Dnes Čtvrtek - jasno 11°C
Zítra Pátek - oblacno 15°C
Čtvrtek 25. 4. 2024
Svátek má Marek
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Hostivařská přehrada přestane být nebezpečná při povodních, dočká se bezpečnostního přelivu
Hostivařská přehrada. Foto: archiv LHMP

Hostivařská přehrada přestane být nebezpečná při povodních, dočká se bezpečnostního přelivu

Pražský magistrát vypíše veřejnou zakázku na vybudování nového bezpečnostního přelivu na Hostivařské přehradě. V případě povodní přeliv umožní odpouštět větší množství vody a snížit riziko protržení přehrady. Náklady by měly dosáhnout maximálně 170 milionů korun. Vypsání zakázky ve čtvrtek schválili pražští zastupitelé. Přehrada naposledy téměř přetekla při povodních v roce 2013.

Hostivařská přehrada byla v minulosti vyhodnocena jako třetí největší bezpečnostní riziko pro hlavní město. Jelikož jde o sypanou hráz, v případě náhlého zvýšení hladiny hrozí v případě přetečení koruny protržení vodního díla. Tomu má zabránit právě nový bezpečnostní přeliv.

Při stavbě bude vybudován nový vlnolam na koruně hráze a nový přeliv, skluz, takzvaný vývar a odpadní koryto. Předpokládaný termín zahájení prací je podle dokumentu schváleného zastupiteli přelom září a října letošního roku. Samotná výstavba by pak měla trvat 18 měsíců.

Přehrada se nachází na potoku Botič a dokončena byla v roce 1963. Jde o největší vodní nádrž na území Prahy a kromě zmírňování velkých vod slouží Pražanům také k rekreaci a rybolovu.

Při povodních v roce 2013 voda z Botiče zaplavila Hostivař a Záběhlice. Situaci zhoršilo především rychlé vypouštění přehrady. Podle míry ohrožení povodní patří hostivařská nádrž do druhé nejhorší kategorie ze čtyř.

Od povodní v roce 2013 byl zvýšen počet hrázných z jednoho na čtyři, aby byl zajištěn nepřetržitý dohled nad přehradou. V letech 2010 a 2011 byla přehrada kompletně vypuštěna a odbahněna.


Autor: ČTK

Byla vyhlášena studentská literární soutěž v angličtině k výročí Listopadu

23. dubna 2024 v 18:02

Studenti středních a vysokých škol v Česku a na Slovensku se mohou zúčastnit nové literární soutěže. V eseji, reportáži nebo povídce na téma spojené s odkazem Sametové revoluce, od níž letos uplyne 35 let, mohou své práce v angličtině posílat do 30. června. Výsledky plánuje Anglo-americká vysoká...

Škola a školka hledají školníka

21. dubna 2024 v 10:05

ZŠ a MŠ Praha 4, Sdružení 1080 přijme do svého kolektivu od 1. srpna na hlavní pracovní poměr školníka. Jeho úkoly budou zahrnovat běžné údržbářské a provozní práce ve škole a na školním pozemku.

Další články
Nahoru