Vláda k šíření covid: My ne, to oni.

Kabinet Andreje Babiše přehazuje odpovědnost za nejnovější rozšíření nákazy covid-19 a cesty k jejímu potlačení na všechny okolo.


Situace na Karvinsku, kde se šíří nákaza covid-19, se stále zhoršuje. I tamní hejtman z hnutí ANO Ivo Vondrák o víkendu pro ČT uvedl: „Dochází k tomu, že už to nejsou jen horníci, ale i další lidé. Z tohoto pohledu se situace určitě zhoršuje.“

Vláda přitom nejprve dlouze váhala s uzavřením dolů. Horníky navzdory jejích upozornění ministři nechali fárat, testovat se začalo podle jejich vlastních slov pozdě. Následně pak obvinil náměstek ministra zdravotnictví Rostislav Maďar horníky, že chodí v šest ráno na pivo a přispívají k šíření nákazy covid-19 na Karvinsku.

Oficiální statistiky jednotlivých zemí, jak v nich přibývá případů nákazy covid-19
Zdroj: Neovlivni.cz

Když v rozhovoru pro list Právo zdůvodňoval posunutí otevíracích dob pro restaurace, uvedl doslova: “Pokud jde o šestou hodinu ráno a toho posunutí na Karvinsku, je to z důvodu, že horníci, kteří kolem 6:00 vyfárají, si chodí hromadně sednout do hospody na pivo. Oni čekat dvě hodiny nebudou, takže se minimalizuje, že se v hospodě virus případně nerozšíří.”

A nejnověji se zodpovědnosti pokusil zbavit přímo premiér Andrej Babiš.  Ve svém nedělním hlášení Čau lidi navzdory svým původním prohlášením, že všechno řídí jeho vláda, přehodil zodpovědnost za další rozhodnutí na Karvinsku na hygieniky.

Všechna rozhodnutí ohledně viru dělali epidemiologové a hygienici, ne vláda, vláda to jenom schvalovala. Takže pokud někdo měl zasáhnout v OKD, měli to být hygienici,” prohlásil premiér.

Ještě v březnu přitom tvrdil, že všechna rozhodnutí jdou za vládou. “Já jako premiér země samozřejmě osobně odpovídám za všechna krizová opatření. A beru na sebe plnou politickou odpovědnost,” řekl 23. března.

Pro přesnost ještě přidáváme stanovisko karvinských horníků, které napsali poté, co se na ně vládní politici pokusili přehodit vinu.

” Je s podivem, že všem výše jmenovaným nevadilo, že od začátku pandemie museli havíři dál pracovat a fárali do dolu společně v klecích, sprchovali se společně ve sprchách, převlékali se společně v šatnách, obědvali společně v jídelnách, jezdili do práce společně v autobusech. A to vše bez možnosti rozestupu či bez možnosti aktivně používat doporučené postupy. Museli, nic jiného jim totiž nezbývalo, pokud nechtěli ztratit práci!  Nikomu to nevadilo, i když SHO již březnu upozorňovalo vedení firmy, že práce v dole je extrémně riziková a není možné, a to ze samotné podstaty této práce, dodržovat protiepidemiologická doporučení a navrhovali jsme, že by se měly práce omezit jen na bezpečnostní minimum.  Nevadilo to dokonce ani Krajské hygienické stanici v Ostravě, která nám na náš podnět sdělila, že vše, co OKD,a.s. činí je v pořádku a dostatečné.  Nevadilo to ani ministerstvu zdravotnictví, které o situaci vědělo,” uvedly hornické odbory.