Banky.cz Články Pojištění Pomoc při koronaviru, rakovině či infarktu. I to nabízí životní pojištění

Pomoc při koronaviru, rakovině či infarktu. I to nabízí životní pojištění

6.7.2020 Pojištění

Nedávná pandemie koronaviru COVID–19 přinesla nejen spoustu omezení, ale také jeden zdánlivě překvapivý efekt – růst zájmu o životní pojištění. Upozornily na to některé pojišťovny. Větší poptávka po životním pojištění je přitom logická. Právě tato pojistka totiž dokáže výrazně zmírnit následky různých nemocí.

REKLAMA

Loňský průzkum agentury Instant Research ukázal, že životní pojištění má v České republice jen necelá polovina obyvatel. Naopak v západní Evropě je běžné pro naprostou většinu lidí.

Důvodů, proč je o něj v Česku tak malý zájem, je několik. Velkou roli hraje zejména fakt, že spousta lidí neví, co od něj čekat.

Například netuší, že jim pomůže s léčbou úrazů a nemocí. A naopak se domnívají, že:

  • řeší léčbu alergií,
  • hradí náklady na antikoncepci,
  • nebo že zaplatí zákroky plastického chirurga.

Co životní pojištění opravdu řeší

Tak samozřejmě životní pojistka nefunguje. Místo toho vám zajistí peníze při:

  • úrazech,
  • vážných onemocněních,
  • trvalých následcích úrazů i nemocí,
  • invaliditě
  • či hospitalizaci v nemocnici.

A vašim blízkým přinese také pojistné plnění v případě vaší smrti.

Pomoc při onemocnění a jeho následcích

Důležitý je zejména fakt, že se životní pojistka vztahuje i na nemoci a jejich následky. Statistiky totiž ukazují, že právě onemocnění může za většinu zdravotních potíží v životě. Konkrétně za:

  • 90 % případů pracovní neschopnosti
  • nebo 96 % případů invalidity.

Úrazy jsou tak na vině pouze v minimu případů.

Řeší i ztrátu zaměstnání

Životní pojištění tedy jako jediné dokáže zmírnit následky prakticky veškerých zdravotních potíží, které vás mohou v životě potkat. Na rozdíl od úrazového pojištění, které je zaměřené mnohem úžeji.

Navíc vám pomůže také v dalších složitých situacích. Například při ztrátě zaměstnání.

Nahradí tak i pojištění schopnosti splácet, které je běžné zejména u hypoték. Stačí jen pojistku pro podobné případy správně nastavit.

Dřív = levněji

Životní pojištění od expertů

Čím dřív přitom životní pojistku uzavřete, tím levnější bude. S přibývajícím věkem totiž roste riziko zdravotních potíží. A pojišťovny to zohledňují ve výši pojistného, které vám vyměří.

Díky pojištění si pak snadno poradíte s výpadkem příjmů způsobeným nemocí či úrazem. Navíc můžete získat dost peněz i na nutné stavební úpravy pro případ, že se ocitnete na vozíku.

Stačí nastavit vyšší pojistnou částku pro případ invalidity.

Poradíte si i s doplacením hypotéky

Samozřejmě platí, že čím vyšší pojistnou částku u jednotlivých rizik zvolíte, tím dražší pojistka bude. Nejlepší životní pojištění je proto takové, které správně vyváží cenu pojistky a pojistné plnění.

Rozhodně se ale při výběru nezaměřujte jen na cenu. Levnější pojistka zpravidla znamená také nižší plnění. Nebo obsahuje řadu výluk, které dávají pojišťovně možnost odmítnout výplatu peněz. Nemusí vás tedy dostatečně ochránit před potřebnými riziky.

Aby se pojistka opravdu vyplatila, musí vám zajistit dost peněz zejména v případě:

  • trvalých následků,
  • invalidity,
  • vážných úrazů a onemocnění
  • a smrti.

Pokud nastavíte dostatečně vysoké pojistné částky, pojistka vám pomůže nejen s výpadkem příjmů, ale například i s doplacením hypotéky.

Aktualizujte, aktualizujte, aktualizujte

Aby vám pojistka dokázala vždy pomoct, musíte ji pravidelně aktualizovat. Tak, aby odpovídala vašim příjmům i výdajům. Jen tak získáte opravdu nejlepší životní pojištění.

Týká se to zejména pojistného plnění spojeného s invaliditou, trvalými následky a smrtí. U nich byste si pojistnou částku měli zvýšit, když:

  • vám výrazně vzroste plat,
  • se vám narodí dítě,
  • si vezmete hypotéku.

