Rádce Aha! Aby se vám nezablokovala záda | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Rádce Aha! Aby se vám nezablokovala záda

...
... (istock.com)

Zahrady se stále více a více probouzí k životu, a to pro nás obvykle znamená, že hodně času trávíme v předklonu nad záhony, truhlíky, keříky. Během péče o zahradu bychom však rozhodně neměli zapomínat ani na vlastní zdraví, a to především naše záda. Ta totiž dostávají nejvíce zabrat, a nás tak může večer překvapit i nevítaná bolest.

 Pravidlo č. 1: Nepodceňujte přípravu
Před samotnou prací na zahradě se nezapomeňte protáhnout, stačí pár obyčejných základních cviků. Nezapomeňte se také prohřát, třeba krátkou procházkou. Protáhněte se i po práci, svaly tím uvolníte a předejdete pak jejich ztuhlosti.

Pravidlo č. 2: Pozor na zateplení
Myslete na to, že odhalená bedra bychom si měli schovat až do té doby, kdy bude venku celý den stabilně přes 25 °C a nebude foukat. Přestože nemusíte chlad během práce cítit, večer vás může překvapit bolest spodní části zad způsobená ofouknutím. Nezapomeňte se tedy vždy chránit dlouhým trikem, mikinou nebo bederním pásem.

Pravidlo č. 3: Myslete na správnou polohu
Vaše tělo by se nemělo během práce nepřirozeně ohýbat, zaklánět či natahovat. Tím jde pouze bolestem naproti. Pořiďte si na každou práci takové pomůcky, které vám pomohou mít záda pokud možno co nejčastěji v narovnané poloze. Pokud potřebujete vyplít záhon, sedněte si na malou stoličku nebo si klekněte na klekátko. Pokud zastřihujete větve stromu, tak si pořiďte prodloužené zahradnické nůžky nebo si dojděte pro štafle. A pokud musíte zvedat těžká břemena nebo převážet plně naložené kolečko, tak vždy myslete na to, abyste váhu zvedali stehny přes dřep a záda měli narovnaná.

Pravidlo č. 4: Při bolesti zad si udržujte hladinku »béčka«
Protože práce na zahradě není jen jednorázovou činností, myslete na to, abyste v případě bolesti tělu dodávali ty správné vitaminy. Vyživované nervové buňky se lépe hojí, sílí a jsou schopny déle odolávat poškození a vzniku bolesti. Ideální je zvýšení příjmu vitaminů skupiny B,B1, B6 a B12. Nezapomeňte si však pohlídat rozdíl mezi lékem a výživovým doplňkem. Pouze lék obsahuje dostatečně vysoké množství vitaminů.

První pomoc při blokádě nebo akutní bolesti
Pokud vás překvapí náhlá bolest zad, zkuste se s ní vypořádat. Pomůže vám tzv. suché teplo, které zaručí pomalé povolování strnulých a stažených svalů, díky čemuž akutní blokáda postupně odezní. „Na bolavá záda můžete přiložit také nahřátý otrubový polštářek, elektrickou dečku nebo kožený pás a krátkodobě lze užít nesteroidní antirevmatikum v kombinaci s vitaminy skupiny B ve vysokých dávkách,“ říká MUDr. Hynek Lachmann, neurolog z FN Motol, a dodává: „Pokud bolest spontánně nepoleví do 2 týdnů či se opakuje, doporučuji návštěvu fyzioterapeuta.“

Více rad naleznete na www.bezbolestizad.cz.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.