Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Velehradské slavnosti byly výjimečně omezené počtem návštěvníků

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 6. července 2020 10:31
Velehradské slavnosti byly výjimečně omezené počtem návštěvníků

Letošní cyrilometodějské slavnosti na Velehradě na Uherskohradišťsku byly výjimečné zejména kvůli nucenému omezení počtu návštěvníků kvůli epidemii koronaviru
Autor: Člověk a víra / Dominik Novák

Velehrad (Uherskohradištsko) - Letošní cyrilometodějské slavnosti na Velehradě na Uherskohradišťsku byly výjimečné zejména kvůli nucenému omezení počtu návštěvníků kvůli epidemii koronaviru. Podle návštěvníků i pořadatelů se však podařilo zachovat ducha Dnů lidí dobré vůle, které patří k největším církevním událostem v zemi. Běžně je navštěvují desítky tisíc lidí, letos mohlo v sobotu i v neděli přijít do poutního areálu vždy jen tisíc poutníků.

„Je to tu nádherné vždycky, i když je málo lidí, nebo moc. Jsme rádi, že jsme se sem dostali,“ řekla dnes na slavnostní mši paní Marie z Vnorov na Hodonínsku. Na slavnosti jezdí pravidelně, letos jí cestu zařizovala farnost. „Zájem byl větší, jelo by sem určitě víc lidí, kdyby to bylo možné,“ uvedla. Veřejnost si mohla na sobotní benefiční Večer lidí dobré vůle i mši rezervovat místenky, zájem měli podle tajemníka slavností Josefa Kořenka lidé z celé země.

Kořenek ocenil, že návštěvníci byli disciplinovaní, ve většině případů přijeli lidé, kteří se zaregistrovali na webových stránkách. Možná kapacita areálu nebyla úplně vyčerpána. Na slavnosti byli pozvaní i lidé, kteří bojovali proti koronaviru, vojáci, policisté, hasiči či zdravotníci.

Hlavním celebrantem poutní mše byl olomoucký arcibiskup Jan Graubner, hlavním kazatelem kardinál Dominik Duka.

Cyril a Metoděj přeložili biblické a liturgické texty a upravili pro slovanskou řeč písmo, vytvořili světský a církevní zákoník a dali řadu podnětů pro zpěv, ikonografii a kazatelskou činnost i pro politiku, diplomacii a hospodářství. Cyril zemřel v roce 869 v Římě, Metoděj, který pokřtil českého knížete Bořivoje, zemřel roku 885 a byl pohřben v některém z velkomoravských kostelů.

Bratři ze Soluně, které povolal velkomoravský kníže Rostislav, přišli na Velkou Moravu na jaře roku 863. Jejich památka se původně připomínala v březnu, v roce 1863 byla pro české země a Slovensko, na žádost olomouckého arcibiskupa Bedřicha z Fürstenberka, Piem IX. stanovena na 5. července.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 92)