Zatímco v prvních dvou případech je důležité zejména pokrytí běžných výdajů na provoz domácnosti (které ve zmíněných situacích obvykle rostou), u hypotéky je situace složitější.

Životní pojištění od expertů

Pojistná částka totiž musí být dost velká na to, abyste díky ní úvěr doplatili a ještě vám zbylo dost peněz na další jeden až dva roky. Pomůže vám to vyrovnat se s novou situací a zvládnout to nejtěžší období.

„Životko” nabízí i asistenční služby

Do životní pojistky můžete zahrnout také ošetřovné člena rodiny. Pamatujte ale, že se vztahuje pouze na případy, kdy je vaše dítě (nebo jiný člen rodiny) opravdu nemocné nebo zraněné.

Nevztahuje se tedy na státem předepsanou karanténu nebo na případ, kdy děti zůstanou doma kvůli zavřené škole. Bez ohledu na to, co k jejímu zavření vedlo.

Navíc můžete k pojištění přidat i různé asistenční služby. Například dovoz jídla domů nebo úklid domácnosti.

Hlídejte výluky a čekací dobu

A na co si dát u životního pojištění pozor?

Jsou to zejména výluky.

Můžou se vztahovat na konkrétní onemocnění či úrazy i na okolnosti, které k nim vedly. Určitě si je proto před podpisem smlouvy důkladně prostudujte. A nezapomeňte se ujistit, že mezi nimi není ani epidemie či pandemie.

Pamatujte také, že životní pojištění není účinné hned od okamžiku podpisu. Obvykle obsahuje čekací dobu.

V současnosti je nejméně dva měsíce a týká se zejména nemocí. Pokud v této době onemocníte, pojišťovna vám peníze nevyplatí. Chrání se tak pro případ, že při podpisu pojistné smlouvy zatajíte svůj skutečný zdravotní stav.

Pokud se tedy chcete životní pojistkou připravit na druhou vlnu koronaviru, raději moc neváhejte.

REKLAMA

ANKETA k článku Pomoc při koronaviru, rakovině či infarktu. I to nabízí životní pojištění

Obáváte se druhé vlny koronaviru?

Počet odpovědí: 108

KOMENTÁŘE k článku Pomoc při koronaviru, rakovině či infarktu. I to nabízí životní pojištění

Přidejte nový komentář

vyoralova, Komentoval(a): hedvika

28.8.2020 23:38:51
mam 59.let a boli me zada a klouby

Přidejte nový komentář

Mohlo by vás zajímat

Elektrokola a elektromobily: Jak na pojištění

16.4.2024 Pojištění

S rostoucím počtem elektrokoloběžek, elektrokol, elektroaut a dalších vozidel na baterie se zvyšuje i počet krádeží a nehod. Jaké pojištění si sjednat?

Zrušení a výpověď povinného ručení

9.4.2024 Pojištění

Máte sjednané povinné ručení a chcete ho zrušit? V tom případě jste se pustili do čtení toho správného článku. Dozvíte se v něm, kdy je možné povinné ručení zrušit a přiblížíme vám proces výpovědi povinného ručení krok po kroku.

Pojistná událost – Jak postupovat při dopravní nehodě

29.3.2024 Pojištění

Podle policejních statistik v roce 2023 šetřila policie 94 945 dopravních nehod. Reálně číslo je ale pochopitelně násobně vyšší, protože k řadě nehod není třeba přivolat policii. Jak postupovat v případě, že se dopravní nehoda nevyhnula ani vám a jak škodnou událost nahlásit pojišťovně?

Co všechno kryje povinné ručení?

4.3.2024 Pojištění

Každý majitel vozidla má zákonnou povinnost mít sjednané povinné ručení. Ne všichni řidiči však mají jasno v tom, co povinné ručení kryje. Pojďme se tedy společně podívat na to, co obvykle povinné ručení obsahuje a na co se naopak nevztahuje a také na to, co ovlivňuje cenu povinného ručení.

Vyplácení životního pojištění: Co vás čeká a jak postupovat

29.1.2024 Pojištění

Po těžkých úrazech, při vážné nemoci nebo dlouhodobé hospitalizaci vám dá jistotu, že nezůstanete bez prostředků. Přesně to umí životní pojištění. A v případě vaší smrti pomůže zajistit rodinu. Stačí jen požádat o peníze. Podívejte se, jak vyplácení životního pojištění funguje.

Z naší bankovní poradny

Srovnáváme hypotéky od

© Banky.cz 2023, všechna práva vyhrazena