Ohlédnutí za karanténou: S fantazií a humorem jde všechno líp

6. červenec 2020

Prázdniny ukončily období, jaké nepamatují ani ti nejstarší z nás. Pandemie nového typu koronaviru uzavřela Česko a s ním i celý svět do karantény. Moderátorka Lucie Výborná a její hosté se během jarních týdnů snažili rozptýlit chmury na tvářích posluchačů ať už humorem a nadhledem, nebo inspirativním vyprávěním. Kteří hosté Lucie Výborné vás během koronavirové krize nejvíce zaujali?

Čtěte také

„Když jsme chtěli letos na jaře natočit rozhovor se Zdeňkem Svěrákem, měli jsme starost, abychom ho neohrozili osobním kontaktem,“ popisuje Lucie Výborná. Díky rozhlasové technice se rozhovor podařilo uskutečnit na dálku a posluchači díky tomu měli možnost tak trochu nahlédnout do jeho bytu – do zákulisí proslulé scenáristické dílny. Poslechněte si celý rozhovor a zjistěte nejen to, jaké prostředí inspiruje Zdeňka Svěráka.

Smíchem ku zdraví

Psychiatr Radkin Honzák při jarním povídání s Lucií Výbornou poukazoval na léčebnou sílu humoru a smíchu. Často se k němu uchylujeme ve chvílích, kdy nám není zrovna lehko. A je to tak dobře. „Humor není smát se, humor je lépe vidět,“ připomněl Radkin Honzák okřídlenou myšlenku spisovatele Vladislava Vančury. V čem spočívá síla humoru a proč jsou všechny diktatury plné vtipů?

Čtěte také

Smích režiséra a spisovatele Patrika Hartla považují někteří za zbraň hromadného ničení, především tedy rozhlasoví zvukaři. Málokdo by řekl, že i věčně rozesmátý režisér bojuje se splíny a úzkostmi. „Všechny tyto svoje stavy přetavuju do fantazie a energie, kterou bych jinak strávil nad řešením svých problémů, se unaví ve fantazii a pak už mě tak netrápí. A navíc mě to teď živí,“ popsal Lucii Výborné.

Kdo si hraje…

Že je svět fantazie ozdravný, ale také poučný, připomněl i rozhovor s s učitelkou Veronikou Dobrovolnou. V době, kdy děti do školy nemohly, se zapojila do televizního projektu UčíTelka a ve studiu Radiožurnálu vyprávěla třeba o tom, jak si s žáky uspořádali ve třídě koncil v Kostnici nebo jak děti prodala do otroctví.

Čtěte také

A o hrách byla řeč i v dalším koronavirovém rozhovoru. S rouškou na ústech a s obrovskou taškou plnou deskových her přišel do improvizovaného studia Radiožurnálu Petr Čáslava, zakladatel youtubového kanálu Deskofobie. Lucie Výborná ho ani příliš nezaskočila, když se ho zeptala na deskovou hru, ve které nemůže prohrát. Jaké hry doporučil pro čas karantény?

Všechny rozhovory si můžete poslechnout v aplikaci mujRozhlas.

autoři: Lucie Výborná , and
Spustit audio

Související