Žijeme dobu dost velkého egoismu, alespoň u nás na Slovensku, říká Zuzana Kronerová

6. červenec 2020

REPRÍZA | „Otec, matka i já jsme byli citově založení, tak jsme nikdo nechtěli emigrovat v době totality z Československa. Přicházely hořké momenty, ale i přes šílené poměry normalizace jsem byla mladá a plná sil. A nakonec jsme se společně proti tomu s kolegy a kamarády vymezili,“ říká o své herecké rodině a přátelích host Osobnosti Plus a Barbory Tachecí, slovenská herečka Zuzana Kronerová.

Čtěte také

„Nemohli jsme hrát třeba západní dramatiku. Ale vždycky jsme si v inscenacích našli možnosti vyslovit protest nebo svou pravdu mezi řádky a diváci to vítali. A po revoluci nám to nakonec i chybělo,“ dodává.

Na otázku moderátorky, jak se dívá herečka na současnou politickou situaci, Zuzana Kronerová odpovídá: „Mám radost, že naše dnešní vláda (rozhovor vznikl v roce 2018, pozn. red.) nehodlá koketovat s myšlenkou, že vystoupíme z Evropské unie a z NATO. Máme skvělého prezidenta, slušného člověka Andreje Kisku. A i komunální volby dopadly pozitivně, protože extremismus, který je na Slovensku současný velký aktuální problém, u nás nevyhrál. A lidé se z předchozích excesů poučili.“

Dcery jsou empatičtější

„Měla jsem báječné rodiče. Pomohla jsem jim potom, myslím si, na konci trošku i při umírání. Měla jsem je doma a pečovala o ně. Teď mně zemřela tchýně Libuška, velmi inteligentní žena. Starali jsme se o ni a myslím, že to velmi oceňovala. Starý člověk, který je nemocný, potřebuje dvě věci: mít vlastní důstojnost a aby ho nic nebolelo, ale pozornost je velmi důležitá a potřebná,“ říká Zuzana Kronerová o svém vztahu k rodičům v době, kdy už ztráceli sílu.

Tatínek i maminka, oba herci, mně chtěli znechutit herectví. Věděli, jak závislé povolání to je, a báli se o mě.
Zuzana Kronerová

A pokračuje: „Mnoho mladých lidí to nepociťuje a ani si to neuvědomuje. Uvědomme si, že žijeme dobu dost velkého egoismu, alespoň u nás na Slovensku určitě. Každý je jen sám pro sebe. A na rodiče vlastní děti zapomínají. Nevím, jak to bude se mnou a manželem, až budeme opravdu staří. Mám dvě děti, ale myslím, že dcery jsou vždy empatičtější a přítulnější. Takže se víc spoléhám na svou dceru než na svého syna.“

Jaké bylo pro Zuzanu Kronerovou vstoupit kvůli natáčení do ledové vody? Poslechněte si celý rozhovor s hostem Osobnosti Plus.

autoři: Barbora Tachecí , Kateřina Tesařová

Související