Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Magazín

Na nebi je možné spatřit jasnou kometu, fotograf ji brzy ráno zachytil v Jihlavě. Podívejte se

Kometa Neowise nad Jihlavou foto: Petr Lemberk, MAFRA

Na obloze se pohybuje kometa Neowise. Jde o nejjasnější kometu za posledních 13 let, říkají astronomové. Nejideálnější podmínky k pozorování budou od 8. července, už nyní ji lze ale spatřit pouhým okem. Fotograf Mafry ji zachytil v Jihlavě po třetí hodině ranní nad severovýchodním obzorem. Současně byla vidět i takzvaná noční svítící oblaka.
  10:17aktualizováno  13:45

Astronom Petr Horálek minulý týden uvedl, že v tuto chvíli je kometa opravdu velmi jasná, ale lidé ji snadno neuvidí, protože je v podstatě na denní obloze. „Je vidět jen časně z rána, třeba půl hodiny před východem Slunce,“ řekl Horálek agentuře ČTK s tím, že se čeká, až se kometa vzdálí od Slunce. 

Kometa Neowise nad Jihlavou
Noční svítící oblaky NLC nad Hlávkovem

Vědci kometu objevili dalekohledem Neowise 27. března letošního roku. Dlouho se však zdráhali očekávat od ní „něco víc“. Vývoj několika dalších nadějných komet, včetně C/2019 Y4 (ATLAS), která se na jaře rozpadla, totiž přinesl zklamání. 

Astronom také upozornil na možnost spatřit výše zmíněná noční svítící oblaka. „Viditelnost tohoto zvláštního úkazu nastane tak, že Slunce zapadne a jak klesá níž a níž pod obzor, nasvětluje mraky „odspodu“,“ podotkl astronom. Tyto mraky jsou podle jeho slov nesmírně vysoko, asi 85 kilometrů nad zemí, což je zhruba sedmkrát více než běžná oblačnost.

„Není to tedy typická oblačnost složená z vlhkosti, dodnes se hádá, co přesně to způsobuje. S největší pravděpodobností se jedná o meteorický, nebo částečně meteorický prach, na který se nabalují ledové částečky vysoko v atmosféře a vytvářejí „závoje,“ uvedl astronom. „A potom, když je člověk spatří očima, tak vypadají jako elektricky modré svítící mraky na pohledu vůči hvězdám,“ dodal Horálek.

O působivou podívanou se nyní na obloze starají také planety Jupiter a Saturn. „To jsou opravdu mimořádně jasné objekty viditelné v podstatě celou noc. Jsou také poměrně blízko od sebe. Jupiter je nepřehlédnutelný - nejjasnější objekt na obloze po téměř celou noc, Saturn je potom slabší,“ popsal Horálek a přidal další tip. 

„Pokud člověk vydrží, tak třeba už ve dvě hodiny ráno je na jihovýchodě další jasný objekt - Mars. Když chce spatřit čtyři jasné planety, je třeba počkat, řekněme, do půl čtvrté ráno. Tehdy vychází jasná Venuše.“

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!