čističe vyplatí? – Robotický čistič se vyplatí především ve větších domech nebo bytech, ale i komerčních provozovnách. Ideální je, pokud máte velké a nepřerušované plochy oken nebo výloh. Naopak v běžném (např. panelákovém) bytě obvykle postačí levnější manuální aku čistič. Samozřejmě však robota může ocenit každý náročný uživatel nebo fanoušek moderních technologií – a to kdekoli.
  • Lze robota použít jen na okna? – Roboti si poradí obvykle s jakoukoli skleněnou plochou, tedy i s výlohami, stoly, zrcadly a podobně.

Výhody a nevýhody robotického čističe oken

Jaké jsou zásadní výhody a nevýhody robotických čističů oken?

Výhody:

  • Robotické čističe umožňují bezpracné mytí a leštění oken.
  • Jsou skvělou volbou zejména pro rozsáhlé a nepřerušované skleněné plochy.
  • Kvalitní modely lze ovládat dálkově, často pomocí aplikace v mobilním telefonu.
  • Pokročilá navigace a bezpečnostní prvky umožňují robotu rozpoznat hrany a rámy a brání samovolnému pádu.
  • Robot umožní bezpečné mytí špatně dostupných oken a skleněných ploch.
  • Většina robotů funguje na síťové napájení, takže pracovní doba není nijak omezena na rozdíl od akumulátorových stěrek.

Nevýhody:

  • Robota je třeba na okno vlastnoručně vysadit. Taky je nutné v případě potřeby doplnit do zásobníku vodu a mycí prostředek.
  • Robot se příliš neuplatní na malých a členitých skleněných plochách.
  • Nevýhodou je i poměrně vysoká pořizovací cena.

Důležité parametry

Jaké technické parametry, funkce nebo vybavení byste měli při výběru robotického čističe oken sledovat? Zde jsou ty zásadní:

  • Příkon – Příkon udává spotřebu elektrické energie a jde tedy o důležitý parametr u každého síťového zařízení, což je i většina robotů. Příkon se u kvalitních modelů pohybuje okolo 70 až 80 W, což je dostačující pro efektivní práci a přitom takový odběr nijak nezatíží váš rozpočet.
  • Hmotnost – Hmotnost robotických vysavačů se zpravidla pohybuje kolem 1 kg. Manipulace s tímto zařízením by proto měla být snadná i pro fyzicky méně zdatné nebo pohybově omezené osoby.
  • Baterie – Většina robotických čističů funguje na síťové napájení ze zásuvky, ale mohou mít záložní akumulátor (případně lze najít čistě akumulátorové modely). V takovém případě je důležité sledovat provozní dobu na jedno nabití. Ta se obvykle pohybuje v řádu desítek minut. Dobíjení pak může trvat hodinu i déle v závislosti na typu a kapacitě akumulátoru.
  • Délka kabelu – Nejčastější délka síťového kabelu je u těchto zařízení 4 m.
  • Ovládání – Většina současných robotů už disponuje dálkovým ovládáním. Poměrně běžná je i možnost propojení s mobilním zařízením a aplikací pomocí Bluetooth nebo Wi-Fi rozhraní. Ovládání robotů bývá poměrně jednoduché.
  • Hlučnost – Některé robotické čističe mohou v určitých situacích dosáhnout i relativně vysoké úrovně hlučnosti, a to obvykle mezi 65 až 75 dB.
  • Navigace – Robotické čističe mívají různé navigační systémy, které jim umožňují pracovat systematicky a důkladně. Zároveň jsou tyto roboty schopny rozeznávat okraje a rámy skleněných ploch. Proti náhodnému pádu bývají jištěny i bezpečnostním lanem.

Video

Ceny robotických čističů oken

Jak jsme už řekli, robotické čističe oken zatím nejsou právě lidovou a lacinou záležitostí. Ačkoli se jistě postupem času jejich cena „srovná“, dnes jsou záležitostí, za kterou zaplatíte alespoň pár tisíc korun.

✅ Čističe oken do 1000 Kč

V této ceně zatím robotický čistič oken bohužel nepořídíte. Můžete si však vybrat z rozsáhlého sortimentu akumulátorových stěrek, které vám umývání oken zásadně usnadní a vyplatí se i v menších domácnostech, kde by pořízení robota nebyla příliš návratná investice.

