Hlavní obsah

Propašoval k soudu nůž a napadl soudkyni

Právo, Matěj Říha, Jakub Kotalík
Praha

V budově Krajského soudu v Praze se minulý týden stal výjimečný incident. Muž podle zjištění Práva propašoval do objektu nůž a ohrožoval jednu ze soudkyň. Ženě v taláru se naštěstí nic nestalo. Pachatel je v rukou policie. Případ řeší i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Útok na soudkyni se odehrál v úterý 23. června necelou půlhodinu po poledni, jak Právu sdělila mluvčí soudu Hana Černá. „Mohu potvrdit, že došlo k bezpečnostnímu incidentu – fyzickému útoku na soudkyni s použitím zbraně, ke zranění nedošlo,“ doplnila Černá.

Pachatel přehodil nůž přes zeď a prošel kontrolou
Petra Kučerová, mluvčí Vězeňské služby

Středočeský krajský soud sídlí v areálu na náměstí Kinských na pražském Smíchově. Jde o komplex budov, které zvenku obepínají nádvoří s fontánou.

A právě tento venkovní prostor byl místem, kudy pachatel nůž do objektu soudu pronesl.

„Jak jsme zjistili z kamerových záznamů, pachatel nůž nejprve přehodil do areálu dvora přes zeď a pak prošel bez problémů přes naši justiční stráž, následně si pro nůž do dvora zašel,“ potvrdila informace Práva mluvčí Vězeňské služby Petra Kučerová.

Mluvčí Vězeňské služby odmítla, že pochybili členové justiční stráže, kteří měli ostrahu areálu na starosti.

Vrah, který utýral chlapečka a dostal 22 let, ve vězení zemřel

Krimi

Případ ale podle zjištění Práva prověřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů, která řeší možnou trestnou činnost členů bezpečnostních sborů.

„Touto záležitostí se zabýváme, ale více v tuto chvíli sdělit nemohu,“ řekla Právu mluvčí inspekce Ivana Nguyenová.

Nová opatření

Tři dny po incidentu vydal předseda soudu Ljubomír Drápal mimořádné opatření, které má zajistit větší bezpečnost v soudních budovách. Jednou z novinek je to, že veřejnost nebude mít přístup do soudního dvora, který posloužil k pronesení zbraně. Výjimku dostanou pouze lidé, kteří budou muset přes dvůr na jednání do budovy k soudnímu jednání.

Výjimečný trest: Muž podle soudu uškrtil expřítelkyni, protože proti němu svědčila

Krimi

Šéf soudu chce zároveň naplánovat soudní jednání v justičním areálu tak, aby byl provoz na dvoře co nejmenší. Měly by se tak konat zejména v hlavní budově, do které není nutné přes dvůr procházet. Kromě toho Drápal také nařídil, aby z chodeb zmizely cedule se jmény soudců a dalších zaměstnanců, které označovaly jejich kanceláře.

Je to mimořádné

Podle předsedkyně Soudcovské unie Daniely Zemanové jsou fyzické útoky na soudce naprosto mimořádné. „Trestní soudci, zvlášť ti, co soudí na prvním stupni na krajských soudech, to znamená tu nejzávažnější trestnou činnost, čelí výhrůžkám. Ale co se týče přímého napadení, tak to v České republice není běžné,“ řekla Právu Zemanová.

Ačkoli o incidentu, který se stal v budově Krajského soudu v Praze, nemá bližší informace, případ podle ní dokládá význam bezpečnostních opatření. Obecně totiž platí, že každý příchozí, krom zaměstnanců soudu a státních zástupců, musí projít kontrolou justiční stráže.

Tvrdý trest za brutální dvojnásobnou vraždu v Břeclavi. Pachatel bodl více než stokrát

Krimi

Ta prohlédne zavazadla rentgenovým skenerem, příchozí rovněž musí vyprázdnit kapsy a projít detekčním rámem.

„Ve Sněmovně je teď změna zákona o soudech a soudcích, kde se Česká advokátní komora domáhá, aby advokáti nemuseli procházet kontrolami,“ podotkla Zemanová s tím, že je proti omezování kontrol. „Nejen pro soudce, ale i pro účastníky je třeba zajistit v soudních budovách bezpečnost,“ zdůraznila Zemanová.

Samotný pachatel skončil v rukou policie. Soud ho poslal do vazby. „Podezřelý je stíhaný pro trestný čin násilí proti úřední osobě,“ uvedl mluvčí pražské policie Jan Daněk. Za útok na soudkyni mu nyní hrozí až šest let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám