Legenda, která milovala Prahu. V 91 letech zemřel hudební skladatel Ennio Morricone

Jeden z nejplodnějších a nejslavnějších filmových skladatelů, jež stál mimo jiné za srdcervoucí hudbou pro filmy Tenkrát na Západě, Tenkrát v Americe či z nejnovějších za tarantinovkou Osm hrozných, v pondělí ve věku 91 let zemřel. Ennio Morricone podle italského listu Corriere della Sera utrpěl zranění neslučitelná se životem po pádu na římské klinice.

Široká veřejnost zná Morriconeho tvorbu zejména z westernů, mezi jeho portfolio patří neuvěřitelně atmosferické melodie z filmů Hodný, zlý a ošklivý, Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc nebo zmiňovaného (a v Česku mimořádně populárního) Tenkrát na Západě. Právě ten dle mnohých odborníků i žebříčků patří mezi vůbec nejslavnější a nejkrásnější filmové motivy všech dob. Vedle toho ale skládal i hudbu pro seriály, u nás jej známe např. z dříve oblíbených sérií Chobotnice či Marco Polo.

Slavný Ital, který v posledních letech velmi často a rád navštěvoval Prahu a dokonce nahrával se zdejším orchestrem, byl k hudbě veden již od dětství. Narodil se v Římě a první motivy složil už v 6 letech. Jeho dětská vášeň k filmu ho dovedla k filmové hudbě, které zůstal věrný až do konce svých dnů. Morricone složil hudbu i pro řadu průměrných či dokonce kritikou velmi záporně přijatých filmů, i takovým však dokázal dodat duši a jeho hudba měla vždy zásadní vliv na atmosféru.

Morriconeho stopa v dějinách (nejen) filmové hudby bude nesmazatelně spojena s experimentováním. Nebál se používat neobvyklé zvuky, které definovaly jeho podpis v hudebních motivech. Odrazovým můstkem mu byla spolupráce se slavným režisérem Sergio Leonem, v jehož výše zmiňovaných westernech měl volnou ruku a díky tomu tak mohly vzniknout ty nejúchvatnější motivy, které filmové plátno kdy ukázalo. Morricone byl i přes svůj vysoký věk velmi aktivní, ještě v letošním roce koncertoval.

Svého prvního Oscara získal v roce 2007, a to hned za celoživotní dílo. Až po téměř deseti letech získal prvního Oscara za nejlepší hudbu z filmu Osm hrozných. Ačkoli to nemusí dávat smysl, je to trochu symbolické; Morricone byl velký tvůrce, jehož portfolio čítá stovky filmů. Má za sebou tolik slavných a krásných motivů, že ocenění za celoživotní dílo jeho plodnou kariéru dokonale vystihuje. Zajímavostí je, že Morricone se nikdy pořádně nenaučil anglicky, a i přesto, že by si to mohl dovolit, nikdy se nepřestěhoval do Hollywoodu a vždy zůstal věrný své domovské zemi.