✅ Čističe oken do 8000 Kč

V ceně nad 1000 Kč můžete pořídit špičkově vybavené manuální akumulátorové stěrky a čističe. Nejlevnější robotické modely pak můžete objevit v cenových relacích nad cca 5000 Kč. Právě v ceně mezi 5-8 tisíci se nachází řada nejprodávanějších robotických čističů oken.

✅ Čističe oken nad 8000 Kč

Tato cenová kategorie skýtá již velmi pokročilé robotické čističe, které jsou vhodné i pro náročné a intenzivní použití. Samozřejmostí je špičková navigace a vybavení, ovládání je obvykle možné pomocí mobilních technologií.

Nejlepší značky robotických čističů oken

Které značky nabízejí kvalitní robotické čističe oken? Tady je krátké představení těch nejzajímavějších.

  • Hobot – Značka Hobot je zřejmě nejoblíbenějším a nejprodávanějším výrobcem robotických čističů oken u nás. Nabízí základnější i špičkově vybavené roboty a tato zařízení se těší vysokému uživatelskému hodnocení. Robotické čističe oken HOBOT získávají i ceny – například zlatou medaili na veletrhu iENA v Německu.
  • Symbo – Robotický čistič Symbo Weebot W150 patří mezi nejprodávanější modely současnosti. Výborný poměr ceny a kvality.
  • Ecovacs – Značka Ecovacs nabízí několik špičkových robotických čističů, obvykle ve vyšších cenách nad cca 7 tisíc korun. Velmi dobré technologické vybavení a kvalita. Značky byla založena v čínské Šanghaji, dnes prodává do více jak 60 zemí světa a vlastní na 800 různých patentů.
  • Tesla Robostar – aktuálně jeden model na trhu ve střední cenové relaci a relativně slušné recenze.
  • Xiaomi – dva produkty ve střední cenové relaci. Spíše nováček na trhu.
  • Mamibot – velmi dobře hodnocené výrobky.
  • Kärcher

Nejprodávanější robotické čističe oken

Toto jsou nejprodávanější robotické čističe oken na trhu podle portálu Heureka.cz

PořadíProduktParametryHodnoceníCena (od)
1.Aktuálně nejlepší na trhu
Hobot 2S
✅ Duální ultrasonický rozprašovač vody
✅ Dva vyměnitelné zásobníky a čisticí prostředek
✅ Inteligentní a efektivní čištění oken
✅ HOBOT 2S mluví česky
[usr 5 text="true" tooltip="true"]9500 Kč Číst recenze
2.Nejlepší poměr cena / výkon
TESLA RoboStar W600
✅ Duální rozprašování vody
✅ Inteligentní navigace
✅ Čistící utěrka z mikrovlákna s pěti vrstvami
✅ Automatické vyčištění okna s detekcí okrajů
✅ Na okna od 50x50 cm
[usr 4.7 text="true" tooltip="true"]7000 Kč Číst recenze
3.Hobot 298
✅ Lineární čištění – 2 laserové senzory
✅ Detekce rámů oken a skel
✅ Ovládání chytrým telefonem
[usr 5 text="true" tooltip="true"]8500 Kč Číst recenze
4.Zajímavá alternativa
Symbo Weebot W155
✅ Na okna od 50x50 cm
✅ Vhodný i na bezrámová skla
✅ Poměr cena / kvalita
✅ Dobré recenze zákazníků
[usr 5 text="true" tooltip="true"]5000 Kč Číst recenze
5.Nejvyšší řada oblíbené značky
Hobot 388
✅ Ultrasonický rozprašovač vody
✅ Vertikální a horizontální čištění
✅ Ovládání chytrým telefonem
[usr 4.9 text="true" tooltip="true"]8700 Kč Číst recenze
6.Hobot 188
✅ Detekce rámů oken a skleněných povrchů
✅ Ve svislé i vodorovné poloze
✅ Univerzální využití
[usr 4.8 text="true" tooltip="true"]6500 Kč Číst recenze
0 Sdílení