Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kalousek v ráži kvůli Babišovým výrokům o epidemiolozích: Zloděj i podlý alibista

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
6. července 2020
13:30

Protikoronavirová opatření měnila vláda často tak rychle, že v nich ztráceli mnohdy přehled i samotní ministři. Klíčovou roli sehrávali hygienici. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nesl nejdříve za veškeré restrikce plnou odpovědnost on, jak řekl národu koncem března. Teď z lázní vzkázal v pravidelném hlášení, že hlavní odpovědnost měli hygienici a vláda jen schvalovala, co oni požadovali. Pořádnou munici tak dal do ruky například Miroslavu Kalouskovi (TOP 09), který mluví o tuneláři, zloději budoucnosti, ale nově i o podlém a zbabělém alibistovi.

„Poprvé v životě jsem v lázních. Přijel jsem už v pátek a budu tady do pondělí,“ ohlásil se opět v neděli se svým pravidelným hlášením „Čau lidi“ premiér Babiš. Tentokrát jako švihák lázeňský z lázní Aurora v jihočeské Třeboni. Sám chce prý cestováním po tuzemsku podpořit především českou ekonomiku a český turismus. A tak chce být každý týden v jiném regionu.

V květnovém pořadu Blesk Zpráv Ptám se, pane premiére přitom ještě tvrdil, že má koupený na léto zájezd do Řecka, kde to má hodně ráda jeho paní Monika Babišová.

„Nepotkal jsem tady cizince, což je skvělé, protože já říkám, prosím vás, utrácejte peníze doma,“ vyzval Čechy Babiš a přidal, aby kupovali také české výrobky a potraviny. Mimochodem - mával přitom tiskovinami holdingu ze svého svěřenského fondu.

V lázních v pátek musel mít premiér ještě roušku, od soboty ji ale mohl i s dalšími hosty sundat, jakkoli v rámci republiky počet nakažených roste a některé země řadí Česko na „semaforu“ pro cestování mezi nebezpečné země.  

Video  „Zvládneme to, nebojte!“ Babiš v projevu o koronaviru děkoval i za šití roušek, kritizoval porušování karantény.  - Česká televize
Video se připravuje ...

Babiš se diví počtu nových epidemiologů

„Nestačím se divit, kolik máme nových epidemiologů. Každý tomu rozumí,“ rozčiloval se premiér z lázeňské vyhlídky. V Česku se totiž objevila nová ohniska nákazy covidu-19. Nejdiskutovanější je přitom situace na Karvinsku okolo dolů OKD. V celém Moravskoslezském kraji laboratoře zaznamenaly 3334 nakažených. Na Karvinsku hlásí od pátku nárůst o 158 případů.

Podle premiéra Babiše je situace s nákazou pod kontrolou a není proto třeba přijímat nějaká plošná a ani přísná lokální opatření. Šéf vlády ale čelí kritice za své výroky o tom, kdo byl v době největšího strachu z šíření nákazy skutečně odpovědný za rozhodnutí, která postupně na několik měsíců „vypnula“ zemi z faktického provozu.

„Já jako premiér země samozřejmě osobně zodpovídám za všechna krizová opatření a beru na sebe plnou politickou odpovědnost,“ garantoval Babiš v roušce ještě 23. března ve svém projevu k národu jen pár dní poté, co vláda vyhlásila stav nouze a nařídila plošné zakrývání úst a nosů, zavřela školy a omezila provozy obchodů či restaurací a dalších podniků a provozoven.

Video  Sněmovna o koronaviru: Sprosté útoky na opozici musí skončit, vyzval Fiala a přednesl 4 podmínky ODS.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

„Všechna rozhodnutí ohledně viru dělali epidemiologové, dělali hygienici. Nedělala to vláda. Vláda to schvalovala. Pokud teď někdo říká, že jsme měli zasahovat v OKD, tak pokud někdo měl, tak to byli hygienici,“ tvrdí Babiš teď, když se na vládu hrne kritika, že se situací v dolech na Karvinsku nic nedělá a opatření přišla pozdě.

Kalousek: Babiš bude všechno svádět na jiné 

A právě kvůli tomuto veletoči to teď Babiš schytává na sociálních sítích. Asi nejostřeji se do premiéra pustil bývalý ministr financí, nyní hlavně šéf klubu TOP 09, Miroslav Kalousek, který neváhal použít opět břitký jazyk, a tak v jeho příspěvku nechybí slova jako zloděj nebo tunelář. „Andrej Babiš není jenom zloděj a tunelář naší budoucnosti. Je to také podlý a zbabělý alibista, který nikdy nepřizná vlastní odpovědnost a chybu a bude všechno svádět na jiné. Těžko říct, která z těch vlastností je odpudivější...,“ vadí Kalouskovi, že ministerský předseda mluví o odpovědnosti hygieniků a ne své vlády.

„Pokud teď někdo říká, že jsme měli zasahovat v OKD, tak pokud někdo měl, tak to byli hygienici,“ stojí si za svým názorem v nedělním hlášení Babiš.

Krajští hygienici v neděli uvedli, že za současné situace není nutné v Moravskoslezském kraji vyhlašovat nová plošná karanténní opatření. Ohnisko nákazy je lokalizované a pozitivní osoby, včetně svých kontaktů, jsou v domácí izolaci. Zhruba 90 procent nakažených nemá žádné příznaky, případně jen mírné.

Ohniska nákazy jsou teď podle Babiše ve zmiňovaném Moravskoslezském kraji, Praze či Kutné Hoře. A kvůli nárůstu počtu nakažených vyřadily některé evropské země na cestovní mapě Českou republiku ze soupisky bezpečných států. Babiš chce s nimi jednat a přesvědčit je, že ohnisko nebezpečí je jen na Karvinsku a v přilehlých dolech, kam turisté ale nejezdí. Zatím metr na Čechy zpřísnila čtveřice Kypr, Slovinsko, Estonsko a Lotyšsko.

Video  Mluvčí o „promořené“ Karviné: Uzavření se nebojí a zkritizoval Maďara za mýty o hornících.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Video  Hasiči ve speciálních oblecích se chystají 1. června 2020 vydezinfikovat prostory karvinského Dolu Darkov, kde je ohnisko koronaviru.  - Hasiči Moravskoslezského kraje
Video se připravuje ...

sarina ( 7. července 2020 18:44 )

Ať na Babiše nadávají, urážejí těmi nejhoršími urážkami, Babiš stále vede tzn., že lidé kteří ho volili udělali správně a HLAVNĚ se nenechají NIKÝM OVLIVNIT,vůbec nejsou blbci jak se s nich snaží mnozí udělat, ale JSOU TO LIDÉ PEVNÝCH ZÁSAD které jen tak někdo NEOVLIVNÍ!!!

denisz ( 7. července 2020 12:38 )

Není dobré čerpat informace jen z Bakalových
protivládních medii Forum24, kde řídí zrůdný
Šafr. Z Babišova přítele, nejhorší nepřítel.

denisz ( 7. července 2020 12:31 )

Kalousek by se neměl vyjadřovat k Babišovi, neboť
je až neobjektivně zaujatý. Lidé už mu nevěří nic
a jen čekají kdy skončí, spolu s celou TOP09.

frantacizek ( 7. července 2020 09:22 )

ale já nejsem Babišovec bro, jen bych jim dal roli, u mě by casting vyhráli

oltec ( 7. července 2020 05:11 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa